Susan Dennard – Truthwitch – Igazságboszorka

Ti is kíváncsiak vagytok arra, hogy milyen emberekkel veszik körül magukat a kedvenc szerzőitek? Ha nagy rajongói vagytok Sarah J. Maas tündéres fantasy sorozatainak, akkor érdemes lehet elolvasnotok a legjobb barátnője, Susan Dennard high fantasy történetét is. A nyitókötet, az Igazságboszorka 2021 augusztusában jelent meg Soponyai Alexandra Bianka fordításában a Könyvmolyképző Kiadónál.

Boszorkaföldén sokféle mágikus erő létezik, és számtalan okból bajba lehet is kerülni. A mindenre elszánt Safiya és Iseult ezt mindenkinél jobban tudja. Safi igazságboszorka, vagyis képes az igazságot megkülönböztetni a hazugságtól. Nagy hatalommal járó és ritka varázserő az övé, ezért titkolnia kell képességét. Egyesek, különösen a nemesek, bármit megtennének azért, hogy az oldalukon tudhassák, még a gyilkosságtól sem riadnak vissza.

Iseult pedig fonálboszorka, vagyis látja az életeket átszövő fonalat, viszont a saját fonalai láthatatlanok számára. Safival való különös barátságának köszönhetően a kitaszított lány vakmerő kalandokba csöppen. A két barátnő szabadságra vágyik, de Boszorkaföldét újabb háború veszélye fenyegeti. Safinak és Iseultnak fel kell vennie a harcot egy bosszúszomjas vérboszorkával, miközben császárok, hercegek és zsoldosok üldözik őket, mert mindenki magának akarja az igazságboszorka hatalmát. Vajon a leleményes Merik herceg tud segíteni nekik?

Safi és Iseult egymás ellentétei, mégis tökéletesen kiegészítik egymást.

Már az első fejezetből kiderül, hogy két teljesen különböző lányról olvashatunk. Míg Safiya forrófejű és lobbanékony természetű, addig Iseult megfontoltan cselekszik, és hűvös nyugalommal követi barátnőjét mindenhova. Barátságuk kezdete még a gyerekkorukba nyúlik vissza, együtt tanultak és edzettek, hogy megállják a helyüket a boszorkák kegyetlen világában. Bár teljesen máshogy gondolkodnak és viselkednek, kalandjaik során tökéletesen kiegészítik egymást. Safi bátorsága elengedhetetlen a túléléshez, de Iseult ravasz terveire is szükség van, hogy átverhessék üldözőiket.

Boszorkafölde ígéretes hely, de a világfelépítéssel akadnak gondok.

Susan Dennard barátnőjéhez, Sarah J. Maashoz hasonlóan a high fantasy műfaj mellett döntött, vagyis egy teljesen új világot alkotott. A Tüskék és rózsák udvara, illetve az Üvegtrón sorozatban fokozatosan egyre többet tudunk meg a helyszínekről és a társadalom működéséről, azonban Boszorkafölde felépítése nagyon zavarosnak tűnik a nyitókötetben. Az utazások és a helyszínek közötti váltás még követhető a térképnek köszönhetően, de a boszorkák fajtáiba könnyen belekeveredhetünk. Legtöbbet az igazságboszorkák és a fonálboszorkák képességeiről tudunk meg a főszereplők jóvoltából, és ahogy halad előre a történet, egyre többféle boszorkával találkozunk, viszont kevés magyarázatot kapunk a képességeikről.

Emellett a boszorkák életében fontos szerepet játszó fonalak is sok kérdést felvetnek. Safi és Iseult fonáltestvérek, valamint szó esik fonalcsaládokról, és egyes mellékszereplők rendelkeznek fonalpárral is, de ezeknek a kapcsolatoknak a pontos jelentését nem fedi fel az írónő.

A romantikus szál helyett a lányok barátsága áll a középpontban.

A legtöbb fantasy regényben hangsúlyos szerepet kap a romantika, de az Igazságboszorka inkább Safi és Iseult barátságára fókuszál. Rajtuk kívül is megismerünk két jó barátot, Meriket és Kullent, akik szintén fonáltestvérek, és bármit megtennének egymásért. Találkozhatunk olyan szereplővel is, akinek viszont teljesen hiányoznak a szeretetteljes kapcsolatok az életéből. A vérboszorka Éduán a titokzatos és nagyhatalmú apjának tett ígéretét próbálja teljesíteni, miközben a szerzetesi esküje is a szeme előtt lebeg. Küldetése során azonban ráeszmél, hogy talán mégis van vagy volt olyan személy az életében, akivel törődik, és mégsem olyan egyszerű hidegvérű gyilkosként élni.

Ha az idegen szavak nem zavarnak össze, majd a fordítás megteszi.

Ez a könyv elbírt volna egy kiejtési útmutatót, mert sokak nevével meggyűlhet a bajunk olvasáskor. Őszintén, volt olyan karakter, akiről szerintem még mindig nem tudom, hogy pontosan kicsoda, de ezért inkább az információadagolás felelős. Sajnos a magyar kiadás minősége nem a legjobb, mert viszonylag sok helyesírási hibát tartalmaz a szöveg. Érdekes az is, hogy az egyik szereplő nevét magyarosították, de a többiekét megőrizték eredeti alakban.

Mozgalmas, fantasy regényhez illő borítót kaptunk!

A Könyvmolyképző tartott egy szavazást, ahol két külföldi borító közül választhattak az olvasók. A nyertes változaton a címszereplő Safiyát láthatjuk harcara készen, kezében egy tőrrel és egy karddal. A kötet elején találunk egy részletgazdag térképet is, amelyen követhetjük a boszorkák kalandjait.

Az Igazságboszorka két különleges barátnő kalandokkal teli története, akik együtt bármire képesek.

Bár Susan Dennard high fantasy könyve kissé alulmúlta az elvárásaimat, szerintem egy esélyt mindenképpen érdemes adni neki. Vannak hibái, de ígéretes karaktereket és világot ismertem meg, amelyről szívesen olvasnék még. Safi és Iseult személyében nem avattam új kedvencet, de például a vérboszorka Éduán sorsára nagyon kíváncsi vagyok. A Boszorkafölde sorozatnak eddig négy része és egy előzménykötete jelent meg angolul. Reméljük, hamarosan érkezik a magyar nyelvű folytatás is.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Kim Harrison – Boszorkányfutam

Hozzászólások