Könyvek

Holly Jackson – Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Holly Jackson nevével valószínűleg találkoztatok már, ha gyakran néztek könyves témájú TikTok-videókat. A brit írónő első regénye nagyon népszerű külföldön és a magyar olvasók körében is. A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz egy Young Adult krimi történet, amelyben egy végzős lány kutatómunkát végez, és eközben megpróbál felderíteni egy bonyolult bűnügyet. A trilógia nyitókötete 2021-ben jelent meg Kallai Nóra fordításában, a Kolibri Kiadó gondozásában.

Öt évvel ezelőtt Andie Bellt, a Little Kilton-i gimnázium diákját megölte a barátja. A rendőrség lezárta az aktát, de a gyilkosság emléke azóta is kísérti a kisváros lakóit. Az iskola egyik végzős tanulója, Pippa Fitz-Amobi elhatározza, hogy egy iskolai projekt keretében előveszi az ügyet, és kideríti az igazságot. Ő sosem hitte el, hogy Sal Singh a gyilkos. De vajon ki a valódi tettes?

Ahogy Pippa egyre közelebb jár a kínzó rejtély megoldásához, az élete veszélybe kerül. Fenyegető üzeneteket kap egy ismeretlentől, aki megparancsolja, hogy hagyjon fel a nyomozással. A lány azonban mindenáron igazságot akar szolgáltatni az öngyilkosságba menekülő Sal Singh családjának, akiket megbélyegezett és kitaszított Little Kilton. Kegyetlen társasjáték kezdődik a kisvárosban, ahol nem tudni, hogy ki nevet a végén.

A könyv felépítése még izgalmasabbá teszi a nyomozást.

A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz egyik különlegessége, hogy még a könyv felépítése is azt a célt szolgálja, hogy együtt nyomozhassunk a főszereplővel. A megszokott fejezetek mellett olvashatjuk Pippa kutatási naplóját, amelyben dokumentálja az Andie Bell-ügy részleteit és legfrissebb fejleményeit, valamint az általa készített interjúk és az összegyűjtött Facebook-posztok is megtalálhatóak a bejegyzésekben. Emellett térképek, rajzok, fotók és persze a gyanúsítottak folyamatosan változó listája segíti a nyomozásunkat.

Pippa az állítólagos gyilkos testvéréhez fordul segítségért.

A regény fülszövege alapján azt gondolhatnánk, hogy a főszereplő egyedül akarja felderíteni a rendőrség által lezárt ügyet. Pippa azonban rögtön a kutatás kezdetén Ravihoz, Sal Singh öccséhez fordul segítségért. A fiú kezdetben nem veszi komolyan a lány elhatározását, de hamarosan rájön, hogy ez az egyetlen lehetőség arra, hogy tisztára mossa a bátyja nevét. Pip és Ravi ügyes csapatot alkotnak, és egyre közelebb kerülnek egymáshoz a nyomozás során.

Az Andie Bell-ügy sokkal összetettebb, mint gondolnánk.

Ahogy halad előre a történet, bebizonyosodik, hogy a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz a legizgalmasabb és legszórakoztatóbb bűnügyi regények közé tartozik. Pippa egy szerethető főszereplő: intelligens és talpraesett lány egy jó adag szarkazmussal, sőt még a társadalmi problémák is érdeklik. A nyomozás során pedig a tapasztalatlansága ellenére is kiemelkedően szemfüles. Észreveszi az ellentmondásokat a vallomásokban és a legapróbb gyanús jeleket egyaránt. Néha a valóságtól elrugaszkodott elméletekkel áll elő, azonban a sok elvarratlan szál sem tántoríthatja el attól, hogy rátaláljon az igazságra.

Pippa egyre durvább módszerekhez folyamodik a nyomozás során.

Pippa először beéri azzal, hogy összegyűjti a nyilvánosan hozzáférhető adatokat, és interjút készít az Andie Bell-ügyben érintett személyekkel. Ezután a rendőrségtől igényel adatokat, és megfigyeli a gyanúsítottakat. Később azonban rájön, hogy a legális és biztonságos módszerek nem elegendőek a gyilkos leleplezéséhez. Következhet a betörés, a lopás, a zsarolás és a titkos nyomkövető eszközök elhelyezése. Ravi pedig nagyon is aggódik Pip miatt, mégis mindvégig vele tart az egyre sötétebb úton.

A borító tökéletesen illik egy nyomozós történethez!

A Kolibri Kiadó átvette a könyv eredeti borítóját, amelyen a bűnügyi sorozatokból jól ismert piros fonalat láthatjuk néhány rajzszög társaságában. A négyzetrácsos háttér pedig emlékeztet minket arra, hogy egy iskolás lány bújik a detektív vagy inkább az oknyomozó újságíró szerepébe.

A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz egy lebilincselően izgalmas történet, amelyben együtt nyomozhatunk egy talpraesett tinédzserrel.

Holly Jackson első regénye nem véletlenül nyert el számos díjat, és hódította meg a nemzetközi olvasóközönséget is. A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz lehetővé teszi, hogy néhány óra erejéig mi magunk is lelkes amatőr detektívvé váljunk. Ha nem sikerül megfejtenünk az Andie Bell-ügy minden részletét, akkor is izgalmas kikapcsolódást nyújt ez a könyv. Nagyon ajánlom a krimirajongóknak és a Young Adult történetek kedvelőinek!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Mackenzi Lee – Loki: A csínytevő sorsa

Hozzászólások