Könyvek

Kevin Hearne – 6. Hunted – Hajszolva

Még májusban olvashattátok az ajánlómat Kevin Hearne urban fantasy sorozatának ötödik kötetéről. A Vasdruida Krónikái következő részében a két druida, Atticus és Granuaile ír farkaskutyájuk, Oberon társaságában továbbra is menekülni kényszerülnek a görög és római istenek bosszúja elől. A Hunted – Hajszolva 2023 nyarán jelent meg Metz Ferenc fordításában, a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában.

Atticus O’Sullivan több mint egy évtizeddel ezelőtt feldühítette a halhatatlan világ nagy részét, mert végzett a kelta szerelemistennel, majd segédkezett Thor meggyilkolásában is. A kétezer éves druida most már azonban nincs egyedül, mert sikeresen földhöz kötötte a tanítványát, Granuaile MacTiernant. A páros egy minden eddiginél őrültebb hajszába csöppen, amikor a vadászat istennői, Artemisz és Diána a nyomukba erednek Európában.

Atticus és Granuaile a Tuatha Dé Dannan segítségére sem számíthatnak, mert üldözőik elvették tőlük a síkváltás lehetőségét. A fejvesztett menekülést megnehezíti az északi csínytevő felbukkanása is, ráadásul a dühös Lokit csak a vasdruida megölése választja el a Ragnarök kezdetétől. Vajon a két ravasz és bátor druida meg tudja fékezni a készülődő apokalipszist?

Atticus, Granuaile és Oberon ismét az ellenségeik elől menekülnek.

Kevin Hearne urban fantasy sorozatának szerves része a folyamatos menekülés, hiszen Atticus kétezer évnyi béke után magára haragította több panteon isteneit, a vámpírokat és a sötét elfeket is. A vasdruida eddig ügyesen túlélte a harcokat, és sikeresen meglógott az üldözői elől, most viszont két társa biztonságáért is felel. Granuaile már az előző részben bebizonyította, hogy bátor, intelligens és jószándékú druidává érett. Oberon pedig a szeleburdi természetével és a fergeteges humorával tökéletesen kiegészíti a kétlábúak csapatát.

Váltott szemszögben olvashatunk, de még mindig Atticus van a középpontban.

A Hunted – Hajszolva egyik legnagyobb meglepetése az volt, hogy már nemcsak Atticus nézőpontjában olvashatjuk a történetet. Néhány fejezet erejéig bepillantást nyerhetünk Granuaile gondolataiba és érzéseibe, ugyanakkor még mindig a férfi főszereplő határozza meg a narratívát. A sorozat rajongójaként azt mondom, hogy erre a hangsúlyeltolódásra szükség volt, mert a fiatal druidalány közel ugyanolyan fontossá vált, mint a jó öreg vasdruida. Remélem, egyszer Oberon nézőpontjából is kapunk egy rövidebb történetet baconnel, uszkárokkal és felejthetetlen kalandokkal.

Az őrült és veszélyes hajszához sok ismerős szereplő csatlakozik.

Kevin Hearne kegyetlen volt ebben a részben, hiszen már az első fejezetben elvesztettünk egy fontos és közkedvelt karaktert. Ezután időt sem kaptunk arra, hogy feldolgozzuk a történteket, mert a vadászat istennői minden erejüket bevetették a két druida ellen. Ugyanakkor a szerző sok visszatérő szereplővel kedveskedett a rajongóknak, talán ezt kaptuk kárpótlásként a rengeteg izgalom és bizonytalan kimenetelű összecsapás miatt. A lengyel boszorkányok, a viking vámpír, a vérfarkas ügyvéd, a hontalanná vált orosz mennydörgés isten, illetve a korábban bemutatott panteonok tagjai sem maradhattak ki a történetből.

Elnézést, de hol van a csodálatos Granuaile a borítóról?

A Könyvmolyképző Kiadó átvette a regény eredeti borítóját, amely az előzőhöz képest sajnos csalódást okozott. Az 5. rész illusztrációján végre helyett kapott A Vasdruida Krónikái női főszereplője is, most azonban visszatértünk a megszokott koncepcióhoz. A Hunted – Hajszolva borítóján ismét csak Atticus szerepel a legendás karddal, Fragarach-hal a kezében.

Ez a könyv minden eddiginél veszélyesebb, izgalmasabb és szórakoztatóbb kalandra hívja a druidák rajongóit.

Valószínűleg a sorozat ötödik része marad a kedvencem, mert nem tudom megbocsátani az első fejezetben történeteket. A hatodik kötet egy őrült természetfeletti hajsza története, amelynek kifejezetten jót tett a váltott szemszög és a sok visszatérő karakter felbukkanása. Az epilógus a sorozattól szokatlanul aranyos és megható volt, hiszen két újabb szereplővel bővült a druidák és Oberon csapata.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Elise Kova – Air Awakens 1. – Ébredő szél

Hozzászólások