Vujity Tvrtko húsz év után ismét Csernobilban járt

A híres magyar riporter – aki eredetileg Balogh Szilárdként látta meg a napvilágot -, húsz év után ismét ellátogatott a csernobili atomerőműhöz, amelyről egy órás riportot készített. Az ATV csatornáján bemutatott heti műsor, a Túl minden határon keretein belül készülhetett el. A nagy érdeklődést talán annak köszönheti Tvrtko, hogy húsz évvel ezelőtt is egy igényes, hozzáértő riportot hozott el a magyar nézőknek, illetve, hogy nemrégiben bemutatott Csernobil sorozat hatalmas népszerűségnek örvend, annak ellenére, hogy a mai generáció ezek által értesült csak, az 1986-os tragédiáról.

A riporter többekkel beszélget a Túl minden határon műsorában, akik elmondják hogyan is élték meg a csernobili munkálatokat, az emberek gyógyítását, de arról is beszél, ki maradt ott nem messze a tragédia helyszínétől. Lucast is láthatjuk, aki felvállalta, hogy vigyáz a helyi kóbor kutyákra. Hallhatjuk azoknak az özvegyeknek a történetét, akik férjei halálos sugárfertőzést kaptak, és szót kapnak akik likvidátorok lettek a zónában és tulajdonképpen nem tudták, mit is jelent maga a szó vagy, hogy hol található Csernobil. Vujity Tvrtko bemutatja a helyszínt, ami teljesen kihalt, senki sem lakja már szinte, és még a füzetek ott maradtak az iskolában 1986-ról, de az uszoda környékét már belepte a növényzet.
A stábot felkészítette Aszódi Attila nukleáris mérnök, hogy megtegyék a kellő óvintézkedést az erősen szennyezett zónában.

A dokumentumfilm alatt a riporter találkozott egy youtuberrel, aki négyszázezres követővel bír, de láthatjuk milyen ajándékbolt található Csernobil határában: hűtőmágnest, atomfagylaltot, képeslapot, matricát, bögrét és még sok mindent árulnak.
Részletesen elmondják, mi magyarok -de a világ sem-, mennyi információt kaptunk arról, hogy mi történt valójában 1986. áprilisában. Az akkori lapok egyáltalán nem írtak a történtekről, miközben észrevehető jelei voltak. Felkeresett kamionsofőrt is, aki még beszélni tudott, hiszen többen meghaltak, de láthat a néző jelenetet húsz évvel ezelőttről is Szabó Istvánnal, aki súlyosan sugárfertőzött lett.  A közel egy órás filmben igyekeznek rávilágítani arra, hogy mennyi ember ment úgy a halálba, hogy nem tudott róla, nem kaptak információkat, hamis adatokat közöltek és próbálták elsimítani azt, amit már nem lehetett visszafordítani. Figyelmeztetés nélkül utaztak az akkori sofőrök, akik nem tudták, milyen veszélyben is vannak.
Pripjaty városa mára üres és elhagyatott lett. Az a város, ahol emberek ezrei éltek, harminchárom év óta egy szellemvárossá vált. A zóna legveszélyesebb területét is bemutatta Tvrtko, azt, hogy mi maradt az egykori helyből, az otthonokból.

Hozzászólások