Könyvek

Megható barátságtörténet érkezik a holokauszt poklából

Idén tavasszal érkezik Pam Jenoff regénye, a Nők kék csillaggal! Az írónő az Egyesült Államokban igen közkedvelt és keresett, ugyanis azon szerzők közé tartozik, akik legtöbb művüket valós események alapján írják meg – természetesen vegyítve a fikcióval.

Pam Jenoff előző, hazánkban megjelent regénye, az Elvesztek Párizsban, nagy népszerűségnek örvendett. Azonban míg az a női titkosszolgálatot mutatta be a második világháború idején, addig a Nők kék csillaggal egy megható barátságtörténetet foglal magába.

A történet két lányról, Sadie-ről és Elláról szól, akik két teljesen különböző világban éltek korábban. Míg egyikük zsidó család, addig a másikuk egy németekkel nyíltan kollaboráló család tagja. A sors mégis úgy hozza, hogy összetalálkoznak és hamarosan barátokká válnak. Ez azonban igen veszélyes kapcsolat, a második világháború idején.

A kötet 2023. április 4-én kerül a boltok polcaira, Török Krisztina fordításában.

Pam Jenoff – Nő kék csillaggal

1943-ban ​Sadie a krakkói gettó egyik szűk szobájában édesapjával és várandós édesanyjával várja a háború végét és sorsuk jobbra fordulását. Egy nap aztán a várakozás borzalmas módon ér véget: a Harmadik Birodalom katonái sorra gyűjtik be a zsidó lakosokat, hogy munkatáborba hurcolják őket, így a családnak nincs más választása, mint a város alatt meghúzódó csatornarendszerbe menekülni, és megpróbálni ott túlélni.

Krakkó másik felén a Sadie-vel egykorú Ella a németekkel nyíltan kollaboráló mostohaanyja zsarnokságától szenved. Egy nap a piacon járva az egyik szennyvízcsatorna rácsa alatt különös dolgot vesz észre: egy könyörgő szempárt. Ella tudja, hogy veszélyes, amit tesz, mégsem képes cserbenhagyni az ismeretlen lányt.

Sadie és Ella két külön világ, akiket a háború és a holokauszt pokla, személyes veszteségeik és szabadság iránti vágyuk kovácsol össze, bebizonyítva, hogy az igaz barátság ereje nem csupán a társadalmi vagy vallási különbségeket győzi le, de olykor az élet egyetlen kapaszkodóját jelenti.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?