Meglepő vállalkozásba kezdett Sofi Oksanen

A karantén minden emberből mást vált ki. Van, aki egész nap a szobájában retteg, a könyvmolyok rengeteget olvasnak, más halomszámra készíti a sütiket, esetleg edzésre vagy nyelvtanulásra fordítja az idejét. Rengeteg olyan jópofa kezdeményezés jött létre, ami az otthonlétet hivatott könnyebbé tenni. Sokféle könyves kihívás indult, a kiadók pedig szinte minden nap új akcióval jönnek ki. Ismert emberek, írók is beálltak már a sorba és izgalmasabbnál izgalmasabb videókkal, virtuális beszélgetésekkel, esetleg az ingyenesen letölthetővé tett műveikkel rukkolnak elő. Ám a finn Sofi Oksanen úgy döntött rögtön két karanténban gyakran űzött elfoglaltságát is kombinálja: videóiban ugyanis egyszerre főz és könyvekről mesél. 

Az írónő szintén önkéntes karanténban tölti a napjait és ezért úgy döntött kombinálja két kedvencét: a főzést és a könyveket. Az Instagram oldalán élőben is követhető bejelentkezések alatt a saját konyhájában készít finomabbnál-finomabb ételeket, miközben számára meghatározó olvasmányélményekről beszél, vagy olyanokat ajánl, amik esetleg a gyerekekkel is megszerettethetik az olvasást.

A videók nagy része finn nyelven készült, jó hír azonban, hogy a recepteket és az ajánlott művek címét aztán angolul is megosztja a közönséggel, így megtanulhattunk tőle többek között tonhalas pitét, húsgolyót vagy éppen az orosz hússal töltött tésztakülönlegességet, pelmenyit készíteni. De ez csak néhány az általa elkészített és megosztott recept közül, amikben bárki találhat kedvére valót.

Sofi Oksanen nemcsak az ételek, de a könyvek terén is a változatosságra törekszik, így a saját könyvei mellett szóba került már videóiban Szvetlana Alekszijevics Csernobili ima című könyve, vagy éppen Emily Bronte klasszikusa az Üvöltő szelek is.

Szerintünk mindenképpen érdemes belelesni az írónő videóiba-akár a finnül nem beszélőknek is-ugyanis művei mellett ezeken is átüt különleges stílusa és az általa ajánlott könyvekkel pedig nem igazán lőhet mellé senki.

Az élő adások követhetőek Sofi Oksanen Instagramján, de akár vissza is nézhetjük őket a YouTube-ról.

Hozzászólások