Fiona Barton – A gyanúsított

Újabb regénnyel tért vissza Az özvegy című könyv szerzője! Fiona Barton legújabb művében, A gyanúsítottban visszatér a korábbi kötetből ismert Kate Waters riporternőhöz és Bob Sparkes seriffhez, úgyhogy a rajongók nagy örömére újra a nyerő párosról olvashatnak.

Ebben a történetben két lány eltűnése áll a középpontban. A frissen érettségizett fiatalok thaiföldre utaztak világot látni, azonban egy  napon megszűnnek az üzenetek, telefonhívások és a szülők aggódni kezdenek, így bejelentik az eltűnésüket. Az eset lassan kelti fel az emberek figyelmét, mivel thaiföldön gyakoriak a hátizsákos turisták eltűnései. A családok az interneten kezdik keresni hozzátartozóikat és mikor már egyre nagyobb nyilvánosságot kapott az eset, Kate és Bob mindent megtesz az eltűnt lányok ügyének megoldásában.

Először is szeretném leszögezni, hogy aki nem olvasta az írónőtől Az özvegyet, az is nyugodtan vegye a kezébe a kötetet, teljesen jól olvasható önmagában is. A cselekmény ezúttal is több szemszögből íródott. A rendőr, a riporter és az anya által kapunk bepillantást a jelenben levő eseményekről, amiket megszakít egy-egy múltbéli email részlet az egyik lánytól, vagy pedig annak elbeszélése pár oldal erejéig. Számomra ezek voltak a legizgalmasabbak, ugyanis itt bepillantást nyerhettünk a thaiföldi nyaralások, turisták mindennapjaiba és abba, hogy milyen az, amikor két – vagy több – teljesen eltérő személyiséggel rendelkező fiatal kikerül az otthon megszokott környezetéből.

Mindennek ellenére Kate Waters karaktere és szemszöge volt a fő mozgatórugója az eseményeknek. Akárcsak a lányok, úgy az ő fia is külföldön tartózkodik, a lehető legkevesebb életjelet adva magáról. Ráadásul hamar ki is derül, hogy köze van a fiatal turisták eltűnéséhez és a sajtó – aminek Kate is része – gyanúsítottként tünteti fel a hírekben. Ettől vált úgy igazán izgalmassá ez a kötet, hiszen itt Kate maga vált a sztorivá, amiről neki kellett volna tudósítani, mint riporter.

Abból a szempontból érdekes volt a kapcsolatom a könyvvel, hogy szerettem olvasni, érdekes volt, és izgalmas, bizonyos tekintetben pedig egy új kultúrát ismertem meg. Azonban – lehet, hogy azért, mert az utóbbi másfél évben rengeteg thrillert és krimit olvastam – túl hamar kitaláltam a regény végét és így az igazi megvilágosodás és döbbenet elmaradt, amit sajnáltam. Viszont nagyon tetszett az elbeszélés és a regény felépítése, így tökéletesen ki tudott kapcsolni.

Ebben a kötetben az édesanyának és a riporternek köszönhetően számtalan kérdés merült fel a szülő-gyermek kapcsolatról. Meddig és mennyire lehet ránk szüksége? Meddig vagyunk képesek elmenni, hogy megvédjük őt bármitől? A legfontosabb pedig, mennyire ismerjük a gyermekünket? Mindemellett alapos betekintést kaphattunk abba, hogy a médiának és a közösségi médiának – ahogy azt a Láncról szóló cikkben is írtam – mekkora jelentősége és szerepe van a mai világban.

Ha te is Fiona Barton rajongó vagy, akkor itt egy újabb gyöngyszem az írónőtől, ha pedig nem olvastál még tőle, itt az ideje. A gyanúsított olyan könyv, amivel gyorsan lehet haladni, ráadásul pszichothriller, tehát bőven van mit gondolkodni rajta, még ha tudjuk is a kötet végét. Én pedig az ilyeneket egyre jobban szeretem. A recenziós példányt köszönöm a 21. Század Kiadnónak!

David Koepp – Hűtőkamra

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?