DIY

5+1 BuJo oldal mentális betegséggel küszködőknek

A Bullet Journal, mint olyan, egyre felkapottabb és noha pár hónapja magyar forrást még alig lehetett találni hozzá, mostanában kis hazánkban is egyre többen foglalkoznak vele. Ha nem tudod mi az, itt már írtunk róla, de pár szóban egy olyan határidőnaplóról van szó, amit te készítesz el magadnak, ennek köszönhetően csak olyan dolgok kerülnek bele, amikre szükséged van és az elrendezését is úgy csinálod meg, ahogy neked kényelmes. Rengeteg ötletet lehet hozzá találni interneten, amikkel nem csak a programjaidat tudod beírni a könyvecskédbe, hanem különböző dolgokat is nyomon tudsz követni, például a diétádat, vagy a hangulatváltozásaidat. Talán már mondanom sem kell, hogy több olyan spread illetve tracker van, amik segíthetnek mentális betegséggel küzdő embereknek. Ebből szeretnénk bemutatni nektek most 5+1 darabot.

1. Moodtracker / Hangulatkövető

Ez az egyik legegyszerűbb és talán a legtöbbek kedvence a BuJo használók körében. Nem kell túlbonyolítani, bármilyen ábrát, egyszerű téglatestet is fel lehet osztani annyi egységre, amennyi nap az adott hónapban van. Meghatározol pár alapvető érzelmet, például vidámságot, szomorúságot, dühöt, amikhez színeket társítasz. Ha számodra szükséges, több érzelmet is megadhatsz. Bedátumozod a kis egységeket, és minden nap végén a fő érzelmedhez társított színnel besatírozod a rublikát.

AH magazin (@ahmagazin) által megosztott bejegyzés,

2. Gratitude log / Hála napló

Ha úgy érzed sok rossz dolog történik veled és semmi boldogság nincs az életedben, akkor ez a módszer jó lehet neked arra, hogy megtanuld értékelni a dolgokat magad körül. Hasonlóan a Moodtrackerhez nincs megadott séma, használhatsz sima listázást, vagy akár rajzolhatsz is valamit hozzá. A lényeg, hogy minden nap írj le valami jó dolgot, ami aznap történt vagy amiért hálás vagy. Elég egyszerű, nem? Idővel könnyebben észreveszed majd a pozitív dolgokat és az apró dolgokért is hálás leszel.

3. Habit tracker / Szokás követő

Ez minden BuJo egyik alapköve, már persze csak azoknak, akik úgy érzik szükségük van rá, és higgyétek el nagyon sokan úgy érzik. Ahogy már a neve is jelzi, ennek a trackernek a feladata, hogy a szokásaid nyomon kövesd vele. Ez egy monthly tracker, vagyis havi követő, ugyanúgy mint a moodtrackernél, egy táblázatot annyi oszlopra kell osztanod amennyi az adott hónapban van. A sorokba azokat a szokásokat írd, amik jellemzőek rád. Ezek lehetnek motivációs dolgok, hogyha bizonyos hobbiban fejlődni szeretnél és a heti pár nap helyett minden nap szeretnél vele foglalkozni. De a mentális betegséggel szenvedőknek ajánlott nem csak ezeket, hanem minden mást is feljegyezni, amik a hangulatukat befolyásolhatják. Ide tartozik az alkohol, különböző gyógyszerek, edzés és még sorolhatnám. Ez pedig akkor lesz a leghatékonyabb, ha összevonod a moodtrackerrel, így látni fogod, hogy egy adott nap miket csináltál és hogyan alakult a hangulatod. Egy idő után könnyen megállapítható lesz, hogy mi az a tevékenység, ami segít és mi az, ami csak hátráltat.

AH magazin (@ahmagazin) által megosztott bejegyzés,

4. Happy list / Boldog lista

Ez nem egy tracker vagy log és nem is az a lényege, hogy napi, heti vagy havi szinten jelölgess és írogass bele. Tulajdonképpen egy kreatív oldalról van szó, amit úgy töltesz ki, ahogy akarsz. Hasonló a gratitude log-hoz, csak itt azokat a dolgokat tüntetheted fel, amik boldoggá tesznek általánosságban. Ez lehet egy jó könyv vagy egy bögre tea. Engedd szabadjára a kreativitásod, rajzolj fess, vagy akárcsak írj. Ha már ez boldoggá tesz, akkor nagyon jó úton haladsz.

5. Compliment log / Dicséret napló

Biztos rólad is mondtak már jó, szép dolgokat. Na akkor itt az idő, hogy ezeket most mind leírd, újra és újra frissítsd és ránézz, amikor csak a padlón érzed magad! Én is tudom, hogy vannak pillanatok, amikor úgy érezzük, hogy nem érünk semmit és létezésünk senkinek sem számít semmit, és még a hajunk sem áll jól. Ezekben az ínséges időkben jól fog jönni a compliment log és a visszaemlékezés azokra a pillanatokra, amikor valaki szép szavakkal simogatta meg a lelked. Látod, már nem is olyan reménytelen a helyzeted.

AH magazin (@ahmagazin) által megosztott bejegyzés,

+1 Diary / Napló

Az, hogy mit teszel a BuJodba, csakis rajtad áll. Ezen kívül az öt ötleten kívül még készíthetsz listákat, amik segíthetnek pánikrohamokkal, vagy depresszióval. Kereshetsz tippeket az interneten, amiket, ha neked kényelmes és hogy ne felejtsd el, felírhatsz a BuJodba és bármikor előveheted. Ne felejtsük el ennek a teljesen szabados határidőnaplónak egy másik nagyon fontos tulajdonságát; mivel úgy használod, ahogy akarod, ezért bármikor bevetheted az egyik legjobb terápiás módszert, a naplóvezetést. Bármelyik nap hagyhatsz elég helyet arra, hogy pár mondatban összefoglald a napod vagy leírd mi az ami bánt, amit érzel, amik a fejedben járnak. A naplóírás pozitív oldalairól itt olvashattok még.

Figyelem! A bullet journal nem helyettesíti se a pszichológust, se a pszichiátert, viszont sokat segíthet. Komoly mentális gondok esetén tanácsos szakemberhez fordulni, aki viszont külön hálás lehet, hogy jelölöd magadnak a tevékenységeidet és hangulataidat, segíthet rájönni, mi a probléma.

Mi az a Bullet Journal?

Hozzászólások

Kaprinyák Dóra

Teával üzemelő firkászati keresztmetszet, az esztétizmus kézfogója. Pingvinadmirális a könyverődben.