Könyvek

Böszörményi Gyula, József Attila-díjas íróra emlékezünk

„Szomorú szívvel tudatjuk, hogy Böszörményi Gyula, József Attila-díjas író 2022. június 29-én a Világfa csúcsára költözött” – osztotta meg a szomorú hírt a családja július elsején. Rá emlékezünk most cikkünkben.

Fájó pillanat ez a magyar irodalomnak, hiszen egy kiváló, lelkes és értékes írót vesztett el az ország. A sors minden embernek más utat szán, de kihozhatjuk belőle a legjobbat. Böszörményi Gyula is így tette. Mert nagyot álmodni, kitörni a betegsége okozta korlátokból és olyan könyveket alkotni, amelyekért sokan rajongnak.

A mozgássérült ember is lehet sikeres

1964. július 23-án született Miskolcon. Két éves korában izomsorvadást diagnosztizáltak nála, emiatt lebénult. Egy interjújában elmondta, hogy az édesapja elfordult tőle és édesanyjától. Kemény mondatokat szegezett feleségéhez az apa, kisfia betegségét pedig egyáltalán nem tudta elfogadni. Próbáltak boldogulni, elköltöztek Budapestre, de végül az édesanyja nehezen tudta ellátni gyermekét, így intézetbe adta a fiút. Böszörményi itt már több verset és novellát írt, amit igyekezett a világ tudtára adni, kisebb-nagyobb sikerrel. A debreceni egészségügyi gyermekotthonban határozott szabályok voltak, így az írásait titkos úton juttatta el a hetilapokhoz.
Szerencsére segítői is akadtak, mozgássérült művészeket patronáló Gál György Péter személyében, ő tovább biztatta az írásra. Gyula végül az erdőkertesi otthonba került, ami főképp időseket fogadott be, de mivel már túlkoros volt a gyermekintézetben, ezért mennie kellett. Erdőkertes a lázadást jelentette számára, ahol eldöntötte, úgy sincs esélye az életre és a káros szenvedélyek rabja lett. Alkohol, dohány, napi szinten. Ebből végül két nővér térítette észhez, de Gyula ekkor is magányos volt.

Sosem adta fel

Úgy gondolta, hogy érdemes lenne megírnia a saját kálváriáját, így készült el a Kucó című kötete, amelyben a mozgássérültségről ír. A könyv viszont nem lett sikeres, ezért inkább a fővárosban próbálta eladni. Az árusítást az is segítette, hogy adományokból egy hét alatt összejött a pénz egy elektromos kerekesszékre, így megnyílt előtte a világ. A Kucót még számos kötet követett, később a fantasy világában próbálta ki magát.
Müller Péter Sziámi biztatására, a 2000-es évek elején gyerekkönyvek írásába kezdett. A Gergő-sorozata felkapott lett, melyből öt, a Zsófi-sorozatából pedig három kötet készült. Böszörményi Gyula végül a krimiben talált otthonra. A levéltári munkákból megalkotta Ambrózy Richárd karakterét, aki a 19. század végén nyomoz a titokzatos bűnügyek után. Amikor még cilinderek, sétapálcák voltak a jellemzőek, amit ötvözött a bűntényekkel, rablásokkal, természetesen egy kis szerelemmel. Az Ambrózy báróról készült sorozata hatalmas sikert aratott, a generációk körében is. A nyomozás egészen hét köteten keresztül zajlott, a legutóbbi 2020-ban jelent meg.

Nem foglalkozott a betegségével

Az izomsorvadásos betegeknek nem jósolnak sok időt. A felnőttkort már szinte meg sem élik, de Böszörményi Gyula rácáfolt erre. Azt mondta, sosem foglalkozott a betegségével, pedig gyakorta kapott hideget-meleget. Az iskolákba nem vették fel, elutasították, ráadásul a kerekesszékes állapota mindenki azt gondolta, hogy szellemileg is fogyatékos, még a saját édesapja is. Amikor aztán sok év elteltével látta őt dedikálás közben, sírva fakadt, rájött tévedett fiával kapcsolatban.
Böszörményi Gyula a magánéletében szerette a nőket, de végül felesége, Noémi mellett találta meg önmagát. A nő mindenben támogatta őt, aztán közösen megalapították az Álomfogó alapítványt, amelynek célja, az írás-olvasás és az általános műveltség segítése. Dolgozott rádióban és televízióban is. Utóbbiban forgatókönyvíróként segített.
Legnagyobb visszaigazolás számára, hogy Kucó című regénye, a színházban is látható volt. A Komédium Színház öt éven keresztül játszotta, Kálloy Molnár Péter szereplésével. 2003-tól pedig a Szegedi Nemzeti Színház is műsorára tűzte.

A magyar kortársirodalom egy remek írót vesztett el személyében. Böszörményi Gyulát a Könyvmolyképző Kiadó saját halottjának tekinti. Isten nyugosztalja.

 

kép forrása: librarius.hu

Hozzászólások