Könyvek

T. J. Klune – A bábuk élete

A Könyvfesztivál előtt néhány héttel megjelent a Metropolis Media Kiadó egyik legjobban várt újdonsága, A bábuk élete. A többszörös díjnyertes amerikai szerző, T. J. Klune ezúttal egy robotok által irányított, különleges világba kalauzol minket. Az LMBTQ sci-fi történetet Szente Mihály fordította, a gyönyörű borítót pedig Varga Balázs tervezte.

Az erdő mélyén, fákra épített, különös házakban három robot és egy fiatal fiú szerető családot alkot. Giovanni Lawson egy feltaláló android, Ratched nővér egy szadista hajlamú és szigorú gépezet, az apró porszívó, Rambo pedig csak figyelemre és szeretetre vágyik. Victor Lawson az egyetlen ember a családban, és sokkal jobban érti a robotok működősét, mint a saját érzelmeit. Egy napon Vic talál egy „Hab” feliratú, ismeretlen androidot a Roncstelepen, és meg akarja javítani, hátha egy újabb barátra talál a leselejtezett robot személyében.

Hamarosan kiderül, hogy Gio és Hab korábban ismerték egymást, amikor még emberek népesítették be a Földet. A világot uraló robotszervezet, a Főhatóság felfedezi az erdőben rejtőző családot, és elfogják Victor apját. Elhurcolják az Elektronikus Álmok Városába, hogy leselejtezzék és újraprogramozzák, de a családja a megmentésére indul.

Victor az egyetlen élő ember a robotok között.

A bábuk élete főszereplője a huszonegy éves Victor, aki teljes eddigi életét az erdő biztonságában és robotcsaládja körében töltötte. Az apjához hasonlóan ő maga is feltaláló, és szívesen megjavítja a Roncstelepre száműzött gépeket. Így tett szert két barátjára, Ratched nővérre és Rambóra, akiket elavultnak nyilvánítottak és leselejteztek. Vic sokban különbözik a családtagjaitól, ennek ellenére feltétel nélkül szeretik és elfogadják egymást. A történet kezdetén kiderül, hogy a főszereplőnk aszexuális, és nem igazán érti az emberi érzelmeket. Azonban betoppan az életébe a jóképű és bátor Hab, aki alaposan összezavarja Victort.

T. J. Klune ismét egy rendhagyó, de boldog családot mutat nekünk.

Ha olvastátok már a szerző korábbi regényeit, akkor tudhatjátok, hogy általában egy rendhagyó család áll a történetei középpontjában. Ezúttal viszont nem a főhős csatlakozik újonnan a családhoz, hanem a címben szereplő Hab, vagyis a Hisztis Agresszív Bábu, ahogyan a többiek elnevezik. Először megismerhetjük a Generális Innovációs Operátort, aki robot létére családra vágyott. A mechanikus szívének köszönhetően mély, emberi érzelmekre tett szert, és apaként megtalálta a boldogságot. Ratched nővér és Rambo később jelentek meg Vic és Gio életében, azonban mára már a különös család nélkülözhetetlen tagjaivá váltak.

A robotok elpusztították az embereket, és átvették az uralmat.

Victor világában bekövetkezett az, amivel a sci-fi történetek és futurisztikus elméletek sokasága foglalkozik, vagyis a robotok tudatra ébredtek. A gépek korábban az emberek kiszolgálásán fáradoztak, viszont később kiirtották őket, és megpróbáltak egy jobb életet teremteni. A hatalmas városokat a Főhatóság irányítja, amelynek tagjai szigorúan ügyelnek a rendre. Azokat a társaikat pedig, akik felülemelkednek a programjaikon, és önálló gondolatokkal rendelkeznek, rögtön leselejtezik. Victor az egyetlen élő ember a Földön, így komoly veszély fenyegeti az Elektronikus Álmok Városában.

Victor és a hűséges robotcsaládja egy kalandos mentőakcióra indul.

A bábuk élete leginkább Gio megmentésére fókuszál, és eközben a főszereplővel együtt felfedezhetjük az erdőn túli, posztapokaliptikus környezetet is. Ratched nővér, Rambo és Hab nem emlékeznek a korábbi életükre, így nekik is bőven tartogat újdonságot ez az utazás. Veszélyes küldetésre vállalkoztak, de a Gio iránti szeretetük és a családi összetartozás érzése mindvégig motiválja őket. Ráadásul a mentőexpedíció során megismerik Habet, aki a nyers modora és a sötét múltja ellenére tökéletesen beilleszkedik a csapatba. Vic és Hab között egyre mélyebb kötelék szövődik, és fokozatosan feloldódnak a robot-ember ellentétek.

A magyar borító hihetetlenül gyönyörű!

A Metropolis Media Kiadó ezúttal nem vette át az eredeti borítót, mint T. J. Klune előző regényei esetében. Varga Balázs egy teljesen új illusztrációt készített, amely tökéletesen illik A bábuk élete történetéhez. A borítón a mentőakció résztvevőit, azaz Victort, Habet, Rambót és Ratched nővért láthatjuk, előttük pedig ott magasodik az úti cél, az Elektronikus Álmok Városa. A könyv eredeti borítója lenyűgöző, de a magyar kiadás is gyönyörűen fog mutatni a polcon.

A bábuk élete egy megható történet elfogadásról és szeretetről egy robotokkal teli, különös világban.

T. J. Klune ismét megmutatta, hogy a szeretet és az elfogadás még a legkülönbözőbb személyeket is összetartó családdá kovácsolhatja. Az emberek és a robotok közötti ellentét mindvégig jelen van a történetben, de ezt csak akkor érzékeljük, amikor Victorék az apja megmentésén dolgoznak. Vic, Hab, Rambo, Ratched nővér és Gio életében nem számítanak a különbségek, mert egy rendhagyó, de boldog családot alkotnak együtt. Ha szeretnétek egy különleges környezetben játszódó, szórakoztató és megható történetet olvasni, akkor A bábuk élete remek választás!

A recenziós példányért köszönet a Metropolis Media Kiadónak!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Wit Szostak – Szavakba zárva

Hozzászólások