Könyvek

Mészöly Ágnes – Nap aranya, Hold ezüstje

A legjobb mesék nemcsak, hogy szórakoztatnak, de tanítanak is. Még jobb, ha ezt a mesét nemcsak a célközönség, hanem a felnőttek is tudják élvezni. Remek példa erre a Shrek, ami tele van olyan viccekkel, amiket csak jóval később ért meg az, aki gyerekként látta először. Azonban ahogy színezők is készülnek az idősebb korosztály számára, úgy a tündérmeséket is lehet úgy csavarni, hogy inkább ők legyenek a célközönség. Mészöly Ágnes, többek között a Sünimanó, a Hanga és Várkony illetve a Rókabérc, Haláltúra és a Megrajzolt gyilkosságok szerzője, már az utóbbi kitalálása előtt is kedveskedett a felnőttek számára különböző történetekkel. Ott volt a Szabadlábon, ami egyszerre szól tiniknek és szülőknek, vagy mai cikkünk alanya, a Nap aranya, Hold ezüstje

Tizenhárom mese az emberekről

Felnőtt meséket tartalmaz ez a nagyjából százoldalas gyűjtemény. Noha előfordulnak benne durva leírások, a “felnőtt” jelző ezesetben inkább a témák miatt került a fülszövegbe. A történetek elveszett álmokról, jószívűségből hozott rossz döntésekről és az emberi természetről szólnak. Kapzsiság, önzés, mások kihasználása, ugyanakkor a gyász, a tisztelet és az alap empátia, ami vagy megmutatkozik valakiben, vagy nem.

Tizenhárom mesét tartalmaz ez a könyv. A felépítésük olyan, mint az átlagos tündérmeséké. Mindig van egy hercegnő, egy bölcs öregember, egy pompás királyság, egy isten háta mögötti hely és a három testvér legfiatalabbik tagja. Mindig van egy-két próbatétel és egy életre szóló utazás. Azonban itt senki sem az, akinek látszik. A szörnyeteg néha a legrejtettebb félelmeink megtestesítője, a tündérkeresztanya pedig nem mindig azt adja, amit kérünk, hanem azt, amit érdemlünk.

Little Red Riding Hood: The Labyrinth illusztrálta: Viive Noor

Az ördög a részletekben

A mesék Viive Noor, észt illusztrátor képeihez íródtak. A cím és az első oldalak alapján ez nem mindig egyértelmű, azonban ahogy halad a történet, úgy rakhatjuk össze a kirakós darabjait. Egyszerre elbűvölő és baljóslatú. Hiába a mesés bevezetés, mindvégig érezni, hogy valaki vagy valami megbújik a részletekben.

Mindenképp ajánlom gyerekeikkel otthonmaradó anyukáknak – noha a könyvet nem lehet egy nap alatt kiolvasni, egy-egy mese könnyen “elfogyasztható” a délutáni pihenők alatt, vagy amíg arra várunk, hogy lejárjon a mosógép. Az illusztrációk többsége nem jelenít meg explicitdolgokat (meztelen karakterek, véres sebek), de azért nem ajánlott az általános iskolás korosztálynak lapozgatni. Esti felolvasásnak sem ajánlanám a sötét részletek és témák miatt. Kikapcsolódásként a fiatal felnőtteknek is ajánlom, akiknek több idejük van, de nehezebb fókuszálniuk vagy nem szippantja be őket azonnal egy könyv. Mindegy, hány éves vagy, a tündérvilágnak még mindig akadnak meglepetései számodra.

Amber Smith – Amilyen ​akkor voltam

Hozzászólások