Kultúra

II. Erzsébet királynőre emlékezünk

Váratlan fordulat, majd tragikus haláleset miatt lett fiatalon királyné II.Erzsébet. Belecsöppent mindabba, amiről azt hitte, hogy nem a húszas éveiben fog megtörténni. Hetven év a brit nemzet szolgálatában, nők milliói előtt példa, inspiráció, kitartó és elhivatott asszony volt. Rá emlékezünk most. 

2022. szeptember 8-a. A dátum, amely az angol és a világon élő népek számára a gyász időszakát jelenti. II. Erzsébet, angol királynő 96 éves korában elhunyt. Ezzel kezdetét vette, a London Bridge is down – azaz London Bridge elesett – hadművelet, amelynek végén az uralkodót végső nyugalomra helyezik.

Gondtalan gyerekkorból a trónörökössé vált

Erzsébet Alexandra Mária néven látta meg a napvilágot, 1926. április 21-én Londonban. Szülei a későbbi VI. György és Erzsébet anyakirályné gyermekeként. Családtagjai, szerettei csak Lilibetként szólították. Nem járt iskolába, hanem tanítók adták egymásnak a kilincset a rezidenciájukon. Nagyapja halála után, édesapja testvére – Dávid – VIII. Eduárd lépett a trónra, így Erzsébet nem tartozott a trón várományosai közé. Mivel azonban nagybátyja bolondult színésznő szeretőjéért, amelyet a palota nem engedélyezett, úgy döntött, hogy lemond a trónról és öccsének adja át. Így Erzsébet édesapja, VI. György 1936-ban az ország királya lett. A család élete rögtön megváltozott, a  Windsori kastélylett az otthonuk, a fiatal Erzsébetet pedig örökösként kezdték okítani.
Kiváló kapcsolata volt szüleivel és húgával, a nála négy évvel fiatalabb Margittal. Gyerekkorában megmutatkozott az állatokhoz való viszonya, szeretete. Imádta a lovakat és a kutyákat. Kifejezzen a corgi fajta volt a kedvence.
Erzsébet jogot,  a Canterbury érsekétől pedig vallástörténelmet tanult, de kiválóan is úszott.

Édesapja váratlan halála után, ő lett az uralkodó

A második világháborút Londontól távol töltötték. Tinédzserként már több alkalommal is hivatalos szereplései voltak, szüleit pedig gyakran elkísérte különböző útjaikra. A huszonegyedik születésnapját éppen Dél-Afrikában töltötte, az ekkor intézett rádióbeszédében ezeket mondta: “Mindannyiuk előtt fogadom, hogy egész életemet, legyen bár rövid vagy hosszú, az önök szolgálatának szentelem.”
Mindeközben hosszasan levelezett egy görög-dán herceggel, bizonyos Fülöppel, akivel már többször találkozott Erzsébet, ám kapcsolatuk és eljegyzésük csak 1947-ben lett hivatalos. Néhány hónappal később pedig már össze is házasodtak. Első gyermekük, Károly Fülöp Artúr György egy évvel később, 1948 novemberében született.
Erzsébet és Fülöp 1952-ben éppen egy hosszú körutazáson vettek részt, amikor VI. György súlyos betegség miatt, váratlanul elhunyt. A tragikus hírt Afrikában közölték az új uralkodóval, akinek rögtön Angliába kellett mennie. Azonnal belecsöppent egy olyan világba, amelyet talán távolinak érzett, s azonnal döntéseket kellett hoznia, például a nevéről. Koronázására több, mint egy évvel később került sor.

Erzsébetet kezdetben változó megítélés fogadta. Sokan nem hittek az alkalmasságában, sőt a saját nagybátyja is jelzőkkel illette, noha ő száműzetésben élte mindennapjait. Első miniszterelnöke, Winston Churchill segítsége és tapasztaltsága nagyban segítette a királynőt, akárcsak az anyakirályné, aki férje elvesztése után lánya szolgálatába állt. A hosszú évek során 14 miniszterelnökkel dolgozott együtt. Számos helyre látogatott el, miközben ő volt a feje több, mint tíz különböző országnak is.

Szerette a vidéki életet, gyakran töltötte idejét Skóciában

A királynő amellett, hogy uralkodó volt, rengeteg kötelezettséget kellett ellátnia: utazás, megjelenés, beszéd, audienciák sora, a magánéletben szeretett elvonulni a világ elől. Balmoral volt a család kedvenc helye, ahol Erzsébet szívesen töltötte a szabadban az idejét. Lovagolt, vadászott, járta a természetet, piknikezett a birtokon. A karácsonyi összejövetelek is a skót balmorali kastélyban voltak.
Gyerekkorától kezdve rajongott a lovakért. Az elsőt nagyapja, V. György ajándékozta neki, a fiatal Erzsébet a Peggy nevet adta neki. Az évek alatt aztán lovait versenyekre nevezte be, így gyakori látogatója volt a derbiknek is. Corgi kutyáját is gyermekként kapta, akit Susannak nevezett el. Figyelt arra, hogy Susan leszármazottai mindig vele legyenek, így megtartva első kis kedvence vérvonalát.

A leghosszabb ideig uralkodó királynő

Erzsébet talán maga sem gondolta volna, hogy 1952-ben trónra lép, ahogy azt sem, hogy rekordokat fog dönteni az uralkodásával. Azonban amelyet elvártak tőle, egytől-egyig betartotta. Mindig fegyelmezett volt, tartotta magát a palota normáihoz, protokolljához, miközben az emberek nem láthatták rajta mindazt a sok nehézséget, amelyet ő maga cipelt. Igyekezett lépést tartani a korral, haladó szellemisége mellett az etikettet is megtartotta, s ebben próbálta nevelni gyermekeit is. Személye az egész világon elismert és megbecsült, nők millióinak nyújt inspirációt kitartása, alázata, szolgálata. Méltón és boldogan ünnepelte férjével a 70, majd Fülöp haláláig a 73. házassági évfordulójukat. Az uralkodópár teljesítette a tőlük elvárt feladatokat, miközben Fülöp hű és olykor laza humorával zökkentette ki a királynőt a mindennapi komoly feladatokból. Négy gyermekük, nyolc unokájuk és tizenkét dédunokájuk született, akik majd tovább vihetik az emléküket. Férje tavalyi halála nagyon megviselte a királynőt, egészségi állapota is nagyon megromlott.
Személyéről számtalan könyv, film, dokumentumfilm és sorozat készült. Leghíresebbek közé tartozik A királynő, amelyben Helen Mirren alakította az uralkodót, továbbá a The Crown. Utóbbi kegyeleti okokból leállítja a forgatásokat.

Erzsébet hetven évig volt trónon, 2022-ben ünnepelte platinajubileumát. Amelyet 21 éves korában megfogadott, élete végéig megtartotta. Mi sem bizonyítja, hogy halála előtt két nappal, a betegeskedő Erzsébet fogadta az új angol miniszterelnököt, Liz Trusst.

Temetése 2022. szeptember 19-én, hétfőn lesz. Emlékét, örökségét, filozófiáját, alapítványait és szellemiségét fia, III. Károly király veszi át. 

Isten nyugosztalja! 

Hozzászólások