Könyvek

Holly Jackson – Jó kislányok első gyilkossága

Holly Jackson Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz ifjúsági krimi trilógiája sok fiatal kedvence lett, hiszen maga a főszereplő is egy tinédzser, aki gyilkossági ügyekben nyomoz. Ebben a cikkben, a  Jó kislányok első gyilkossága előzménykötetről olvashatjátok a spoilermentes ajánlómat! 

Az történetről

A trilógiából ismert, fiatalokból álló baráti csoport egy délutánon összegyűlik, hogy a Kill Joy nevű társasjátékkal játszanak. Ez a játék nem hétköznapi, ugyanis mindenkinek magára kell öltenie egy karakter alakját, a szó szoros értelmében. A játék története a 20. század játszódik, ezért a ruháktól elkezdve a helyszín kialakításáig figyelembe kell venniük az egy évszázados különbséget.

A Kill Joy lényege, hogy egy gyilkossági ügyet oldjanak meg a karakterek, amelyekhez utasításokat és tippeket kapnak a játék jóvoltából. 

Pip ekkor még csak árnyéka önmagának

A sorozat főszereplője, Pippa Fitz-Amobi ebben a regényben még közel sem annyira ambiciózus, mint amilyennek megismerhettük a korábbi részekből. Viszont Pip a játéknak köszönhetően kezdte élvezni a nyomozás folyamatát, és kezdte felismerni magában a tehetséget, hogy mennyire vág az esze. Én ebben a könyvben nem tudtam annyira kedvelni, mert szerintem ekkor még csak árnyéka volt önmagának. Tény, hogy 148 oldalban nem lehet részletesen megismerni egy karaktert, és már a sorozat által ismertem a személyét, de nekem ez a kötet keveset nyújtott több szempontból is.

A nyomozási folyamat gyenge volt

Ebben a regényben a vártnál jobban éreztette az írónő, hogy fiatalokról szól a könyv, nem veszik elég komolyan a játékot és nincs is tétje a dolognak. Talán pont ez hiányzott nekem a korábban olvasott könyvekhez képest. Alapvetően azt éreztem, hogy inkább a játék oldotta meg magát, mintsem a szereplők tettek volna erőfeszítéseket a megoldás érdekében. Viszont a történet második felétől már láttam, hogy Pipet jobban érdekli a nyomozás, mint a többieket.

Pip baráti társaságának minden tagja szerepet kap a történet során. Connor és Jamie a házigazdák, Cara, Naomi és Ant is részt vettek a játékban, de senkiről nem kaptunk részletes ismertetőt.

Mindezeknek köszönhetően azt gondolom, hogy ha valaki nem olvasta még a trilógiát, annak jobb, ha ezzel a Jó kislányok első gyilkosságával kezdi a sort, mert itt kezd kirajzolódni Pip szándéka, amelyeket csak a következő részben ismerhetünk meg részletesen.

Összességében

Nagyon vártam, hogy megjelenjen ez a kötet, mert szerettem volna kicsit visszatérni Little Kiltonba, hogy Pippel együtt nyomozhassak. Sajnos túl nagy elvárásokkal álltam neki ennek a könyvnek, de nem bánom, hogy elolvastam, mert megtudhattam, miért döntött úgy, hogy elkezd Andie Bell gyilkossági ügyében nyomozni.

Az első részről készült cikkünket ide kattintva olvashatjátok!

 

Tahereh Mafi – Ne érints

Hozzászólások