Könyvek

Richard Osman – Az utolsó ördög

Richard Osman első könyvsorozatából már több mint tízmillió példány kelt el világszerte. Ráadásul A csütörtöki nyomozóklub című nyitókötet megfilmesítési jogára néhány évvel ezelőtt lecsapott Steven Spielberg. A gyilkossági ügyeket felderítő nyugdíjasok történetének negyedik része, Az utolsó ördög 2023 szeptemberében debütált az angol könyvpiacon. Két hónappal később pedig a magyar olvasók számára is elérhetővé vált a regény Orosz Anna fordításában, az Agave Könyvek gondozásában.

Karácsonykor egy titkos és veszélyes szállítmány érkezik Angliába, és hamarosan köddé is válik. Néhány nappal később a csütörtöki nyomozóklub sokkoló hírt kap: valaki megölte az egyik barátjukat, a régiségkereskedő Kuldesh Sharmát. A banda a kegyetlen gyilkos és a százezer font értékű heroint rejtő terrakotta dobozka nyomába ered. Műkincshamisítók, internetes csalók és drogdílerek is felbukkannak, miközben az áldozatok száma egyre csak növekszik.

Gyorsan fogy az idő, és egy gyilkos tart a luxus nyugdíjasfalu, Coopers Chase felé. A csütörtöki nyomozóklub tagjait váratlan veszteségek sújtják, és szembe kell nézniük saját halandóságukkal. Talán a negyedik rejtély idejére mégiscsak kifogytak a szerencséből? Vajon miért gyilkolják egymást sorra a bűnözők egy rejtélyes dobozka és egy elveszett heroinszállítmány miatt? Miért avatkozik bele a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség a Kuldesh ügyét vizsgáló rendőrök, Chris és Donna munkájába?

Joyce ideiglenesen átveszi a csütörtöki nyomozóklub vezetését.

A sorozat eddigi köteteiben Elizabeth irányította a csapatot, azonban a személyes problémái miatt kénytelen volt a háttérbe húzódni. Ron és Ibrahim Coopers Chase egyik új lakójának, a hiszékeny és magányos Mervynnek segítettek leleplezni egy internetes csalót, így Joyce vette át a csütörtöki nyomozóklub vezetői szerepét. Joyce a korábbi rejtélyek megoldásakor szoros barátságot kötött Elizabeth-tel, és ügyesen elsajátította a korábbi kém taktikáit. A naplóbejegyzéseiből megtudhatjuk, hogy Joyce számára izgalmas kihívást jelent a banda irányítása, ami segít elterelni a figyelmét az időskori társkeresés nehézségeiről.

Egy régiségkereskedő halála, egy eltűnt drogszállítmány és egy rejtélyes dobozka

Az utolsó ördög nyomozása az előző történetekhez hasonlóan több szálon mozog, hiszen Kuldesh meggyilkolása számos újabb bűncselekmény elkövetéséhez vezet. A helyi drogdílerek és műkincstolvajok mind maguknak akarják a látszólag jelentéktelen terrakotta dobozt, amelyben talán még ott van az eltűnt heroin, de az is lehet, hogy valaki már eladta. Az áldozatok száma egyre gyorsabban növekszik, azonban a dobozkának még mindig hűlt helye. Eközben a nemzetközi drogszállítmányt elindító afgánok is beszállnak a játszmába, mert nem hagyhatják, hogy a brit dílerek büntetlenül megússzák a karácsonyi incidenst.

Ebben a kötetben betekintést nyerhetünk Ibrahim múltjába is.

A csütörtöki nyomozóklub egyik legtitokzatosabb tagja a nyugdíjas pszichiáter Ibrahim. Komoly trauma érte a csapat második akciója során, amikor súlyosan megsérült nyomozás közben, viszont nem emiatt árad belőle a szomorúság. A kezdetek óta tudjuk, hogy Ibrahim magányosan töltötte az élete jelentős részét, így végül Joyce, Ron és Elizabeth által talált családra. Most azonban megismerhetjük a férfi fiatalkorának legnagyobb tragédiáját, amely az emberi kapcsolatoktól való elzárkózásához vezetett.

Donna, Chris és Bogdan ismét fontos szerepet játszanak a nyomozásban.

A négy szeretetreméltó nyugdíjas mellett érdemes megemlíteni a két rendőrt és a lengyel vállalkozó Bogdant, akik valójában már a különös detektívcsapat nélkülözhetetlen tagjaivá váltak. Christ és Donnát parkolópályára helyezi a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, ezért hivatalosan nem vehetnek részt a nyomozásban, hanem egy lótolvajt kell elkapniuk. Persze ez nem akadályozza meg őket abban, hogy segítsenek a bandának kideríteni a gyilkos kilétét. Bogdan szokás szerint leginkább Elizabeth és Stephen társaságában tölti az időt, de Donna párjaként képtelen kimaradni a bűnözők utáni hajszából.

A történetben megjelennek az időskorral járó mindennapi problémák.

Richard Osman könyvsorozatának egyik legnagyobb erőssége, hogy nem söpri a szőnyeg alá a nyolcvan év körül járó főszereplőinek természetes nehézségeit. A halál a gyilkosságoktól eltekintve is jelen van a nyugdíjas nyomozóink mindennapjaiban. Coopers Chase-ben rendszeresen elveszítenek egy-egy barátot az időskor vagy a betegségek miatt. Emellett hangsúlyos szerepet kap a történetben a demencia is, mert Elizabeth férje, Stephen egyre kevesebbszer ismeri fel a szeretteit. A szerző fájdalmasan hitelesen ábrázolja, hogyan keseríti meg egy idős ember életét az elméjének megbomlása, illetve ez a folyamat milyen hatást gyakorol a családtagokra és a barátokra.

Végre értelmet nyer a róka jelenléte a borítókon!

Az Agave Könyvek átvette Az utolsó ördög eredeti borítóját, amely tökéletesen illeszkedik a sorozat előző darabjaihoz. A megszokott piros és fekete betűkhöz, valamint a világos háttérhez ezúttal lila szín társul. A borítón láthatjuk a rejtélyes rókát, ami több egy visszatérő motívumnál, mert végre szerepet kap a történetben. A könyv magyar kiadásából puha- és keménytáblás kiadás is készült, így mindkét változat kedvelőinek egységes maradhat a gyűjteménye.

Az utolsó ördög megmutatja, hogy szeretett nyomozóink még a legfájdalmasabb időkben is túljárnak a bűnözők eszén.

Richard Osman könyvsorozatának minden egyes darabja egyre izgalmasabb, meghatóbb és humorosabb történetet kínál az olvasóknak. A csütörtöki nyomozóklub tagjai és a barátaik, Chris, Donna és Bodgan már igazi családot alkotnak. Folyton veszélyes kalandokba keverednek, de mindig számíthatnak egymás éles eszére, merész ötleteire és rendhagyó megoldásaira. Bár Az utolsó ördög rejtélye is alaposan feladja a leckét a krimirajongóknak, nekem továbbra is a harmadik kötet marad a kedvencem. Ha szerettétek a négy nyugdíjas korábbi történeteit, akkor nagyon ajánlom nektek ezt a könyvet!

A recenziós példányért köszönet az Agave Könyveknek

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményetek velünk!

R. F. Kuang – Sárga

Hozzászólások