Könyvek

Kerstin Gier – Fellegszálló

Kerstin Gier olyan nagy sikerű ifjúsági regényeket írt, mint a misztikus-romantikus Időtlen szerelem- és Silber-trilógia. Ezúttal egy újabb és kevésbé ismert történetére szeretném felhívni a figyelmeteket, amelyben a szerző egy mesebeli svájci hotelbe kalauzol el minket, ahol gyanús események történnek az ünnepek közeledtével. A Fellegszálló 2018-ban jelent meg Németh Odette fordításában, a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában.

A svájci hegyekben magasodik a varázslatos Fellegszálló, egy patinás hotel, amelynek fénykora már rég leáldozott. Karácsony előtt a világ minden tájáról érkeznek vendégek, hiszen közeleg a híres szilveszteri bál, amikor az épület a gyönyörű csillárok fényében úszik, és élettel telnek meg a folyosók. A szálloda gyakornoka, a 17 éves Fanny Funke a tulajdonos fiával, Bennel és a személyzet többi tagjával ki sem látszik a munkából, hiszen mindent meg kell tenniük, hogy a vendégek élvezzék az ünnepi kikapcsolódást.

Fanny munkája során rájön, hogy a hotelben nem mindenki az, akinek mutatja magát. Milyen titkos terveket szövögetnek a Fellegszálló lakói? Az orosz oligarcha felesége tényleg birtokában van a legendás Nagyezsda gyémántnak? A minden lében kanál gyakornoklány megpróbálja Ben segítségével felderíteni a rejtélyeket, de ekkor még nem sejti, hogy hamarosan egy életveszélyes kaland kellős közepébe csöppen, és nemcsak az állása forog kockán, hanem a szíve is.

Fanny egy átlagos lány, aki bátor lépésekre szánja el magát.

A gyakornoklány hasonlít az írónő korábban megjelent könyveinek főszereplőihez, hiszen egy átlagos tinédzserről van szó, aki váratlan kalandba csöppen. Fanny azonban különbözik Liv Silbertől és Gwendolyn Shepherdtől abban, hogy már a regény eseményei előtt is meghozott egy bátor döntést: otthagyta a középiskolát. Azt, hogy ez helyes lépés volt-e, még ő maga sem tudja. A Fellegszállóban próbálja megállni a helyét, hogy mind saját magának, mind a családjának bebizonyítsa, érettségi nélkül is képes boldogulni a nagybetűs életben.

Megismerjük a hotel mindennapjait, a vendégeket és a személyzetet is.

Bevallom őszintén, nem igazán tudtam, mit várjak ettől a könyvtől, mert igencsak lassan indult be a történet. A regény első fele inkább Fanny mindennapi munkájáról és a szálloda lakóiról szól, a fülszöveg által ígért krimiszál és a nyomozás pedig sokat váratott magára. Persze a Fellegszálló önmagában is érdekes, hiszen nem is gondolnánk, mennyi ember együttműködésére van szükség ahhoz, hogy a vendégek maximális kényelemben részesüljenek. Fanny egyszerre gyerekfelvigyázó és szobalány, sőt még a wellness részlegen is besegít, tehát legalább annyira leterhelt, mint a gyakornokok többsége a való életben.

A személyzet tagjai és a vendégek között is vannak gyanús alakok, akikkel látszólag senki sem foglalkozik. Fanny jó megfigyelő, észreveszi az apró furcsaságokat, amiket megoszt Bennel, aki kételkedve fogadja az aggodalmait, és többször is megjegyzi, hogy szerinte a lány csak összeesküvés-elméleteket gyárt bizonytalan információkból.

Az írónő történeteinek legfontosabb eszköze a humor.

Kerstin Gier egyik legnagyobb erőssége az, hogy kiválóan teremt vicces, mégis életszerű szituációkat. A Fellegszálló esetében az egyik visszatérő humorforrás a Tiltott Macska, aki kedve szerint járja az épületet, de az állatokat alapvetően száműző tulajdonos még sosem találkozott vele. Roman Montfort már többször hallotta a lakóktól, hogy egy macskát láttak az épületben, és lassan kezd beleőrülni a helyzetbe, hiszen egyszer sem bukkan a nyomára. Vicces párbeszédekből sincs hiány, főleg az ördögfióka ifjabb Don Burkhardtnak köszönhetően, aki folyton újabb csínyeket eszel ki Fanny bosszúságára.

A nyomozás csak a könyv végén kerül középpontba.

Hiába a sok gyanús esemény, Ben nem veszi komolyan a gyakornoklány aggodalmait, csak akkor, amikor már túl késő. Fanny bátran helyt áll még a legkockázatosabb helyzetekben is, így valódi hőssé válik, amikor egy jóképű és rejtélyes vendég, Tristan segítségével leleplezi a bűnözőket. Bár nem a nyomozáson van a hangsúly a történet folyamán, mégis egy viszonylag összetett ügyről olvashatunk egy ifjúsági regényhez képest.

A romantikus szál sajnos egy igazi klisé.

Kerstin Gier többi könyvében is ingatag lábakon állnak a szerelmek, de Fanny esetében nagyon erőltetettnek érződik a romantikus szál utolsó fejezetekbe való betömörítése. Persze a kötetben voltak erre utaló elemek – egy kis flörtölés és fellángoló érzelmek –, de a lezárás egy igazi klisé lett azáltal, hogy hirtelen egymásra találtak a szerelmesek. Valószínűleg ez a fiatalabb olvasókat nem fogja zavarni, hiszen legalább egy szépen lezárt történetet kapnak.

A borító tökéletesen átadja a Fellegszálló varázslatos hangulatát.

A Könyvmolyképző Kiadó átvette az eredeti német borítót, amelyen a szálloda impozáns épületét, valamint vendégei és dolgozói egy részét láthatjuk. Az illusztráció nagyon aprólékos, még a havasi csókákat, azaz a Hugókat és a Tiltott Macskát is felfedezhetjük Fanny társaságában.

A Fellegszálló egy varázslatos hely, ahol most minden titokra fény derül egy elkötelezett gyakornoknak köszönhetően.

Fanny kalandja egy könnyed, vicces és fordulatos olvasmány, amely jó választás lehet egy esős napra vagy egy hűvös estére. Kiemelkedő ifjúsági regény, de felnőttként néha fogjuk majd a fejünket a klisék miatt. Ha szerettétek Kerstin Gier korábbi történeteit, akkor ne hagyjátok ki ezt se!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Időutazós ifjúsági regény érkezik júniusban!

Hozzászólások