Sorozatok

Csernobil: a sorozat, ami mindenkit megdöbbentett

1986. április 26-a rettenetes tragédiaként került be a történelembe. Aznap az ukrajnai Csernobilban épített atomerőműben robbanás keletkezett, ami miatt nagy mennyiségű radioaktív jód került a levegőbe, amely az élőlényekre nagy mértékben káros. Sajnos a radioaktív sugárzás olyan mértékben terhelte a környezetet, hogy többek halálát okozta, valamint élelmiszerekbe, növényekbe is került belőle.

A balesetről most – 33 évvel később – Craig Mazin sorozatot készített, amelyet már hazánkban magyar szinkronnal is elérhetnek az érdeklődők a HBO GO oldalán.
A sorozat összesen 5 részből áll, amelyben részletesen kifejtik a tragédiát először óráról-órára, majd végül napról-napra. Az első egy órában Valerij Legasov Atomenergia kutatóintézet igazgatóhelyettesét láthatjuk 1988-ban, két évvel a baleset után. Kazettákra rögzíti a csernobili eseményeket, azok okait és végül a felelősöket. A kutató végül önkezével vet véget az életének, innen kezdődően láthatjuk az 1986-os eseményeket.


Az éjjel 1 órakor történő robbanást az erőműben Gyatlov, Akimov, Toptunov és a dolgozók próbálják elhárítani, a helyszínre érkezik egy tűzoltó csapat is, köztük Vaszilij Ignatyenko. Az oltás során az egyik tűzoltó felemel egy grafitdarabot, súlyos sérüléseket szerezve a sugárzástól. Eközben az erőmű igazgatóját és főmérnökét értesítik az eseményekről, jelentik ezt Pripjaty Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának, akik próbálják eltussolni az ügyet. Borisz Scserbina, a Minisztertanács elnökhelyettese felkéri Legasov-ot, hogy vizsgálja ki az ügyet. A két karakter kapcsolata nem indul a legjobban, mivel Scserbina nem bízik a kutatóban, továbbá szerinte nem olyan súlyos a helyzet, ahogy azt Legasov látja.
Uljana Khomjuk időközben Minkszben erős sugárzást mér, majd felkeresve egy vezetőt, aki nem hajlandó a történtekkel foglalkozni, sürgősen Pripjatyba utazik. Legasov és Scserbina a bizottsági ülés után a helyszínre érkeznek, hogy maguk is megnézzék az atomerőművet illetve információt adhassanak a bizottságnak. Scserbina látva a helyzet súlyosságát, igazat ad a kutató Legasovnak, majd azonnal kérik a város evakuálását, mialatt a világ tudomást szerzett a történtekről.

Khomjuk megérkezik Pripjatyba, majd élete kockáztatásával felkeresi Legasov-ot és Scserbina-t, hogy megértesse velük, hogy a helyzet súlyosabbá válhat, ha a reaktor alatt felgyülemlett víz egy gőzrobbanást okoz. Ennek megakadályozására három búvárt küldenek, hogy leereszthessék a vizet. A művelet sikeresnek bizonyult, a hűtővizet leengedték, de a reaktormag leolvadása ezzel együtt megkezdődött, ami azonban a Dnyeperbe kerülve milliók ivóvizét veszélyezteti.  Legasov és Scserbina tevékenységeit a KGB tartja szemmel, Khomjuk pedig Moszkvában próbálja kideríteni a történteket a balesetben megsérült dolgozóktól.  Ugyanebben a kórházban próbálnak segíteni a tűzoltón, kinek felesége végig szerelme mellett van, az ápolónő kérésének ellenére is.  Ezidő alatt, megérinti a férfit, amit Khomjuk észre is vesz, akárcsak azt, hogy Ljudmila gyermeket vár. Khomjuk lebukik a kórházban, majd börtönbe zárják, ahonnan Legasov közbenjárására kiengedik.  Az utolsó két részben világossá válik, mi történhetett április 26-a éjjelén. Uljana Khomjuk a túlélők elmondása alapján megpróbálja percről percre rekonstruálni az eseményeket. Legasov és Scserbina is segítenek ebben, miközben próbálnak elbújni, nehogy lehallgassa őket a KGB. Mindhármuk tanúvallomását szeretnék hallani a bíróságon. A vádlottak Gyatlov, Brjuhanov és Fomin. Gyatlov folyamatos felelőtlen döntései vezettek a tragédiához, de a tájékoztatás után a Kreml eltussolta az ügyet. Khomjuk szeretné, ha Legasov elmondaná a baleset körülményeit úgy, ahogy az történt, de Scserbina tart a megtorlástól, ha kiderülne a teljes igazság. Ljudmila férje sajnos életét veszti, akárcsak a kisbabája, aki a sugárzás miatt születése után meghal.

Az utolsó részben Legasov a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnél tett vallomásában nem mondott el mindent, de Gyatlov és munkatársai büntetőperén is részt kell vennie.  Először nem akar beleegyezni, de biztosítékként kéri, hogy a többi RBMK reaktort alakítsák át, hogy Csernobilhoz hasonló eset ne történhessen. Scserbina és Khomjuk is vallomást tesznek, amiből kiderül, hogy a tervezési hiba miatt, a vészleállító gomb ahelyett, hogy leállt volna még nagyobb kárt csinált. Legasov elmondja azokat a körülményeket, amiket Bécsben nem tett meg, miszerint az ügyet igyekeztek eltussolni, de  rájön, hogy kérését sosem teljesítik. A férfit őrizetbe veszik és közlik vele, hogy vallomását soha senkinek nem mondhatja el, továbbá Csernobilról sem beszélhet, állásától megfosztják.

Végezetül a szereplők további életét mondják el, illetve mit okozott a baleset a világ számára.

A HBO által készített sorozat vegyes fogadtatást kapott a közönségtől és a kritikusoktól is. A nézők körében 9.7 pontot zsebelt be és az egyik legsikeresebb sorozatként emlegetik, a kritikagyűjtők 95%-ra értékelték.  Akadnak, akik egyenesen rajonganak azért, hogy ez a mű létrejött és végül teljes egészében megértheti a világ mi történt 1986-ban, de vannak olyanok, akik a sorozat betiltását követelik, illetve akik átelték az eseményeket és képtelenek a sorozatot megnézni. Igaz, hogy jelenleg és a baleset után is szarkofág épült, ami még legalább 100 évig véd bennünket a sugárzástól, azonban a rendszer több dolgot elhallgatott akkoriban. Ezek nyilván olyan történések amik, ha kiderülnek sok befolyásos embernek a börtönt jelentették volna, illetve egy hatalom összeomlását is. A sorozatban látott rossz döntések, a hozzá nem értés és a feljebbvalók kéréseinek teljesítése vezettek a tragédiához. A részek alatt kiderül, hogy többek halálát okozta a 36 órán át való titkolózás, hiszen egy ilyen erős sugárzásnál azonnal kellett volna cselekedni.
A reaktor miatti radioaktív sugárzás sokak életét tette tönkre, került a szervezetbe, az élőlényekbe, élelmiszerekbe és az ivóvízbe is.

Craig Mazin forgatókönyvi munkáját két és fél éves kutatás előzte meg. A rendező arra is ügyelt, hogy a jelenetek és a szereplők hitelesek legyenek. Így a főszereplők, a tudósok, a döntéshozók, a tűzoltó és felesége is élő személyek voltak. Uljana Khomjuk kutatónő karaktere fiktív, a rendező több közreműködőt gyúrt össze Khomjuk alakjába, vele szerette volna a balesettel kapcsolatos igazságosságot és a jóságot belecsempészni a sorozatba, illetve azokat a tudós nőkét, akiket akkoriban nem ismert el a társadalom. Mindemellett Craig Mazin a színészeket is úgy választotta ki, hogy szinte megszólalásig hasonlítanak az általuk megformált karakterre. Legasov-ot a The Crownban VI. Györgyöt alakító Jared Harris formálja meg, Boris Scserbina-t, az Thor-ból és a Mamma Mia filmekből ismert Stellan Skarsgard, míg Khomjuk-ot Emily Watson. A forgatásokat 2018 tavaszán kezdték meg Fabijoniškės-ben, az erőműről készült jelenetekhez az ignalinai atomerőművet használták, amely 2009 óta nem üzemel. 

Végezetül, a sorozat emlékezteti az emberiséget arra, hogy az ilyen balesetek elkerülhetőek lettek volna, ha a hatalom és az azzal kapott önzőség helyett egymást és a világot segítenénk. Figyelmeztet, hogy óvatosnak kell lennünk az efféle ember alkotta építményekkel és technikákkal, amely sokak halálát okozhatják.
Csernobilt jelenleg elárasztották a turisták és az influencerek, kirándulásokat szerveznek a tragédia helyszínére, így akár ti is ellátogathattok a katasztrófa sújtotta területre.

Ti láttátok a sorozatot? 

Hozzászólások