Könyvek

Megyeri Judit – 1. Holttest az Ambróziában

Ha szeretitek a romantikus krimiket, és szívesen olvastok kortárs magyar szerzőktől, akkor valószínűleg már találkoztatok Megyeri Judit könyveivel. Az írónő néhány történetét Jud Meyrin álnév alatt publikálta, valamint jelenleg a FairBooks Kiadó és Írói Műhely vezetőjeként is tevékenykedik. Ebben a cikkben a Rózsakői rejtélyek című könyvsorozatának első részét szeretném bemutatni nektek. A Holttest az Ambróziában 2020-ban jelent meg a NewLine Kiadó gondozásában, tavaly pedig egy javított és új borítós változat is elérhetővé vált a FairBooks Kiadó jóvoltából.

A huszonhat éves Flóra házassága romokban hever, ráadásul hirtelen felindulásból a magazinnál is felmondott, mielőtt kinevezték volna főszerkesztőnek. Május végén az apja hazahívja Rózsakőre, hogy a svédországi utazása alatt vegye át a helyét a családi kávézóban. Néhány nap alatt azonban teljesen felfordul Flóra élete a balatoni kisvárosban, amikor rábukkan egy holttestre az Ambróziában. A rendőrség pedig a lányt és az apját gyanúsítja, így kénytelen a helyi magánnyomozó, Ben segítségét kérni, aki köztudottan egy nőcsábász.

Ben élete pár évvel ezelőtt még a bulizás és a futó kalandok körül forgott, de manapság leginkább a nyomozás érdekli. Sajnos az irodája egyenes úton tart a csőd felé az egyik elhibázott megbízása miatt, amely egy ártatlan áldozatot is követelt. Ben és Flóra közösen erednek a gyilkos nyomába, miközben a nyomozás váratlan fordulatokat vesz, és egyre veszélyesebb helyzetekbe keverednek. Vajon sikerül megoldaniuk Rózsakő rejtélyét, és meg tudnak birkózni az egyre erősebb érzelmeikkel is?

A nyomozás mellett egy múltbéli történetet is olvashatunk.

A Holttest az Ambróziában a kávézóban történt gyilkosság utáni nyomozásról és a főszereplők kapcsolatának alakulásáról szól. Engem nagy meglepetésként ért, hogy minden fejezet végén olvashattam egy-egy rövidebb jelenetet, amely betekintést nyújtott Makai Gréta és Gálffy Márton közös múltjába. A fiatal anyukáról hamar megtudjuk, hogy hetek óta eszméletlenül fekszik a kórházban. A sikeres rózsakői üzletembert pedig rögtön Flóra hazatérése után megkéselték az Ambrózia kávézóban. A múltbéli részletek segítségünkre lehetnek a nyomozás során, és szép lassan kirajzolódik belőlük a két áldozat tragikus története.

Flóra és Ben a középiskola óta mindketten sokat változtak.

Abonyi Flóra éppen a válását próbálja feldolgozni, és közben ki szeretné találni, hogyan folytassa az életét. Vajon jó ötlet lenne visszatérni a fővárosba, és újra egy női magazinnál dolgozni? Vagy inkább a kisvárosi környezet lenne számára az ideális a gyógyuláshoz? Persze amint rábukkan egy holttestre a családi kávézóban, ezek a kérdések háttérbe szorulnak. Ben Burke a középiskola alatt költözött vissza Rózsakőre az Egyesült Államokból. Az apja halála után felelőtlen életmódot folytatott, de most elszántan dolgozik a magánnyomozó karrierje megmentésén. Flóra és Ben az érettségi óta nem találkoztak, és hamarosan rájönnek, hogy mindketten sokat változtak az elmúlt években. Az újságírónő nyugalomra és biztonságra vágyik, ugyanakkor képtelen ellenállni a jóképű és magabiztos detektívnek.

Vajon a kisvárosi politikusok mindent büntetlenül megúszhatnak?

Ben már a kezdetek óta gyanakszik Rózsakő polgármesterére, Makai Gáborra, aki talán szándékosan lelövette a saját lányát, a huszonöt éves Grétát. A magánnyomozó minden igyekezete ellenére sem talál komoly bizonyítékot a polgármester bűnösségére, de nem adja fel. A valódi gyilkos megtalálásánál sajnos fontosabb Ben bűntudatának enyhítése és a bosszúállás. Flóra ezzel szemben a családja nevét szeretné tisztára mosni, és kíváncsi arra, hogy ki végzett Gálffy Mártonnal a kávézóban. A nyomozás során a páros egyre nagyobb veszélybe keveredik, miközben felszínre kerülnek a kisváros gondosan eltussolt bűncselekményei és a családi hazugságok is.

A könyv hétköznapi problémákkal is foglalkozik a gyilkossági ügy mellett.

Megyeri Judit romantikus krimijében fontos szerepet kapnak a hétköznapi emberi problémák is. A múltbéli történetből például kirajzolódik egy mérgező családi környezet képe, és feltárulnak előttünk a városvezetés gyanús intézkedései. Emellett bepillantást nyerhetünk egy fiatal egyedülálló anya nehézségeibe, illetve a válás és a megcsalás feldolgozásának folyamatába. Továbbá megjelenik a könyvben az alkoholizmus problémája is, viszont erről már sajnos csak felületesen olvashatunk. Mindennek tükrében a Holttest az Ambróziában egy meglepően sokszínű és részletgazdag bűnügyi történet egy erős romantikus szállal.

Az eredeti és az új borító is megteremti a kisvárosi nyomozás hangulatát.

A Rózsakői rejtélyek nyitókötetének eredeti borítóján a kávézó szerepel, amely egy macskaköves utcára nyílik. 2023-ban új külső megjelenést kapott a Holttest az Ambróziában második nyomtatott kiadása. Ez a borító megőrizte a hangulatos fényeket és a barna színvilágot, viszont a kávézó helyett Flórát és Bent láthatjuk, akik kézen fogva sétálnak.

A Holttest az Ambróziában egy romantikus detektívtörténet, amely tökéletes választás a kisvárosi környezet kedvelőinek.

Ez volt a második regényem az írónőtől, és határozottan jobban tetszett, mint A múlt bűnei. A sorozatot az ingyenesen elérhető Rózsakő – Kezdetek novellákkal kezdtem, amelyekben megismerhetjük az USA-ban élő Bent és az egyetemista Flórát. Persze enélkül is teljesen érthető és élvezhető a Holttest az Ambróziában története. Kíváncsian várom, hogy a folytatásban milyen rejtélyek várnak rám a balatoni kisvárosban.

Olvastátok már? Osszátok meg velünk a véleményeteket!

Ruff Orsolya – Orczy Mimi kalandjai 1. – A londoni gyémántrablás

Hozzászólások