Gordom Ramsay berezelt Tasmániában?

Nemrég számoltunk be róla, hogy érkezik Gordon Ramsay főzőműsorának második évada, melyben számos olyan nehézséggel találkozik, amire egyáltalán nem volt felkészülve.

Az utazó-főzőműsor különlegessége, hogy Ramsaynak magának kell beszereznie a receptek hozzávalóit, legyen az bármennyire nehéz is, a műsor végén pedig a régió legjellemzőbb ételét is megfőzi, melyet a helyiek kóstolnak, illetve véleményeznek. Az új évadban olyan távoli helyekre látogat, mint például Tasmania, Dél-Afrika, Indonézia, Louisiana, Norvégia, India és Guyana.

Fotó: National Geographic/Justin Mandel

A fő hangsúly természetesen továbbra is a főzésen van, a szakács megtanulja az adott régió egy-egy tradicionális ételének az elkészítését. Az első epizódban Tasmania szigetére utazik, hogy felfedezze a helyi ízeket és alapanyagokat. Az összetevőket ugyanakkor nem olyan könnyű beszerezni, Gordon Ramsay-nek pedig nem egy kihívást kell megoldania, hogy hozzájuk jusson. A tökéletes végeredmény elérése érdekében a sztárséfnek többek közt egy mérges kígyókkal teli bozótosban kell kutakodnia különleges, máshol nem található fűszernövényekért, a languszta beszerezéséért cápák közé kell merülnie és akkor még a hidroplánozást nem is említettük, amit bizony már nem bírt ki káromkodás nélkül.

Ha kíváncsiak vagytok, hogy Ramsay hogyan vette az akadályokat és milyen fogadtatást kapott a sztár chéf főztje a helyi lakosok körében, akkor ne felejtsetek el National Geographic csatornájára kapcsolni most vasárnap, szeptember 06-án, délután kettő órakor.

Bemutató: National Geographic, szeptember 06, 14:00

Fotó: National Geographic/Justin Mandel

Az epizódok tartalmából:

Tasmania

Gordon Ramsay Tasmania szigetére utazik, hogy felfedezze a helyi ízeket és alapanyagokat. Az autentikus összetevők beszerzése azonban a vártnál nehezebb feladatnak bizonyul: a tökéletes végeredmény elérése érdekében a sztárséfnek többek közt különleges fűszernövényeket kell gyűjtenie egy mérges kígyókkal teli bozótosban; cápáktól hemzsegő vízbe kénytelen merülni, hogy langusztát fogjon; és még egy hidroplánozás is vár rá, lévén az áhított pisztrángok élőhelye másként nem közelíthető meg.

Bemutató: 2020. szeptember 6-án, vasárnap 14.00-kor

Dél-Afrika

Gordon Ramsay ezúttal az orrszarvúkkal, zsiráfokkal, zebrákkal és vízilovakkal teli dél-afrikai vadonba látogat, hogy ellesse a zulu harcosok tradicionális konyhaművészetének titkait. Kalandozása során nemcsak a helyi kultúrában, de – egy helikopterből kiugorva – az Indiai-óceánban is elmerül, majd egy helyi séf társaságában nekiáll ünnepi menüt főzni egy zulu főnök számára.

Bemutató: 2020. szeptember 13-án, vasárnap 14.00-kor

Louisiana

A cajun konyha alapjait francia származású – a brit invázió elől Kelet-Kanadából délre menekülő – telepesek vetették meg Louisianában, még a 18. század közepén. Mik a titkai ennek a különleges ízvilágnak? Milyen alapanyagokkal szolgál a Mexikói-öböl és a Mississippi torkolatvidéke a helyi séfek számára? És ami legalább ilyen érdekes: Képes-e megállni a lábán a világ egyik leghíresebb séfje egy veszélyes mocsárban? Az izgalmas epizód többek közt erre is választ keres!

Bemutató: 2020. szeptember 20-án, vasárnap 14.00-kor

Indonézia

Gordon Ramsay ezúttal az Indonéziához tartozó Szumátrán keres inspirációt és új ízeket. Az alapanyagok beszerzése nem könnyű feladat, de a sztárséf még a testi épségét és a büszkeségét is hajlandó kockára tenni a tökéletes ízkompozíció elérése érdekében: ha kell, hajósinasként dolgozik a tengeren; ha arra van szükség, baljós, denevérektől nyüzsgő barlangokban kutat rákok után; és amikor úgy hozza a sors, még a bivalyfejés rejtelmeibe is beletanul. Látogatása legemlékezetesebb napja mégis akkor jön el, amikor úgy dönt, hogy részt vesz a helyiek hírhedt bikafuttató versenyén…

Bemutató: 2020. szeptember 27-én, vasárnap 14.00-kor

Guyana

Hova nyúlnak vissza a guyanai konyha gyökerei? Az epizódban ezt kutatja Gordon Ramsay a forró és párás Amazóniában. Miután leereszkedik egy kötélen egy helikopterről, egyebek mellett megkísérel puszta kézzel elejteni egy kajmánt; piranyára horgászik egy bambuszrúd segítségével; és még íjat is készít, hogy a helyiek módszerét követve arawanára vadásszon vele.

Bemutató: 2020. október 4-én, vasárnap 14.00-kor

India

Amilyen sokszínű kulturálisan és földrajzilag Dél-India, olyan gazdag és változatos a konyhaművészet is ezen a tájon. Gordon Ramsay-nek így a hegyektől a tengerpartig mindenféle környezetre fel kell készülnie, s nem is maradnak el a kihívások: az epizódban hol gigantikus halászhálókkal küzd az óceánon; hol égő csípésű tűzhangyák útjából igyekszik kitérni a szárazföldön; hol meg a torka lobban lángra egy átlagosnál is erősebb fűszerezésű helyi csemege elfogyasztását követően.

Bemutató: 2020. október 11-én, vasárnap 14.00-kor

Norvégia

Norvégiánál csak egy zordabb hely van: Norvégia decemberben… Északi kalandja során Gordon Ramsay többek közt alámerül a fjordok fagyos vizében, hogy kagylók után kutasson; zabolátlan rénszarvasokat fékez meg lapp pásztorok útmutatásai alapján; nem minden ellenérzés nélkül megkóstolja egy birka fejét; majd, amikor úgy érzi, hogy minden tudás és alapanyag birtokában van, egy helyi séf társaságában nekikészül elkészíteni a karácsonyi vacsorát.

Bemutató: 2020. október 18-én, vasárnap 14.00-kor

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?