Könyvek

Kihagyhatatlan tündéres fantasy könyvsorozatok

Míg egy évtizeddel ezelőtt a vámpíros regények uralták a fantasy műfaját, manapság a tündéres sorozatok örvendenek hihetetlen népszerűségnek. Felejtsd el Csingilinget és társait, mert ezek a könyvek különleges világokba repítenek el, ahol halhatatlan harcosokkal és tehetséges mágiahasználókkal találkozhatsz.

Kezdetben én is szkeptikusan vettem a kezembe az első fantasy kötetet, hiszen apró, csillámporos, repdeső lények képe jelent meg előttem. Be kell vallanom, hogy kellemeset csalódtam, amikor felfedeztem, hogy a young adult és new adult könyvek által a tündéreknek egy teljesen más oldalát ismerhetem meg.

Az alábbiakban szeretnék nektek négy olyan tündéres fantasy sorozatot bemutatni, amit kár lenne kihagynotok, mert kétségtelenül a műfaj legjobbjai közé tartoznak.

Sarah J. Maas – Üvegtrón

Az első ilyen történet, amit olvastam, nem más volt, mint az Üvegtrón sorozat. Sarah J. Maas 16 éves korában kezdte el írni az orgyilkos Celaena Sardothien történetét, amit a Hamupipőke egyik báli jelenete inspirált. Az írónő hamar a sikerlisták élére került young adult sorozatával, amely hét részből és egy előzménykötetből áll.

Bár csak a harmadik kötettől jelennek meg komolyabb szerepben a tündérek, addig is egy izgalmas, mégis szenvedéssel teli világot ismerhetünk meg. Adarlant egy kegyetlen király uralja, aki tíz éve meghódította csaknem a teljes kontinens területét, és százezreket ítélt halálra vagy életfogytig tartó rabszolgaságra. Főhősünk éppen egyike ezeknek a rabszolgáknak, de lehetőséget kap a szabadságra, ha elnyeri a király bajnoka címet.

Ezt a sorozatot elsősorban azoknak ajánlom, akik szívesen végigkövetnék egy elveszett fiatal nő útját, aki egy jobb világ megteremtésén fáradozik, miközben keresi a valódi önmagát. Az Üvegtrón egy kalandokkal, fájdalommal és küzdelemmel teli történet, de nem hiányzik belőle a határtalan szerelem és az életre szóló barátság sem.

Julie Kagawa – Vastündérek

Ha egy olyan fantasy sorozatot keresel, ami napjainkban játszódik, a Vastündérek nagyszerű választás lehet. Julie Kagawa a könyv világának megalkotásakor egészen a reneszánsz korig nyúlt vissza, ugyanis William Shakespeare Szentivánéji álom című komédiájából inspirálódott. A Vastündérekben felbukkannak a dráma olyan híres karakterei is, mint például a tréfamester Puck vagy Oberon király.

A négy részes sorozat főszereplője a 16 éves Meghan Chase, akiről kiderül, hogy sokkal több egy átlagos halandónál, ugyanis egy mesebeli Tündérkirály lánya. Meghan belecsöppen a halhatatlanok bonyolult szabályokkal teli világába, amely hamar magával ragadja.

Julie Kagawa sorozatának egyik különlegessége, hogy a természetfelettiek világa az emberek lakta területek mellett létezik, viszont számukra többnyire láthatatlanul marad. Ha szeretnéd modern köntösben megismerni a Szentivánéji álom szereplőit, kíváncsi vagy egy mogorva beszélő macskára, akkor bátran kezdj bele ebbe a sorozatba!

Holly Black – A levegő népe

A gyermek- és ifjúsági könyveivel ismertté vált Holly Black is írt egy lenyűgöző fantasy trilógiát, amely A levegő népe címet viseli. A történet főszereplője Jude Duarte, akinek egy félelmetes tündér meggyilkolta a szüleit, majd elrabolta a lányt két testvérével együtt.

Tündérföldén nincs sem halrudacska, sem ketchup, sem tévé.

Jude-ot és ikertestvérét megvetés övezi Elfhonban emberi származásuk miatt, mégis olyanok akarnak lenni, mint a tündérek. Jude rájön, hogy hatalomra kell szert tennie ahhoz, hogy életben maradhasson ezen a veszélyes helyen. Terve megvalósításához szembe kell néznie a jóképű, de arrogáns Cardan herceggel is.

A levegő népe egy izgalmas, fordulatokkal teli történet, amely egy varázslatos világban játszódik. Ha egy alaposan kidolgozott világra vágysz, és szereted a ravasz, bátor karaktereket, akkor neked való ez a sorozat.

Sarah J. Maas – Tüskék és rózsák udvara

Sarah J. Maas tündéres korszaka nem zárult le az Üvegtrón sorozat befejezésekor. A Tüskék és rózsák udvara Prythian világába kalauzolja el az olvasókat, ahol hét udvarban élnek a legkülönfélébb természetfeletti lények. A halandóknak csupán egy keskeny földsáv jutott a Tavasz udvarát határoló Falon túl.

A könyvsorozat főszereplője a 19 éves Feyre Archeron, aki családja megélhetéséért küzd nap mint nap. A közeli erdőbe jár vadászni, ahol megöl egy különös farkast, aki valójában egy tündér állatalakban. Hamarosan felbukkan egy másik szörnyeteg, aki jóvátételként a lány életét követeli magának. Kivégzés helyett azonban elviszi magával a tündérek birodalmába.

A Tüskék és rózsák udvara sorozatból négy rész jelent meg magyarul, de hamarosan érkezik a folytatás. Az Üvegtrónhoz képest ezt a történetet már egy érettebb közönségnek, fiatal felnőtteknek szánta az írónő. Elsősorban azoknak ajánlom, akik kíváncsiak egy elképesztő fantasy világba ágyazott A szépség és a szörnyeteg feldolgozásra.

Ti melyik könyvsorozattal bővítenétek a listát?

Hozzászólások