ÉletmódKultúra

Gondolatháló, avagy naplóírás

Az életben sok gond felhalmozódhat, a legtöbb pedig talán csak a fejünkben létezik. Mégis van rá egy egyszerű mód, ami nem csak megoldást, enyhülést vagy segítséget jelenthet, de sok oldalunkat fejlesztheti is. Ez pedig a naplóírás. Miért jó ez? Hogyan csináljuk?

 

 

Miért jó naplót vezetni?

A naplóírásnak sok-sok előnye van, amik nekünk csak jót tehetnek. Igaz, hogy időbe kerül és néhányunknak talán ugyanolyan nehéz elkezdeni, mint az edzést (“majd holnap!”), de higgyétek el, hogy megéri!
Elsősorban a lelki és testi egészségünkön segíthet a folytonos napló vezetés. Hogyha van is olyan barátunk, aki bármilyen gondunkat meghallgatja, mégis más leírni a problémáinkat és a fontosabb eseményeket egy olyan médiumra, egy papírfüzetbe, amiről tudjuk, hogy csak nekünk szól és csak mi olvassuk el. Különböző kutatások is bizonyítják, hogy ez a technika egészségesebbé teheti az ember pszichéjét. Itt nem arról a naplóírásról van szó, amikor leírjuk életünk unalmas pillanatait, hanem amikor az érzelmi sérülésekre fokuszálunk. Megkönnyítheti az életünket, hogyha valamilyen módon kiadjuk magunkból a sérelmeinket.
Ha papírra vetjük a gondolatainkat és érzéseinket, nem is beszélve a problémáinkról, azzal máris rendezzük az aktuális dolgainkat. Egyszerűbben meg tudunk oldani egy gondot, ha pontosabban átlátjuk a helyzetet, mégpedig ha ezeket leírjuk, a fejünkben máris jobban rendeződnek a gondolatok. Erősebben gondolunk rá, jobban átlátjuk és így máris többet teszünk egy adott helyzetért, mintha csak körmötrágva kattognánk rajta. A körmölés közben ráadásul az is előfordulhat, hogy egy eddig ismeretlen szempont vagy megoldás jut eszünkbe.
A naplóírásban az egyik legjobb dolog, hogy gátlások nélkül leírhatunk bármit, ami bennünk van. Az, hogy leírva látjuk saját magunkat és időnként másokat, máris megalapozza az önismeretet, hogy tisztában legyünk magunkkal, azzal, hogy mi milyen hatással van ránk vagy hogy mit akarunk elérni az életben. Visszatekinthetünk a régi történésekre, láthatjuk, ki hogyan cselekedett. A sorozatos élmények és emberi jellemek rendszerezéséből pedig másokat is megismerhetünk. Ha az agyunk cserben is hagy, a naplónk még emlékezni fog rá, ki hogyan viselkedett velünk.
A naplóvezetésnek sok-sok jó oldala van, amik segítenek minket. Ne felejtsük el azt, hogy szorgalommal tesszük rendszeressé a naplónk vezetését és az agyunkat kell jártatnunk, hogy az amúgy össze-vissza gabalyodott gondolatainkból összefüggő szöveg-hálót fonjunk. Vagyis, ha hódolunk ennek a hobbinak, elhatározásnak, akkor fejlődhet a szorgalmunk. Kitartóbbak lehetünk, főleg, hogyha a papírlapjainkra kitűzött és elért céljaink is rögzítjük. Továbbá ott kering a fejünkben az a sok kusza gondolat és gond, amiken esténként órákon át kattogni szoktunk. Azzal, hogy írunk, már rendeznünk kell őket a fejünkben, hogy logikusan álljanak össze. Így fejlesztjük az íráskészségünket is. Hasonlóan a rendszeres olvasáshoz, így is bővülhet a szókincsünk, javulhat a helyesírásunk és nem mellékesen segít a fogalmazásban. Ami nem csak akkor jöhet jól, ha az ember írói karriert tervez, de a saját anyanyelvünk ismerete és pontos használata a mindennapokban is a hasznunkra lehet.
Ha már elég ideje naplót vezetünk, akkor bármennyi idő elteltével visszanézhetünk és újraolvashatjuk a leírt sorokat. Ez lehet akár pár nap, pár hét, de akár évek is. Láthatjuk, hogy honnan indultunk, miben fejlődtünk és mennyit. Elértük-e a céljainkat, megváltoztunk-e valamiben.
Az egyik legjobb oldala, hogy ezáltal nem felejtjük el, hogy honnan indultunk, hogy milyenek voltunk régen, ez pedig nem hátrány.
A naplónk gyereknevelésben sem lehet utolsó. Visszaolvashatjuk, hogy a saját szüleink milyen taktikát vetettek be és ez milyen hatással volt ránk az adott pillanatban és a későbbiekben. Sőt, ha a gyerekünk valami olyan hibát akar elkövetni, amit mi már átéltünk, akár oda is adhatjuk neki a naplónkat, megmutatva, hogy anya buta volt, te ne legyél az.

 

Hogyan?

A naplóíráshoz szerencsére nem kell sok hozzávaló. Elég egy füzet és egy toll. A legszerencsésebb olyan alapanyagot választani, amit szívesen használunk. Olyan naplónk legyen, amit szívesen veszünk a kezünkbe, amibe nyugodtan tudunk írni, aminek számunkra megbízható külseje van. A blog írás sajnos nem tartozik ide, hiszen oda már úgy írunk, hogy tudjuk, azt az interneten bárki elolvashatja. Máris nem leszünk ettől a gondolattól olyan szabadok, mint lehetnénk egy tollal a kezünkben.
A díszítés sohasem kötelező, mivel a naplónknak nem kell díszesnek lennie csak, ha mi úgy akarjuk. A kicicomázása pedig sok időt vehet igénybe, a naplónkra szánt időnknek pedig az írásról kellene szólnia. Persze, hogyha több időnk van és szeretnénk a külsőségekkel foglalkozni, akkor csak nyugodtan vessük bele magunkat!
Hogy milyen időközönként írsz a naplódba, az a te döntésed. Ha nagyon szorgalmas vagy, esetleg nehéz időszakon mész keresztül, akkor jól jöhet ha minden nap előveszed a füzeted. Ám ha csak egy fontosabb eseménynél írsz bele, az sem gond. A lényeg, hogy ne legyél rest időt szánni rá!

Naplóírás, ahonnan ismerhetjük

Végezetül felsorolnék néhány ismertebb dolgot (könyvet, sorozatot), amikben a főszereplők naplóírása megalapozza a hangulatot.
Könyvek:
  • Leiner Laura: Szent Johanna gimi sorozat
  • Meg Cabot: Neveletlen hercegnő sorozat
  • Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója sorozat
Sorozatok:
  • Vámpírnaplók
  • Egy tini naplója
  • Sharon naplója
Ti írtok naplót? Mióta?

Hozzászólások

Kaprinyák Dóra

Teával üzemelő firkászati keresztmetszet, az esztétizmus kézfogója. Pingvinadmirális a könyverődben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .