Könyvek

Anders Roslund – Kopp-kopp (A névtelen lányok 1.)

Egyre népszerűbb műfaj hazánkban is a skandináv krimi, így nem csoda, hogy a 21. Század Kiadó is bővíti a repertoárját, többek között Anders Roslund-dal, akinek eddig három kötete jelent meg Magyarországon. A szerző leginkább párban szeret írni, korábban Börge Hellströmel és Stefan Thunberg-el írta regényeit, most viszont előrukkolt egy önálló alkotással, a Kopp-kopp-al, ami A névtelen lányok sorozat első része. Érdekesség egyébként, hogy a könyv egyben az Ewert Grens sorozat 9. része is, melyet a korábban is említett Börge Hellströmel írt. 

A történet már az első oldalak során ízig-vérig izgalmas. Egy születésnapi ünnepségbe csöppenünk, ami sosem akar véget érni, egészen addig, amíg Ewert Grens főfelügyelő be nem kopogtat az ajtón, amit egy ötéves kislány nyit ki. Tizenhét évvel később Grens egy betörés ügyében nyomozni kezd, ami ugyan abban a házban történt, mint ahol korábban ajtót nyitott. Az esetet akkor nem sikerült lezárni, most viszont lehetőséget kap rá, ő pedig élni is akar azzal, fél évvel nyugdíjba vonulása előtt.

A történet alapja tehát ez az ötéves kislány, akinek családját kegyetlenül lemészárolják. Tanúvédelmi programba kerül, azonban hamar megtudjuk, hogy valaki, aki meg akarja találni, kiderítette, hova került és kicsoda ő. Grens tehát minden tudását összeszedve keresi őt, miközben az alvilág is mozgolódni kezd. A legnagyobb kérdés pedig az, mégis mi köze volt a kislány családjának hozzájuk? Miért végezték ki őket?

A betörés és a sorozatos emberölések mögött az albán maffia áll és ez már önmagában nagy izgalmat ad, azonban itt fontos társadalmi kérdéseket is boncolgat a szerző, amit még a fegyverkereskedelemmel tovább fokoz. Személy szerint nekem nagyon tetszett ez a skandináv krimivel kevert politikai thriller. Abszolút újdonság volt, ugyanis korábban nem olvastam ebben a témában, de most garantáltan kedvet kaptam hozzá, hogy alaposabban elmélyedjek benne.

A kötet olvasása során egy jó darabig nem értettem, hogyan jön ehhez a szálhoz Piet Hoffmann, aki beépített ügynökként dolgozott korábban. Az események ugyanis rendkívül lassan bontakoznak ki és ez volt az a dolog is, ami nem tetszett a regény során. Feleslegesen hosszúnak éreztem, sokkal szívesebben olvastam volna többet a lány sorsának alakulásáról például, mint hogy ilyen alaposan megismerjem Piet életét. Ugyanakkor talán ennek volt a pozitívuma az, hogy annyira nem volt kiszámítható a cselekmény és emiatt bőven tartogatott meglepetéseket.

Mindezek mellett elképesztően érdekes volt a maffia világába belelátni. Részletes leírást kapunk arról, hogyan tárgyalnak, kiknek milyen jellemzői vannak, hogyan bánnak egymással és a kívülállókkal a maffiozók. Rendesen elkapott az érzés, hogy ezután a kötet után elolvassam a Maffiozók mackónadrágban című könyvet is, hogy vajon mennyire hasonlít az ottani alvilág arra, ami itthon van?

A Kopp-kopp alaposan körüljárja a szervezett bűnözést, mindemellett nagy hangsúlyt fektet a bosszúra, a bizalomra és a hűségre.Összetett és alapos írásmód jellemezte az egész kötetet, amiből nem hiányzott az akció, ennek köszönhetően végig fent tartotta a figyelmet. Mindent összevetve igazi pasis kötet volt ez, amit öröm volt olvasni.

A recenziós példányért köszönet a 21. Század Kiadónak!

Saul Austerlitz – A Jóbarátok-generáció

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?