Könyvek

Diana Urban – Halálos játszmák

A Next21 Kiadó nem titkolt célja, hogy a fiatalokat is megszólítsa, éppen ezért egymás után hozzák el nekünk a változatosabbnál változatosabb könyveket. Egyik legújabb megjelenésük Diana Urban Halálos játszmák című ifjúsági thrillere, ami ráadásul borzongató élfestést is kapott!

A történetről

 A történet főszereplője Crystal Donovan, aki nyugodtan éli a gamer középiskolások mindennapjait: iskolába jár, ezenkívül pedig minden idejét a MortalDusk, egy online videójáték köti le. Barátaival együtt arra készül, hogy megmérettesse magát egy országos bajnokságon és elhozza a főnyereményt, amiből talán rendezhetné jelzáloghitelüket.

Egy nap azonban furcsa üzenetet kap egy rejtélyes appon keresztül. A videóban a húga látszik, halálra rémülve, betömött szájjal, megkötözve. Az elrablója megfenyegeti Crystal-t, hogyha bárkinek is szól erről a húga azonnal meghal. Egy furcsa játékra kényszeríti a lányt, akinek teljesítenie kell minden utasítást, amit az applikáción keresztül kap, különben azonnal végez a testvérével.

Egyik feladat azonban bizarabb, mint a másik; a lánynak egyszer brownie-t kell sütnie, aztán telefonbetyárkodnia kell. Crystal hamarosan rájön, hogy a feladatok mind-mind a barátai ellen irányulnak, így hamarosan szörnyű választás elé kerül: a barátait és csapattársait helyezi inkább előtérbe vagy a húgát?

Mi lehet egyáltalán a titokzatos elrabló célja? Talán az, hogy megakadályozza indulásukat a gaming tornán? Esetleg valami más, régóta őrizgetett titok lappang a háttérben? Mit tehet a lány, hogy a húga élve kijusson ebből a helyzetből? Kit választ majd végül, a testvérét vagy a barátait?

A történetre tehát véletlen sem lehet azt mondani, hogy unalmas lenne. Az egész könyv egy hajsza, folyamatos versenyfutás az idővel, egyre lehetetlenebb döntések elé állítva főszereplőnket.

Tényleg képes lennék belemélyeszteni egy pengét egy másik emberbe, hogy megmentsem a húgom életét?

A karakterek

A karakterekre sem lehetett panaszunk, az írónő odafigyelt arra, hogy senki ne legyen túlságosan egysíkú, sőt jó pár olyan karakterrel találkozhattunk a történet során, akikre nem lehetett egyértelműen rámondani, hogy jók vagy a velejükig gonoszak. Ez mindenképpen pluszpont volt, hiszen a való életben is ilyenek az emberek.

Kedvenc karakterem talán Akira volt, de a főszereplőnkkel Crystal-lal is sokban tudtam azonosulni állhatatossága és talpraesettsége miatt. Sokszor sajnáltam, hogy húga elrablója milyen döntések elé állította és elgondolkodtató volt, hogy én vajon mit tennék a helyében.

Alapból azt érdekesnek tartottam, hogy az írónő egy gamercsapatot állított a könyve középpontjába, ezzel is segítve a fiataloknak a történethez való kapcsolódását. A számítógépes játékoknak ugyanis mára már egy nagyon erős kultúrája alakult ki, mégis ennek ellenére viszonylag kevés olyan könyvet olvashatunk, amiben ezt állítanák a középpontba.

Az írásmód is segítette a gyors olvasást, hiszen nagyon gördülékeny volt, ráadásul a fejezetek is a legtöbbször a cselekmény egy-egy izgalmas pontján fejeződtek be, ami még inkább arra sarkallt, hogy tovább és tovább olvassak.

Csak egy vékony szálat fontunk a hazugságból, s az is elég volt ahhoz, hogy mindannyiunkat megfojtson.

Nem mehetünk el szó nélkül a magyar kiadás mellett sem, hiszen a Next21 Kiadó csodálatos munkát végzett, mind a borító, mind az élfestés szempontjából. Már az, hogy a piros szín dominál a borítón, feltűnővé teszi a könyvet, ráadásul előrevetíti, hogy bár hiába ifjúsági thriller, itt bizony nagyon súlyos dolgokról olvashatunk. Nekem egyébként is gyengém az élfestés, itt ráadásul a kiadó amellett, hogy arra is törekedett nyilván, hogy szép legyen az eredmény, azért arra is gondolt, hogy egy thriller könyvhöz illik a borzongató külső, emiatt egy szempárt néz vissza ránk a lapszélekről. Ez még inkább különlegessé teszi a könyvet és már ránézésre gyanakodhatunk, hogy itt egy fajsúlyos történetről lesz szó.

Összegzés

Összességében tehát elmondható, hogy Diana Urban Halálos játszmák című könyve egy olvasmányos stílusban megírt, fordulatos ifjúsági thriller, ami végig fenntartja az olvasó figyelmét. Bátran ajánlom a thriller műfaj kedvelőinek vagy azoknak, akik esetleg most kezdenének ismerkedni a műfajjal.

A recenziós példányért köszönet illeti a Next21 Kiadót!

Melanie Hudson – Éjszakai vonat Berlinbe

Hozzászólások