Könyvek

Mark Greaney – A Szürke Ember

Idén nyáron érkezett a boltok polcaira az Agave Könyvek jóvoltából Mark Greaney nagysikerű regénye, A Szürke Ember! A történet pörgős, véres és sokkoló, én pedig imádtam! A könyvet Tamás Gábor fordította.

A történetről

A Szürke Ember, alias Courtland Gentry egy ex CIA ügynök, akit a rendszer kivetett magából. A férfi azonban nem tétlenkedett sokáig, csakhamar bérgyilkosnak ált. Mivel alapvetően Gentry nem a tipikus rosszfiú, ezért komolyan megválogatja a megbízásait és csak azokat fogadja el, amelyeknél úgy érzi, hogy a célszemély valóban megérdemi a halált. A szigorú erkölcsökkel rendelkező gyilkos éppen egy megbízáson vesz részt mikor rájön, meg akarják őt ölni. Itt veszi kezdetét a hajsza. A Szürke Ember országról-országra utazik céljának eléréséhez, de vajon be tudja fejezni a küldetését? Az ellenséges erők emberei ugyanis nem ismernek határokat és egyre kíméletlenebbül próbálják kiiktatni.

Pörgős olvasmány, ami egy pillanatig sem hagy nyugodni.

Nagyon tetszett a regényben, hogy már egyből az elején egy izgalmas akciójelenettel indított és belecsaptunk a közepébe. Ez az izgalom pedig kihatott az egész regényre, ugyanis az ellenséges erők egy percre sem hagyták nyugodni a Szürke Embert. Folyamatos volt a macska-egér párbaj, így az egész történet végig feszes és cselekménydús volt.

Mikor elkezdtem olvasni a  regényt és beleláthattunk Courtland Gentry sivatagi küldetésébe, egyből a Holló jele trilógia főszereplője, Ryhalt Galharrow jutott az eszembe, olyan lezser, keménykezű és szabadszájú akcióhősnek tűnt. Aztán ahogy haladt előre a történet rájöttem, hogy bár mindketten igen kemények, szabad szelleműek és szeretik a trágárkodást, mégsem annyira hasonló karakterek. Ettől függetlenül úgy vélem, a férfi stílusa nagyszerűen illik a történethez.

Mialatt a helyére kattintotta a harmadik, utolsó tárat, azzal győzködte magát, hogy bár szar döntés volt, mégsem hiábavaló. Elvégre fél tucat halott pöcsfej az mégiscsak fél tucat halott pöcsfej.

A Szürke Ember méltán híres, ám mentorát leszámítva senki sem tudja, hogy kicsoda is ő valójában. Pontosan emiatt lebilincselő az, hogy mindenki ismeri, félnek, már-már rettegnek tőle és lehetetlennek látják az elfogását. Egészen addig, amíg valaki fel nem fedi kilétét és minden országban kerestetik őt a kiiktatása végett. Ezen okból kifolyólag számos harci jelenetet kapunk sok-sok részlettel, így nem csak azt követhetjük nyomon, hogy milyen profin tudja kivégezni áldozatait Gentry, de részletes leírást kapunk arról, hogyan teszi rendbe a sebesüléseit és hogyan működik egy-két fegyver.

Budapest is feltűnik a helyszínek között.

Gentry egyik úticélja Magyarországon van, így egy kicsit még Budapestre is ellátogathatunk, ahol egy különösen rafinált embert keres meg új okmányszerzés céljából. Személy szerint én nagyon élveztem ezt a részt, mert mindig nagy örömömre szolgál, ha egy külföldi szerző hazánkat is belevonja a történések láncolatába.

Kellemes kikapcsolódás lehet a hajsza kedvelőinek.

Úgy gondolom, hogy aki szereti a nem túl érzelemdús, ám annál inkább akcióban bővelkedő thrillereket, annak tetszeni fog A Szürke Ember. A fejezetek rövidek és eseménnyel telik, így gyorsan lehet velük haladni, a könyv fogása és védőborítója pedig lehetővé teszi, hogy kényelmes legyen akár a tömegközlekedésen is olvasni. Mindezek után kíváncsi leszek a Netflix adaptációra!

Aki pedig már olvasta a regényt, annak boldogan jelentem, hogy a hírek szerint év végén érkezik a kötet második része az Agave Könyvektől, a szerző pedig már több folytatást is írt hozzá!

A recenziós példányért köszönet az Agave Könyveknek!

Elle Cosimano – Finlay Donovan ölni tudna

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?