Könyvek

Elise Kova – Air Awakens 1. – Ébredő szél

A Kossuth Kiadó gyönyörű és ígéretes újdonságokkal készült az olvasóknak a 2024-es Ünnepi Könyvhétre. A nemzetközi bestsellerszerző Elise Kovától ráadásul egyszerre két fantasysorozat nyitókötete is debütált június elején. Míg az Alku a tündekirállyal című romantikus fantasyt Persephoné és Hádész története ihlette, addig az Ébredő szél egy elemi mágiára épülő epikus fantasy világba kalauzol minket. Ebben a cikkben az utóbbi regényről olvashattok, ami Nimila Zsolt fordításában jelent meg.

Vhalla Yarl gyermekkora óta a kastélykönyvtárban tanul, azonban elkezd ébredezni az eddig rejtett mágiája. A fiatal lányt mindig is óva intették a Varázslók Tornyától, ahol a titokzatos mágusok megtanulják irányítani és kibontakoztatni a képességeiket. Amikor Vhalla megmenti a Solaris Birodalom legnagyobb hatalmú varázslójának életét, a mágia akaratlanul is részévé válik eddigi békés életének.

Aldrik koronaherceg látszólag csak tanítani szeretné a varázslattól idegenkedő lányt, viszont a levelezések és a titkos találkozók által egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Vhallának el kell döntenie, hogy elfogadja a hatalmával járó felelősséget, vagy mindörökre megszabadul a mágiától. Több mint száz év után ő az első Széljáró, aki megfordíthatná az utolsó királyság meghódításáért zajló háború menetét.

Vhalla egy csendes könyvtárostanoncból nagy hatalmú Széljáróvá válik.

Az Ébredő szél főszereplője, Vhalla Yarl a könyvtárban tölti mindennapjait már gyermekkora óta. Visszafogottsága ellenére mindenre kíváncsi, ezért titokban sok olyan kötetet elolvas, amire nem kapott engedélyt a mesterétől. Csak két közeli barátja van, Roan és Sareem, de ahogy felébred a mágiája, a lány rájön, hogy igazából rájuk sem számíthat feltétel nélkül. Vhalla fél a varázslók ismeretlen világától, amibe a hírhedt Aldrik koronaherceg igyekszik bevezetni. A férfi nem riad vissza a drasztikus megoldásoktól sem, mert a maga oldalán akarja tudni az értékes szövetségest.

A Solaris Birodalomban az elemi mágia egyszerre áldás és átok.

A kastélyban nagy megbecsülésnek örvendenek a varázslók, ugyanakkor a birodalom lakosainak nagy része fél tőlük. Elise Kova high fantasy világának érdekessége, hogy az egyes mágikus Affinitások – tűz, víz, föld és levegő – különböző területekről származnak. Például a Széljárók eredete Keletre vezethető vissza, de őket teljesen kiirtották több mint száz évvel ezelőtt. A Solaris Birodalomban jelenleg háború zajlik az utolsó független királyság, Shaldan meghódításáért, a császár pedig előszeretettel küldi a frontra a tehetséges varázslókat.

A nyitókötet leginkább Vhalla karakterfejlődésére és a világ bemutatására koncentrál.

Az Ébredő szél egy lassan építkező fantasy regény, mégis mindvégig fenntartja az olvasói figyelmet. Vhalla és Aldrik herceg kezdeti levelezése, majd a titkos találkozóik tették igazán izgalmassá és rejtélyessé a történetet. Már az első fejezetekben megtapasztalhatjuk a világ kegyetlenségét, a politikai intrikák és a háború alapjaiban meghatározzák a kastélybéli életet. Vhalla sok nehézségen megy keresztül, és egy bátor döntést hoz a túlélés érdekében. Szerencsére a romantikus szál sem elkapkodott, hanem illeszkedik a főhősnő útjához, aki fokozatosan elfogadja az új önmagát és az előtte álló jövőt.

A lenyűgöző borító mellé egy részletgazdag térképet is kaptunk!

A Kossuth Kiadó átvette Elise Kova regényének eredeti borítóját, amelyen Vhallát láthatjuk a könyvtárostanonci öltözékében, miközben a szélben lobog a haja. Az Ébredő szél hátulján és belsejében pedig a történetben fontos szerepet játszó kert rózsái is megelevenednek. Minden fejezet elején visszatér Vhalla alakja, illetve egy aprólékosan kidolgozott térkép is helyet kapott a könyvben. A nyitókötet a fővárosban játszódik, így a Solaris Birodalom földrajzi viszonyainak alaposabb ismeretére valószínűleg majd a folytatásban lesz szükség.

Az Ébredő szél tökéletes választás a Young Adult fantasy és az enemies-to-lovers történetek kedvelőinek.

Elise Kova romantikus fantasy regénye elsősorban nem a cselekménnyel varázsolja el az olvasóit, hanem az önelfogadás útjára lépő főhősnő, a rejtélyes koronaherceg, valamint a lassan építkező romantika teszi igazán izgalmassá és szórakoztatóvá a történetet. Emellett megismerhetjük a Széljárók tragikus történetét, és bepillantást nyerhetünk a hódító háború alá rendelt birodalom életébe. Ha nektek is tetszett az Ébredő szél, akkor van egy jó hírem: valószínűleg még idén érkezik magyarul a folytatás, a Lángzuhatag!

A recenziós példányért köszönet a Kossuth Kiadónak!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Lynette Noni – A ketrec

Hozzászólások