Charlotte Jacobi – A Douglas nővérek

A Párizs királynője című Coco Chanel könyv után nagyon vártam, hogy megjelenjen Charlotte Jacobi regénye, amely ezúttal a Douglas parfümériának történetét öleli fel. Legalább is úgy-ahogy, hiszen azért ebben a kötetben a valóság és a fikció keveredik, hogy kellőképpen olvasmányos és élvezhető legyen. Az írónő remek munkát végzett, hiszen A Douglas nővérek egy abszolút lebilincselő, csajos könyv lett!

Miről szól A Douglas nővérek?

A kötet nem meglepő módon a Douglas parfümériák kezdetét meséli el. Anna és Marie Carstens két fiatal nő, akik kislánykoruk óta arról álmodoznak, hogy egyszer nyitnak egy saját parfümériát. Ez sokáig lehetetlen vállalkozásnak tűnt, hiszen az 1910-1920-as években még nem volt megszokott, hogy a nők saját üzletbe kezdenek. Azonban egy napon, bár nem zökkenőmentesen, de sikerült megnyitniuk az első parfümüzletüket, amellyel egyszerre örvendeztették és háborították fel a hamburgi emberek életét.

Habár az emberek nagy része el volt kápráztatva az illatos üvegcséktől, akadtak olyanok, akik nem tartották helyénvalónak a hölgyek által vezetett boltot, ezzel pedig nemcsak ők, hanem más női vállalkozók életét is megnehezítették, lenézték. Ráadásul meg kellett küzdeniük a hirtelen megjelenő konkurenciával is.

Varázslatos hangulat lengi körbe a történetet.

A történet Hamburgban veszi kezdetét, hiszen a Carstens testvérpár odavalósi. Mostohaanyjuk révén azonban folyékonyan beszéltek franciául, ezért hatalmas sikereket értek el Franciaországban, ahova a kötet során többször elutaztak inspirálódni és ismerkedni. Mindkét város hangulata teljesen ellepi az olvasót, már-már érezzük az egyes parfümök és virágok, boltok illatát, olyan alapos leírásokat kapunk. Ráadásul a történelmi hitelesség is hatalmas hangsúlyt kap, így nem csak valós személyek bukkannak fel – mint például Coco Chanel -, hanem az első világháború is, így valóban igazi időutazáson vehetnek részt a kötet olvasói.

Anna és Marie története mellett azért megismerkedhetünk más női sorsokkal is, illetve azzal, hogy a Carstens nővérek boltja honnan kapta a Douglas nevet.

Úgy gondolom, hogy A Douglas nővérek nagyon fog tetszeni azoknak az olvasóknak, akik szeretik ezt a nőies vonalat. Az illatokat, a parfümöket, a piperecikkeket, a divatot, a romantikát és a történelmet. Igazi csajos könyv, amely nagyszerű kikapcsolódást tud nyújtani a téma kedvelőinek. Én kifejezetten szeretem a női sorsokkal foglalkozó történelmi regényeket, pláne akkor, ha tudom, hogy milyen sikeres és nagyra becsült emberekről, üzletláncokról szól, hiszen a Douglas hatalmas világmárka lett. Mindig izgalmas megtudni, hogy honnan indult egy-egy cég, franchise.

Ha te is kíváncsi vagy arra, hogy két elszánt nő hogyan botránkoztatta meg a férfiakat azzal, hogy valóra váltották az álmukat, szereted a kalandos, romantikus valós történeteket, amiben azért bőven akad nehézség és megpróbáltatás, akkor én szívből ajánlom ezt a történelmi-fikciós regényt.

A recenziós példányért köszönet a Next21 Kiadónak!

Dean Koontz – Egy másik hely

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?