Könyvek

Leigh Bardugo – A sebhelyes cár

A grisa könyvek sokáig sajnos nem örvendtek nagy népszerűségnek a magyar olvasók körében, de a Netflix Árnyék és csont című sorozata miatt jelentősen megnőtt az érdeklődés irántuk. Ennek köszönhetően 2022 decemberében magyarul is elérhetővé vált Leigh Bardugo A sebhelyes cár című high fantasy duológiájának első kötete. Nyikolaj Lancov, az ifjú uralkodó történetét Nagy Boldizsár fordításában olvashatjuk, és a Könyvmolyképző Kiadó egy gyönyörű éldekorált kiadással is kedveskedett a Grisaverzum rajongóinak!

Nyikolaj Lancovnak mindig is volt tehetsége a lehetetlenhez. Senki sem tudja, mit élt át hazája véres polgárháborújában – és szeretné, ha sosem derülne fény a történtekre. Hiába ért véget a háború három évvel ezelőtt, ismét ellenségek gyülekeznek Ravka meggyengült határainál. A fiatal cárnak meg kell találnia a módját, hogy feltöltse a kincstárát, új szövetségeket kössön, és felszámolja az egykor nagyszerű grisahadseregre leselkedő fenyegetést is.

Azonban egyre erősebbé válik a szörnyeteg, akivel a testén osztozik, és a sötét varázslat azzal fenyeget, hogy mindent elpusztít, amiért Nyikolaj keményen dolgozott. Egy fiatal szerzetes és a legendás grisa szélhívó Zója kíséretében elutazik oda, ahol a legerősebb a mágia, hogy legyőzze szörnyű örökségét. Mindent kockára tesz, hogy megmentse az országát és önmagát. De vannak olyan titkok, amelyeket nem szabad eltemetni – és olyan sebek, amelyeket nem szabad begyógyítani.

Hogyan illeszkedik A sebhelyes cár a Grisaverzumba?

A Grisaverzum még nem olyan bonyolult és kiterjedt, mint például Cassandra Clare Árnyvadász-univerzuma, de fontos, hogy tisztában legyünk az egyes könyvsorozatok kronológiájával. Legelőször érdemes elolvasni Alina Starkova trilógiáját, vagyis az Árnyék és csont, az Ostrom és vihar, valamint a Pusztulás és felemelkedés című regényeket. Ezután következhet a ketterdami bűnözők duológiája, azaz a Hat varjú és a Bűnös birodalom. Nyikolaj már megjelenik a Grisa trilógiában is, az előzmények ismerete nélkül pedig nehezen érthetjük meg például Nyina, Zója vagy Zsenya veszteségeit. Tehát érdemes elolvasni a két korábbi könyvsorozatot, mielőtt belevetitek magatokat az ifjú cár kaotikus világába.

Több nézőpontból követhetjük az eseményeket.

A sebhelyes cár egyes szám 3. személyben íródott, és három fő nézőpontkarakterrel dolgozik. Az eseményeket a démonjaival küzdő Nyikolaj, a rettegett szélhívó Zója és a gyászoló szívtörő Nyina szemén keresztül követhetjük. Néhány fejezetben pedig találkozhatunk Iszakkal, a királyi őrség egyik tagjával, akire egy különös feladatot bíz a cár távollétében kormányzó Grisatriumvirátus. A könyv első fejezete pedig egy ismeretlen és látszólag jelentéktelen szereplőt mutat be, amit már megszokhattunk már az írónőtől.

Milyen az élet Ravkában a véres polgárháború után?

Nem szeretnék spoilerezni, ha esetleg még nem olvastátok a korábbi grisa történeteket, így az előzményeket kihagyom. Nyikolajnak évek múltával is kissé idegen az uralkodói szerep, hiszen nem erre készült gyerekkorában. Ennek ellenére a legjobbat akarja az országának, és kész megváltoztatni a régi rossz rendszert is, hogy egy jobb jövőt biztosítson a népe számára. A háború nem múlt el nyomtalanul, ezt leginkább a Grisatriumvirátus veszteségei érzékelteti. Most pedig újabb fenyegetéssel kell szembenézniük, mert veszélyt jelenthetnek akár Ravka korábbi szövetségesei is.

A Varjak közül egyelőre csak a gyászoló Nyinával találkozhatunk.

Nyina kicsit kilóg a többi szereplő közül, hiszen őt a Hat varjú duológiában ismerhettük meg. Ebben a kötetben sem Ravkában láthatjuk, hanem egy teljesen önálló történetszálat kap. Két társával, Adrikkal és Leonival elutazik Fjerdába, ahol a grisáknak próbálnak segíteni. Érdekes volt két ennyire különböző országról olvasni, hiszen míg Ravkában megbecsülik a mágikus képességekkel rendelkező személyeket, addig a szomszédos Fjerdában egyenesen gyűlölik és üldözik őket. Nyina szenved egy korábbi vesztesége miatt, de ez a küldetés új célt ad az életének, és segít abban, hogy elinduljon a gyógyulás útján is.

Gyönyörű éldekorációt és egy varázslatos új térképet is kapunk!

A Könyvmolyképző Kiadó átvette az eredeti borítót, amelyen arany színben pompáznak Ravka motívumai. A magyar fordítás ráadásul éldekorált változatban is kapható a kiadó webshopjában, de csak limitált példányszámban, így érdemes rá minél előbb lecsapni. A korábbi grisa könyvekben a térképek megjelenése hagyott némi kívánni valót maga után. Most viszont kaptunk egy varázslatos új térképet, amely kellő részletességgel mutatja be a világot.

A sebhelyes cár újra bevezet minket a grisák varázslatos és kegyetlen világába, ahol sosem unatkozunk.

Leigh Bardugo regényének vannak hibái, de a hihetetlen világépítés és az izgalmas szereplők könnyen elfeledtetik velünk az olyan apróságokat, hogy a címmel ellentétben ez a kötet nem Nyikolajról, hanem inkább magáról Ravkáról és a grisák jövőjéről szól. Számomra Nyina történetszála volt a legérdekesebb, mert ő fejlődött a legtöbbet a veszteségei dacára is. Ha szerettétek a korábbi grisa könyvsorozatokat, akkor ne hagyjátok ki ezt sem!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Cassandra Clare – Vaslánc

Hozzászólások