Könyvek

Megújul a Magnólia Kiadó!

Közel tíz év elteltével megújult a Magnólia Kiadó, új logóval és arculattal vágott neki a szeptembernek! Mindamellett, hogy az imprint megváltozik, három újdonsággal is érkeznek az ősz folyamán, amiket most be is mutatunk nektek.

Habár a Magnólia Kiadó olyan könyveket vonultatott fel, mint a Dr. Eben Alexander A mennyország létezik című könyve, vagy Gabrielle Zevin kultkötete, Az egy könyvmoly regényes élete és Kollár Betti Vonzás törvénye, mégis eltörpult az Agave Könyvek árnyékában – hiszen egy kiadócsoportról van szó. Most tehát elérkezett az idő, az Agave megmarad az SFF és a hagyományosabb jellegű krimik és thrillerek mellett, a Magnóliánál pedig egyre több lesz a megjelenés. A kiadó ígérete szerint a nagy nemzetközi érdeklődésű könyveket kezdi megjelentetni műfaji megkötés nélkül, így egyaránt elérhetőek lesznek tényirodalmi kötetek és regények.

A három friss megjelenés közül az első, szeptember 27-én fog megjelenni a Könyvfesztiválon. A spanyol nemzetiségű Irene Vallejo kötete, a Papirusz – A könyvek története az ókori világban egy lebilincselő írás, amely bemutatja a papirusztól vezető útját a könyveknek, egészen az e-bookokig. A Boda Benjamin Gábor által fordított kötet nemcsak hazájában nyert díjakat, de 2020-ban elnyerte a legjobb spanyol nyelvű esszének járó nemzeti díjat is.

Irene Vallejo – Papirusz – A könyvek története az ókori világban

Irene Vallejo többszörösen díjnyertes műve barangolásra hív a szavakat téren és időn átmentő lenyűgöző találmány, a könyv világába. Bemutatja, hogyan készített könyvet az ember füstből, kőből, agyagból, nádból, selyemből, bőrből és fából, míg végül eljutott e-könyvolvasójáig.

A Papirusz – A könyvek története az ókori világban elvezet Nagy Sándor csatáinak helyszíneire, bebocsátást enged Kleopátra palotáiba és a fortyogó Vezúv lábánál fekvő Papiruszok villájába, megmutatja az első ismert könyvkereskedéseket és kéziratmásoló műhelyeket, de bejárja Oxford földalatti könyvlabirintusát és a leégett szarajevói könyvtárat is. Aktuális témákhoz nyúlva köti össze a klasszikusokat rohanó világunkkal: Arisztophanész a perbe fogott humoristák elődje, Szapphó a kortárs női íróké, Titus Liviusnak voltak elsőként rajongói, Seneca pedig a post-truth úttörője.

E mesés kalandnak azonban mindenek felett a könyveket évezredeken át óvó ezrek a főszereplői: tűzhely mellett mesélő asszonyok, tanárnők, bölcsek, könyvtárosok, írnokok, szerzetesnők, rabszolgák, fordítók és nyomdászok. Azok, akik hegyvidéki házukban vagy tengerparti otthonukban olvasnak; azok, akik energiától felrobbanó metropoliszokban adják át magukat a könyvek varázsának, és azok, akik békés külvárosokban merülnek bele olvasmányaikba. Egyszerű emberek, akiknek van, hogy fel sem jegyzi a nevét a történelem.

A spanyol Irene Vallejo műve az elmúlt évek egyik legnagyobb európai tényirodalmi sikerkönyve. Már a megjelenése évében, 2019-ben két díjat kapott hazájában, 2020-ban pedig elnyerte a legjobb spanyol nyelvű esszének járó nemzeti díjat, valamint a spanyol könyvesboltok legjobb ismeretterjesztő könyvnek adományozott éves kitüntetését. Mostanra több mint harminc országban jelent meg világszerte.

Október 25-én érkezik Varga Krisztina fordításában Gabrielle Zevin új könyve, a Világépítők. A kötet nyári megjelenése óta hatalmas sikernek örvend az USA-ban, így nem csoda, hogy megjárta a New York Times sikerlistáját, valamint szerepelt Jimmy Fallon könyvklubjában is. Mi több, a kiadó szerint már a megfilmesítésen is dolgoznak!

Gabrielle Zevin – Világépítők

Két ​gyerek, egy kisfiú és egy kislány találkozik egy kórházban 1987-ben. A lány a leukémiában szenvedő nővérét látogatja meg, a fiú egy autóbalesetből épül fel. Közös témájuk, a videójátékok iránti rajongás – a bennük található lebilincselő világok, az izgalmas versenyek és a mindennapi élet bajai elől nyíló menekülési lehetőség – különös barátságot eredményez köztük. Mégis nyolc év telik el, mire ismét találkoznak, ám sorsuk innentől végleg összefonódik.

Sam és Sadie az egyetemi éveik alatt futnak össze újra egy zsúfolt metróállomáson. A lány a fiú kezébe nyom egy floppy lemezt, amin a legújabb játéka található, amit az MIT haladó játékfejlesztés szemináriumára készített. Samet lenyűgözi a program, és meggyőzi Sadie-t, hogy alapítsanak egy játékfejlesztő céget, hogy megvalósítsák az álmaikat: tervezzenek játékokat, amelyek világai megigézik és beszippantják a kor egyre népszerűbb szórakozási formájának szerelmeseit.

Hamarosan szupersztárok lesznek a területükön. A siker és a csillogás azonban nem várt kihívások elé állítja mindkettejüket.

Gabrielle Zevin varázslatos és meghitt regénye egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik a kreativitásukon keresztül keresik önmagukat, és introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit.

Érkezik Kollár Betti legújabb regénye! A Kosársuli akárcsak a Vonzás törvénye, szintén szerepelt a Wattpadon, amely az egyik legnagyobb olvasottságot elérő műve lett idő közben. Az átdolgozott történet november 8-án fog megjelenni a Magnólia Kiadó gondozásában.

Kollár Betti – Kosársuli

Török Luca életének legjobb éveire készül, miután felvették álmai iskolájába, a Budapesti Kosársuliba. Egy sor kihívást állít maga elé: teljesíteni a délutáni edzéseken, bekerülni a csapatba, beilleszkedni az új osztályába és barátokat találni.

De van, amivel ő sem számol. Például az új padtársával, a céltudatos és kitartó Konráddal, aki ugyanannak a csapatnak szurkol, és mivel balkezes, a könyökük néha összekoccan írás közben.

Vajon hogyan sikerül Lucának az új érzések, a szerelem, a tanulás és a sport között egyensúlyoznia?

Kollár Betti 2015-ben kezdte el írni a Kosársulit, ami mára az egyik legolvasottabb történetének számít A vonzás törvénye című regénye mellett a hazai Wattpaden.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?