Könyvek

Rachel Hawkins – School Spirits – Kísértetsuli

Még júniusban olvashattátok az értékelésünket Rachel Hawkins Young Adult fantasy sorozatának nyitókötetéről. A Hex Hall sorozat azonban nem ért véget Sophie Mercer történetével együtt, hanem készült hozzá egy spin-off is. A School Spirits – Kísértetsuli 2016-ban jelent meg Acsai Roland fordításában, a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában.

A történet főszereplője a 15 éves Isolde Brannick, akivel már a Spell Bound – Megbűvölve című kötetben is találkoztunk. Izzyt arra nevelték, hogy szörnyekkel harcoljon. A családja évszázadok óta a prodigiumok üldözésének szentelte életét. Amikor nővére, Finn egy akció során nyomtalanul eltűnik, anyjuk több hónapnyi eredménytelen keresés után úgy dönt, ideje egy kicsit pihenni. Új városba költöznek, ahol furcsa dolgok történnek a középiskolában.

Izzy igyekszik bizonyítani, hogy készen áll a szörnyvadász életre, ezért megpróbálja megoldani a könnyűnek látszó ügyet. De egy átlagos tinédzser bőrébe bújni nehezebb, mint amilyennek gondolta. A magányos és kemény lány tapasztalatlan a barátságok terén, nem beszélve a szerelmi ügyekről. Vajon képes annyira megbízni új barátaiban, hogy elfogadja segítségüket, mielőtt még több embernek baja esik?

Egy újabb furcsa lány kerül a középpontba.

Úgy tűnik, Rachel Hawkins kedveli a kívülálló karaktereket. Sophie Mercer azzal küzdött, hogyan illeszkedjen be az emberi világban töltött gyerekkora után a Hex Hall diákjai közé. Most pedig megismerhetünk egy még inkább különc szereplőt, a szörnyvadász Izzyt. A Brannick családról keveset tudunk, és ezen sajnos ez a regény sem segít. Izzy távolságtartó kapcsolatban áll az anyjával, inkább mintha munkatársak lennének, mint családtagok.

A lány egyetlen valódi társasága Torin, a tükörben rekedt 400 éves sötét varázsló. Különös barátság alakult ki kettőjük között: Izzy elmeséli a mindennapjait Torinnak, egy tinidráma-sorozatot néznek együtt, és álmukban is találkoznak néha. A fogságba esett mágus persze megpróbálja meggyőzni a lányt, hogy szabadítsa ki a tükörből.

Mi köze ennek a történetnek a Hex Hallhoz?

A Kísértetsuli csak annyiban kapcsolódik a trilógiához, hogy ugyanabban az urban fantasy világban játszódik, illetve Sophie rokonairól szól. Igazából a Hex Hall ismerete nélkül is követhető a cselekmény, mert a prodigiumok hírhedt iskolája szóba se kerül. Míg Izzy a szellemtámadások ügyében nyomoz, és új barátságokat köt, addig az anyja Finnley után kutat. Nagy szerepet kap a gimis élet is, amely teljesen új a világtól elzártan élő szörnyvadász számára.

Izgalmas új szereplőket kapunk, de a történet nem halad sehova.

Én leginkább Torinra voltam kíváncsi, hogy vajon miért került a tükörbe, és kiszabadul-e onnan. A varázsló látja a jövőt, de az Izzyvel kapcsolatos jóslata is csak lógott a levegőben. A barátságukat szépen bemutatta az írónő, csak sajnos a történetük nem haladt előre. Egy kérdésre sem kaptunk választ, és Torint sem ismerhettük meg igazán, bár ez a többi szereplőre is igaz.

Izzy új barátaiban és a szellemvadász klubban bőven rejlett lehetőség. Egyedül Dex kapott nagyobb figyelmet, a többiek inkább csak kötelező elemként voltak jelen. Romy és Anderson párosa is érdekes volt, de teljesen jelentéktelen szereplőknek hatottak. Izzy anyja pedig annyira zárkózott volt – igazi Brannick –, hogy esélyünk sem volt jobban megérteni a viselkedését.

A borító jól átadja a könyv hangulatát.

A Kísértetsuli borítója illeszkedik a trilógiához, így biztosan jól fognak mutatni együtt a polcon. Izzyt láthatjuk egy karóval a kezében, amit valószínűleg az első fejezetben szereplő vámpírvadászathoz használt. A borítón szerepel egy tükör is, amelyben sajnos nem Torin bukkan fel.

A School Spirits – Kísértetsuli egy vicces és izgalmas történet, csak hiányoljuk a folytatást.

Rachel Hawkins spin-off regényével az a legnagyobb baj, hogy olyan, mintha egy nyitókötet lenne. Felvet számos problémát és kérdést, de egyikre sem kapunk megoldást vagy választ. A könyv rövid, és a trilógia zárásához hasonlóan összecsapott. Annyi érdekes szálon elindultunk, mégsem jutottunk sehova. Hogy vajon mi vár a későbbiekben Izzyre, Dexre vagy Torinra? Nem fogjuk megtudni, mert ezzel a kötettel lezárult a Hex Hall világa. Mindezek ellenére ajánlom nektek a Kísértetsulit, ha szerettétek Sophie kalandjait, mert egyszeri kikapcsolódásnak jó választás, csak ne várjatok tőle túl sokat!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Előrendelhető az első Winx-regény a Könyvmolyképzőnél!

Hozzászólások