Könyvek

Mackenzi Lee – Loki: A csínytevő sorsa

Néhány hete már olvashattátok az ajánlónkat egy északi mitológiára építkező regényről, amelyben sokak kedvence, Loki volt az egyik kulcsszereplő. Most is egy olyan történetet szeretnénk bemutatni nektek, amely a csínytevés istenéről szól, de a személyisége ezúttal inkább a Marvel rajongók által ismert Lokihoz hasonlít. Mackenzi Lee Loki: A csínytevő sorsa című regénye 2021-ben jelent meg a Kolibri Kiadó gondozásában, Horváth Vivien fordításában.

Még mielőtt összecsapott volna a Bosszúállókkal, a fiatal Loki megpróbálja bebizonyítani, hogy képes megváltoztatni a sorsát. Már gyerekkorától kezdve mindenki eredendően gonosznak tartja őt, kivétel Amora. A varázslótanonc értékeli a mágiát és a tudást, így a legjobbat látja a hercegben. Amikor véletlenül elpusztítják Asgard egyik legnagyobb kincsét, Odin száműzi a lányt a Földre, ahol a varázsereje lassan elsorvad. Loki elveszíti az egyetlen igaz barátját, és idővel az egész univerzumban imádott testvére, Thor árnyékává válik.

Évekkel később rejtélyes, mágikus gyilkosságok történnek a Földön, Odin pedig megbízza Lokit, hogy segítsen a SHARP társaságnak felderíteni az ügyet. A csínytevő belecsöppen a zajos és koszos 19. századi London forgatagába, ahol meglepő felfedezéseket tesz. Nemcsak a gyanúsítottal kell szembenéznie, hanem az előre elrendeltetett sorsával és a változás nehézségeivel is.

A fiatal Loki szenved és lázad a sorsa ellen.

Ha ismeritek a csínytevés északi istenét, azzal valószínűleg tisztában vagytok, hogy Lokinak nem volt boldog gyermekkora. Thor mellett mindig háttérbe szorult, és sosem tudott megfelelni a szigorú Odin elvárásainak. Egyedül az anyjától, Friggától kapott szeretetet, de ez közel sem volt számára elég ahhoz, hogy leszámoljon a benne lakozó sötétséggel. Mackenzi Lee regényében Loki már fiatalon elhatározza, hogy lerombolja a róla kialakult negatív képet, és a kezébe veszi a sorsát.

Loki és Amora fiatalkori barátságából viszonylag keveset láthatunk.

A történet elején megismerhetjük az ifjú Lokit, aki folyton rosszban sántikál. Amora személyében méltó társra talált, mert a varázslólány is nagy örömét leli a csínytevésben. Ketten együtt megállíthatatlanok, és ez hamarosan Odinnak is szemet szúr. Amikor egy félresikerült akció során a két barát megsemmisíti az Istenek Tükrét, véget ér az addigi büntetlen bajkeverés. Amora száműzetését követően Loki magába fordul, és még inkább elveszik a dicsőséget halmozó Thor árnyékában. Ennek ellenére még mindig az apja elismerésére vágyik, de minden próbálkozása kudarcba fullad.

Loki kegyetlen büntetésnek tartja a midgardi küldetést.

Az asgardi hercegek diplomáciai látogatást tesznek Alfheimbe, és közösen nagy galibát okoznak. Természetesen Odin csak Lokit vonja felelősségre, Thor szokás szerint könnyen megússza a balhét. A csínytevő rosszul van a gondolattól is, hogy a Földre utazzon és leereszkedjen az emberek közé, de nincs más választása. Londonban megismerkedik a különös SHARP társaság tagjaival. A kis csapatot egy rendkívül határozott és intelligens nő vezeti, ami, valljuk be, hogy nem mindennapi a 19. században. Lokinak leginkább a volt mérnökhallgató, Theo kelti fel a figyelmét, aki ráébreszti, hogy az emberek nem is annyira unalmasak és buták, mint feltételezte.

Loki sok tanulsággal távozik a Földről, de még mindig a régi önmaga.

A csínytevés istene többször is elbizonytalanodik a küldetése során, hogy vajon helyes döntéseket hozott-e, vagy csak megerősítette mások róla alkotott elképzelését. Theo pozitív hatást gyakorol rá, viszont a nyomozás során a múlt szellemei hátráltatják Lokit a változásban. Ahogy már tőle megszokhattuk, mindig a saját érdekeit helyezi előtérbe, de olykor képes arra, hogy átérezze mások helyzetét is. A történet végi csavar is azt mutatja, hogy a csínytevő le tudna számolni a rossz szokásaival, ha valaki mellette állna és támogatná.

A könyv borítója igazán tükrözi Loki stílusát.

A Kolibri Kiadó átvette Mackenzi Lee regényének eredeti borítóját, amelyen a fiatal csínytevőt láthatjuk egy gonosz vigyorral az arcán. Az illusztráció apró részletei – az asgardi viselet, a festett körmök és a Lokit beburkoló mágia – mind fontos szerepet játszanak a történetben. A háttérben pedig valószínűleg egy londoni utca körvonalai rajzolódnak ki a mágia és a füst árnyékában.

A fiatal Loki a sorsa ellen küzd, miközben felfedezi a mágikus képességeit és a barátság erejét.

Mackenzi Lee regénye egy eredettörténetnek is tekinthető, hiszen a szerző egy új nézőpontból mutatja be, hogyan is vált Loki a csínytevés istenévé. Az antihős itt még csak formálódik, de a karakter személyiségét nagyon jól átadja ez a történet. Egy csipetnyi szarkazmus és gendersemleges divatérzék, egy hatalmas adag mágia, véget nem érő családi konfliktusok – és megelevenedik előttünk a szeretetre méltó bajkeverő. Ha szeretitek a Marvel világában megismert Lokit, akkor nagyon ajánlom nektek ezt a könyvet!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Jennifer Mathieu – Moxie, avagy a vagány csajok visszavágnak

Hozzászólások