Könyvek

Philip Fracassi – Fiúk a völgyből

Az Agave Könyvek több új izgalmas címet jelentetett meg a Könyvhétre. Köztük volt Philip Fracassi horrorkönyve, a Fiúk a völgyből is, ami garantált borzongást okoz a legmelegebb nyári napon is!

A történetről

A történet a Szent Vince Fiúárvaházban játszódik a századforduló környékén. Harminc fiú él, tanul és dolgozik itt egy maroknyi pap felügyelete alatt teljesen elzárva a világtól. Főszereplőnk Peter Barlow egy családi tragédia miatt került ide még évekkel ezelőtt és azóta fontos szerepre tett szert a bentlakók között. Rangidősként egyfajta vezéregyéniség lett, akihez bátran fordulhatnak a kisebbek ha segítségre van szükségük. Emellett Peter már a jövőjét tervezgeti és örlődik, hogy a papi hivatást válassza vagy a közeli farmon élő Grace mellett tegye le a voksát, aki közvetlenségével teljesen elvarázsolta.

Egy viharos éjszaka azonban mindent megváltoztat.

Egy csapat férfi bebocsátást kér az árvaházba, mivel súlyos sebesültet hoznak. A sérült férfi egész teste össze van vagdosva és mindenhol furcsa szimbólumok borítják. Nem tudják azonban, hogy ezzel örökre megpecsételik az ott lakók sorsát. Mikor ugyanis a sebesült meghal a lelkében lakozó ősi démon elszabadul és új gazdatesteket keres magának. Az árvaház lakossága hamarosan két részre szakad és ki-ki kénytelen oldalt választani.

Nemsokára pedig megtörténik az első borzalmas haláleset.

Peter-nek nagyon gyorsan oldalt kell választania és a végére kell járnia az ügynek, a tét ugyanis nem kisebb dolog, mint az életben maradás és a gyerekek lelke.

Már a történet felütése elég erős és kellően borzongató és szerencsére a folytatásra sem lehet panaszunk. Az egész sztorin végigvonul ez a nyomasztó hangulat, még a látszólag ártatlan történések is fenyegető élt kapnak tőle. Az írói stílus feszes, tempós, emiatt nagyon könnyű gyorsan olvasni a könyvet.

Én kicsit elnyújtottnak éreztem a történet elejét, bár azt is értem, hogy fontos volt megalapozni és felépíteni Peter háttértörténetét és megmutatni az árvaházban betöltött mindennapi szerepét. A cselekmény ezek után már nagyon pörög, egyik szörnyűségből ugrunk a másikba, szereplőinknek tényleg nem lehet egy perc nyugta sem.

Szereplők

Ha már szereplőkről beszélünk, érdemes kiemelnünk egyrészt a főszereplőnket Peter-t, aki valóban kiemelkedő vezéregyéniség volt a fiúk között. Rögtön igyekezett végére járni az eseményeknek és meglepően gyorsan sikerült neki összekapcsolni a dolgokat. Szerettem még az Andrew atyával folytatott beszélgetéseit is, annak ellenére, hogy az atyát később sok helyzetben elég tesze-toszának láttam.

Elgyengítette a fiú iránti szeretete. De hát végül is nem ez a szeretet? Egyfajta áldott gyengeség.

A fiúk közül még David kapott igazán kidolgozott jellemet. Ő a klasszikus meg nem értett rosszfiú, aki ráadásul még kicsit rivalizál is Peter-rel. Érdekes volt figyelni kettejük kapcsolatát, hogyan változott meg a történtek hatására.

A papok közül igazán egyik karaktert se tudtam megkedvelni. Ha valakit mégis ki kellene emelnem az Johnson testvér lenne, aki tulajdonképpen nem is pap, csak a fiúk egyik felvigyázója. Már az elején be van lengetve, hogy neki van egy hatalmas és szörnyű titka, ami miatt választhatott, hogy vagy börtönbe megy vagy ledolgozza a bűneit. Ő a klasszikus rossz karakter, akit mindenki utál.

Minél keményebben küzdesz azért, hogy a választásod szerinti út mellett kötelezd el magad, annál inkább sajátodnak érzed a döntést.

Összegzés

Ami miatt viszont kicsit hiányérzetem maradt a regény elolvasása után az az volt, hogy nem kapunk túl sok információt a történetben szereplő démonról vagy arról, hogy miért pont azokat a fiúkat szállja meg akiket vagy hogy egyáltalán mi történt a megidézésekor, miért idézték meg, stb. Ezek mindegyike egy-egy fél mondattal vagy bekezdéssel el van intézve, a fehér foltok kitöltése pedig az olvasó fantáziájára van bízva. Én szívesen olvastam volna még a részletekről többet is.

Ez utóbbit leszámítva tudom ajánlani a Fiúk a völgyből című könyvet, mert a történet fordulatos és kellően nyomasztó a mindentől elzárt árvaházi környezettel. Ha fogalmazhatok így, friss vért pumpál a horrorkönyvek piacára.

A recenziós példányért köszönet illeti az Agave Könyveket!

 

Heather Fawcett – Emily Wilde tündérenciklopédiája

Hozzászólások