Könyvek

Földvári András – Elmentem világgá!

Ha régi vágyad az utazás, akkor Földvári András regénye az Elmentem világgá! mindenképpen kötelező olvasmány! Ha másért nem, akkor azért biztosan, hogy meghozza a kedved ahhoz, hogy felkerekedj. A kötet nyolcvan olyan kis sztorit foglal magába, amit a szerző utazásai során átélt, legyen az egy nyeremény, amely nászutat biztosított neki vagy éppen egy rossz országba csöppent tolószékes hölgy.

Földvári András 80 történeten keresztül mutatja be, hogy mégis miért érdemes a nyakunkba venni utazótáskánkat. Amellett, hogy új tájakat ismerünk meg, nézhetünk meg számtalan nevezetességet, élményeket és tapasztalatokat is gyűjthetünk távoli vidékekről, egzotikus dolgokat ismerhetünk meg sőt, még akár életveszélyes kalandokba is keveredhetünk. András pedig erre próbál rávilágítani könnyed hangvételű, rövid, olykor humoros elbeszéléseivel.

A szerző a kezdetektől indul, mikoris 1968-ban először utazott szüleivel Drezdába. Hamarosan rá is jön, hogy különleges nyelvérzéke van és imádja az utazást, ezért 22 éves korában a Malév dolgozója lett. Ezt követően álmai munkáját végezhette különböző pozíciókban, amikben egy közös volt: utazhatott egészen a nyugdíjig. Lehetősége nyílt nemcsak a Malévnél, de a Brussels Airlinesnál és a Turkish Airlinesnál is dolgozni.

Persze ami  Földvári Andrással történt, ahhoz bizony elengedhetetlenek a kapcsolatok, vagy éppen a szerencse, hiszen egy egész életen át utazni nem kevés pénzbe kerülhet. De ha jól játszod ki a lapjaidat megadathat az, hogy fillérekért szerzel repülőjegyet, ha pedig vannak külföldi ismerőseid, akkor a szállás se lehet mindig csillagászati összeg. András például, ahogyan már utaltam rá, nyerte a jegyeket arra az útra, amelyről táviratozott kedvesének. Ki utasítana el egy ilyen lánykérést?

A kötet négy részre van bontva, azon belül pedig helyszínekre. Járt Afganisztánban, Kínában, Líbiában, Tibetben és számtalan más országban, államban. Minden egyes történet egy élmény köré épül, amely nem minden esetben felhőtlenül vidám. Ilyen volt például a thaiföldi cunami. Persze akadt köztük olyan, amit érdektelennek és unalmasnak tartottam, de a többsége kivétel nélkül izgalmas és/vagy tanulságos volt. Voltak közöttük aranyosak, megmosolyogtatók, vidámak, lenyűgözők, humorosak, ijesztők és meglepők. Utóbbi közé tartozik a kubai kalandja ahol egy laptop szállítása is gondot okozott vagy akár az a megfigyelés is, hogy a magyarok mindenhol ott vannak!

Úgy gondolom ez azon kevés könyvek egyike, amit mindenképpen érdemes beszerezni, hiszen számtalan olyat helyet említ, amit érdemes megtekinteni. Rendesen elfogott a késztetés például, hogy elutazzak Kínába és megnézzem a Makaóban található kápolnát, ahol Máriát jókora kínai asszonynak ábrázolják, aki a szintén kínai vonásokat viselő Kis Jézust tartja a kezében. Zseniális! De csábítók voltak az izlandi vulkánok, és legalább ennyire érdekes volt az Észak-Koreai kirándulás vagy éppen az Etiópiai kaland.

Hatalmas élmény volt tehát olvasni Földvári András könyvét. Bevallom, nemegyszer irigykedve olvastam a sorokat, azt, hogy mennyi mindenre volt lehetősége eddigi életében! Irigylem a merészségét, a spontaneitását és azt, hogy ennyi de ennyi nyelven meg tudja értetni magát.

A kötet nem egy irodalmi mű. Vannak benne egyszerű mondatok és nem túl választékos a nyelvezete, ugyanakkor ez az írás szélesíti az ember látókörét, a segítségével számtalan megtörtént izgalmas emléket mesél el nekünk, ami hatalmas szó. Bemutat egy olyan életformát, amit a legtöbb ember el sem tud képzelni. Hiszen ki mondhatja még el, hogy több mint 2650 járaton ült, megjárt 795 repülőteret és a megtett távolságok alapján 113-szor kerülte meg a Földet?

A recenziós példányért köszönet a 21. Század Kiadónak!

Maros András – Két-három dán

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?