Média

Filmajánló: Doctor Strange – az őrület multiverzumában

Hogy milyen volt a Doctor Strange – Az őrület multiverzumában című film? Eléggé őrült ahhoz, hogy kedveljék az emberek és egyben kicsit érdekesebb, összetettebb, mint a 2016-os elődje. Tele volt a már megszokott fantasztikus és látványos elemekkel és természetesen az elmaradhatatlan csipkelődések, beszólogatások és viccek felhozatalával.

A Doctor Strange második és egyben a Marvel Univerzum legelső horrorisztikusabb jeleneteket tartalmazó filmje most Sam Raimi rendezésében készült. Sam készítette a Pókember részeit, valamint színészként találkozhattunk vele pár alkotásban és producerként is remekelt. A színészeket tekintve, azt már előre leszögezhetjük, hogy mind Benedict Cumberbatch Dr. Strangje és mind Elizabeth Olsen Wandája (azaz Skarlát Boszorkány) fenomenálisan alakították karaktereiket. Az pedig, hogy kapunk egy új szereplőt, America Chavez személyében, aki a multiverzumok közt tud teleportálgatni, nagyszerű ötletként lett beleszőve az MCU-ba. Americat a kezdő, mexikói származású Xochitl Gomez formálja meg és szerintünk a szuperhős filmek egyik nagy aduásza lehet a közeljövőben. Még akkor is, ha itt inkább az áldozat, a menekülő kislány szerepébe kellett belebújnia. Azonban a karakter fejlődése igazán szerethetővé, izgalmassá tette őt.

Doctor Strange: Az őrület multiverzumában

Minden a Pókember: Nincs hazaút című alkotásnak a folytatásaként indul, amiben talán először hallhattunk a multiverzumról. Így ha azt még nem láttátok, mindenképp érdemes megnézni, ahogy a WandaVision című sorozatot, hiszen Wandáról sok minden kiderül abban a kilenc epizódban.

A Doctor Strange második részének első öt percében már egy furcsa, másik világból származó, egyszemű lénnyel találkozhatunk, valamint egy különleges lánnyal, akiről hamar kiderül, hogy tud ugrálni a mutliverzumok közt. Ő America Chavez, akinek az erejét el akarja venni egy gonosz ellenség.  Dr. Strange és a Kamar-Taj fővarázslója, Wong pedig azonnal segítő kezet nyújt a bajbajutottnak és elkezdődik a világok közti ugrálás.

Azt hinnénk, hogy ez a nagyképű, arrogáns, önző és mindent is jobban tudó varázslónak meg sem kottyan, de az első alkalommal rosszul lesz. Csak, hogy megemlítsünk egy vicces jelenetet a sok közül. A multiverzumok egyébként hasonlóan lettek kialakítva, mint maga a Föld. Néhány furcsa változtatás került be, mint például az, hogy a zebrán nem zöldre váltott lámpánál kell átkelni, hanem mikor piros és még ehhez hasonló. Strange több másolatával találkozunk, de őt sem formálták át más személlyé, hanem csak kisebb átalakításon esett át (felkötött haj, elborult elme stb). A szereplők tulajdonságai is sokban hasonlítottak egymásra, egy-két kisebb változás azonban észrevehető volt.

Ezek a különbségek azonban épp elegendőek voltak, mi nagyon örülünk, hogy nem estek túlzásba. Elég sok látványos elem került bele így is, ha még a multiverzumok is több, nagyobb átalakításon mentek volna keresztül, akkor valószínűleg egy katyvaszt kaptunk volna.

Doctor Strange és a sztárdömping

Strange és America több világba is betekintést nyer, majd végül sikerül segítségre lelniük. Ekkor találkozhatunk a sztárdömpinggel, azaz megjelenik Patrick Stewart, mint az X-Men professzorja, Charles Xavier; a Fantasztikus Négyes vezére Mr. Fantastic, akit John Krasinskiaz formál meg; az Embertelenek című sorozatból ismert Fekete Villám, akit Anson Mount alakít; Marvel Kapitány, akit Lashana Lynch játszik, valamint Karl Mordoval, akit, mint mindig Chiwetel Ejiofor tökéletesít. Őket hívják a képregényekben is bemutatott “Illuminátus” nevű csapatnak. Ez a színészfelhozatal szerintünk nagyot szólt, bár úgy gondoljuk, hogy kevés ideig voltak láthatóak a karakterek. Az viszont bizton állítható, hogy totálisan lázba hozott minket és valószínűleg a nézők 80%-át ez a röpke jelenet, hiszen a közeljövőben mindezekkel együtt egy még nagyobb Marvel univerzumot láthatunk majd.

Összességében

Végezetül a film látványvilágáról is ejtenénk pár szót, ami elképesztően jó lett, a moziban csak kapkodni lehetett a fejünket a váratlan események miatt. Az akciójelenetek, a Kamar-Taj-ban történő harc, Wanda ereje, valamint a Strangek közti balhé, például a hangjegyekkel való összecsapás fantasztikusan szuper képet tárt elénk. Benedict és Elizabeth, ahogy a cikkünk elején is említettük ismét lehengerlően jól megformálták az általuk alakított karaktereket. A horrorisztikusabb jelenetekkel kevés helyen találkozhatunk, de van benne egy-két olyan elem, mozdulat, maszk, ami megrémítheti a félénkebb embereket, gyerekeket.

Ezen kívül láthatunk apróbb és kicsit nagyobb buktatókat is a filmben, amiről már biztosan olvashattatok (például több képkockán ugyan az az ember szerepel). Azonban ennek ellenére is azt kell, hogy írjuk, hogy a Doctor Strange első részéhez hasonlóan ez is egy izgalmas, tökéletes látványvilággal, varázslatokkal rendelkező és nagyon menő akciókkal teli alkotás lett. A film befejezésével ismét érdemes kitartani a stáblista végéig, ugyanis két kedvcsináló jelentet is megosztottak velünk, ahogy azt 2016-ban is tették.

Érdekességek a filmről:

  • Az egyik plakát hinduizmus motívumokat jelenít meg, nevezetesen azt a több ént és a sok fegyvert, amelyet a varázslók használnak. A hindu mitológiában ez a végső hatalom jele. Wanda ugyanezen a plakáton Kali szerepét ölti magára, a sötétség, a káosz és az anyaság istennőjét, aki egyébként nem egy gonosz teremtmény.
  • Elizabeth Olsen mindössze két nappal a WandaVision (2021) forgatása után repült Londonba, hogy ezen a filmen dolgozzon.
  • Ez lesz az első horror műfaj az MCU-ban.
  • 2022 februárjában Patrick Stewart és Ryan Reynolds is tagadta, hogy újra belebújnának Xavier professzor és Wade Wilson karakterének bőrébe, amelyek a 20th Century Fox Marvel X-Men/Deadpool franchise részei voltak. Ennek ellenére Ryan Reynolds azt is kijelentette, hogy ha mégis benne lennének, nem beszélhetnének róla. Ahogy tette azt Andrew Garfield, a Pókemberben: Nincs hazaút (2021) megjelenésével kapcsolatban.
  • Eredetileg a Pókember: Nincs hazaút (2021) előtti filmnek szánták.
  • Kitiltották Szaúd-Arábiából, Kuvaitból, Katarból és Egyiptomból a leszbikus ábrázolások miatt.
  • Az Egyesült Arab Emírségek továbbra is nyitottak a film bemutatására, bár cenzúrázott formátumban. Ezzel az Örökkévalók (2021) után a Doctor Strange 2 a második olyan MCU-film, amely korlátozásokkal szembesül a Közel-Keleten.
  • Ez az 5. MCU alkotás, amit Kínában nem mutatnak be.
  • 2022 áprilisában a szaúd-arábiai filmcenzorok egy 12 másodperces jelenetet követeltek a filmben, hogy vágják ki, hogy a helyi mozikban megjelenhessenek. A szóban forgó jelenet America szüleit említi. A Marvel és a Disney azonban nem volt hajlandó egyetlen jelenetet sem kivágni a filmből.

Hozzászólások