Könyvek

Rachel Hawkins – Spell Bound – Megbűvölve

Néhány hete olvashattátok az értékelésünket Rachel Hawkins Hex Hall című Young Adult fantasy regényéről, amely sajnos kevés figyelmet kapott eddig, így sokan valószínűleg nem is hallottatok még róla. A trilógia zárókötete, a Spell Bound – Megbűvölve 2016-ban jelent meg magyarul Acsai Roland fordításában, a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában.

Sophie Mercer az apjával töltött nyáron éppen csak kezdi elfogadni, hogy démonnak született, a Tanács máris elzárja a varázserejét. A magányos és a mágiája nélkül védtelen lány a prodigiumokra, azaz a természetfeletti lényekre vadászó Brannick család segítségére szorul. Kiderül, hogy szorosabb kapcsolat fűzi őt a legendás amazonokhoz, mint gondolta. A Brannickok azt is tudják, hogy háború közeleg, és azt állítják, hogy egyedül Sophie mentheti meg a világot a pusztulástól. A varázsereje nélkül viszont tehetetlen, így minél előbb vissza kell szereznie.

Sophie-t egyre több kihívás elé állítja az élet.

Amikor megismertük a főszereplőt, a legnagyobb gondja az volt, hogy miként illeszkedjen be a Hex Hall diákjai közé, akik vele ellentétben mind a prodigiumok világában nevelkedtek. Azóta már fény derült a démoni származására, és szembekerült már a Tanács kegyetlenségével is. Persze még mindig egy tinilányról van szó, aki olyan hétköznapi problémákkal is küzd, mint egy elnagyolt és klisés szerelmi háromszög. Sophie-ra ezúttal azonban nemcsak a saját sorsa nehezedik, hanem meg kell mentenie az időközben igencsak megnövekedett családját, a barátait és a korábbi diáktársait is. Nehéz feladat mindez egy tinédzsernek, de szerencsére akadnak segítőtársai.

A problémás prodigiumok menedéke, a Hekaté Hall már nem a régi.

Már az előző kötetben kiderült, hogy a Casnoff nővérek gonoszsága megfertőzte az iskolának otthont adó Graymalkin-szigetet. Démonok létrehozására használják a helyet, ami romlásnak indult, és már senki számára sem biztonságos. A diákok ráadásul csapdába esnek a Hex Hall falain belül, amikor egy varázslattal visszarendelik őket a nyári szünet végén. Sokáig zavaros, hogy pontosan milyen cél vezérli a testvérpárt, és elég felületes magyarázatot kapunk végül az írónőtől.

A Brannick család megjelenése még több bonyodalmat okoz.

Sophie még több hazugsággal szembesül, bár hozzászokott már ehhez. Az apja és az anyja is eltitkolták a valódi származásukat, de egyszer minden titokra fény derül. A Brannick család vegyes fogadtatásban részesíti a lányt, egyesek a megmentőt látják benne, míg mások csak a démont. Érdekes volt látni, hogy milyen körülmények között élnek ezek a nők, akik a prodigiumokra vadásznak.

A legtöbbet Izzyről tudunk meg, aki a Hex Hall sorozathoz kapcsolódó spin-off történet, a School Spirits – Kísértetsuli főszereplője. Követi a családja által alkotott szabályokat, de hiányoznak neki a hétköznapi élmények. Az otthoni kiképzés miatt nem járhat például iskolába, és nincsenek barátai sem.

A szerelmi háromszög elnagyolt és teljesen felesleges.

Rachel Hawkins ügyesen alkalmazta a tipikus YA fantasy elemeket, de a szerelmi háromszöget nem dolgozta ki eléggé. Kapunk egy jóképű rosszfiút, Archert, akinél sokáig kérdéses, melyik oldalon áll. Sokat hazudik, folyton eltűnik, és még olvasóként is nehéz megbízni benne. Ezt tovább bonyolítja az előre elrendezett házasság, hogy Sophie-nak már 13 éves kora óta vőlegénye van. Cal rendes srác, nem erőlteti a kapcsolatot, de mindig számíthat rá a lány. Már előre érezni, hogyan fog végződni hármuk története, de az írónő kegyetlen lépése sokkoló. Alapvetően nem lett volna szükség erre a klisére, inkább kaphattunk volna mélyebb érzelmeket a kettős fellángolás és a keserédes zárás helyett.

A világ megmentéséhez mindenkinek össze kell fogni.

Sophie maga köré gyűjti a családját és a barátait, akik között ellentétek feszülnek. Ahhoz, hogy legyőzhessék a Casnoff nővéreket, azonban félre kell tenniük a régi és az új sérelmeiket is. Szükség van a prodigiumok varázserejére, a Brannick család tudására, sőt még A Szem katonáira is. A küzdelemre való felkészülés egyes részleteit nem dolgozta ki az írónő rendesen, ilyen például a pokolban tett látogatás. Az utolsó harc kicsit összecsapott, de azért örülünk, hogy legalább hamar véget ér.

A borító szép, de nem kiemelkedő.

A Könyvmolyképző Kiadó átvette az eredeti borítót, amely az előző kötetekhez hasonlóan most is két részre tagolódik. Sophie-t láthatjuk a kezében Archer kardjával, illetve a Hex Hall egyenruhájában. Ismét megjelenik a fekete macska a lány mellett, ami tényleg csak a boszorkányság egyik szimbóluma, mert egyáltalán nem szerepelt ebben a történetben sem.

A Hex Hall zárókötete még hagy kérdéseket maga után, de nagyjából mindenki sorsa rendeződik.

A Spell Bound – Megbűvölve legnagyobb erőssége Sophie humora volt, amely a teljes trilógiát könnyed és élvezhető olvasmánnyá teszi. Nem egy világmegváltó történetről van szó, vannak hibái és hiányosságai, de egyszeri kikapcsolódásnak jó választás lehet. Ha szeretitek a boszorkányos YA fantasy regényeket, akkor érdemes adni neki egy esélyt.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Nyáron érkezik Sasha Laurens boszorkányos YA regénye a Könyvmolyképzőnél!

Hozzászólások