Média

10 éves a Felhők fölött 3 méterrel

Ugye nem kell senkinek bemutatni a Felhők fölött 3 méterrel című műveket? A Federico Moccia regényén alapuló adaptáció első részének megfilmesített változata tíz éve, azaz 2010. december 3-án lett először bemutatva a mozivásznon Fernando González Molina rendezésében. Spanyolországban az év egyik legjobban kereső filmje lett. A főszerepben a jóképű Mario Casas és a gyönyörű María Valverde volt látható, akiknek a mai napig töretlen a karrierjük.

A cselekmény két szereplő körül forog: Hugo Olivera “Hache” (Mario Casas) és Bárbara Alcázar “Babi” (María Valverde). Hache fiatal motoros, lázadó hozzáállással: fegyelmezetlen, temperamentumos, versenyképes, provokatív és viharos múltú. Babi teljesen az ellentettje, azaz a “jó kislány”; gazdag, ártatlan és szeszélyes, de elszánt kamasz, túlságos aggódó szülőkkel.

A film nagy kasszasikere miatt a producert megbízták a folytatással, amelynek ugyanaz lett a neve, mint Federico Moccia második regényének: Téged akarlak!. A film főszereplői a második részben Mario Casas és Clara Lago voltak, de találkozhatunk María Valverde színésznővel is, ugyanis ő is újra magára ölti Babi karakterét. A rendezésért ismét Fernando González Molina volt a felelős. A filmet 2012. június 22-én mutatták be a spanyolországi mozikban, a könyv pedig 2006-ban íródott.

A könyvből készült egy harmadik rész is még 2017-ben, ami a Harmadszor ​is te címet kapta, remélhetőleg ezt a kötetet is megfilmesítik a későbbiekben. Azonban egyelőre csak a Felhők fölött három méterrel című sorozat az, amivel betölthetjük az űrt, amit az utolsó film hagyott maga után. Szintén Federico Moccia könyvén alapul, de nagyon sok mindenben különbözik tőle, ahogy az az előzetesből is kiderül. A Netflix leírása alapján két, nagyon különböző életet élő fiatal életét követhetjük, akik nyaralás közben egymásba szeretnek egy olasz tengerparton. A sorozat népszerű lett, így hamarosan érkezik a második évada is.

Továbbá a könyvnek van egy olasz megfilmesített változata is, ami a Tre metri sopra il cielo címet viseli és 2004-ben látott napvilágot.

Rengeteg különbség van a könyv és a film között

  1. A regényben Babit karcsú lánynak írják le, nagy kék szemekkel és hosszú, szőke hajjal. A filmben Babi barna hajú és szemű, és Moccia író szerint túl szép a könyvbéli Babihoz képest.
  2. Babi apjának az autója Mercedes a könyvben; a filmben egy Jaguar.
  3. Step a regényben a biciklizés közben találkozik Babival. Viszont a filmben a kettejük első találkozására akkor kerül sor, amikor egy padon ül a haverjával és meglátja Babit egy autóban.
  4. A regényben a partin Step megkéri Chicco Brandellit, hogy öntsön neki egy pohár kólát, miközben Babival beszélget. A filmben egy pohár pezsgőt kér.
  5. A könyv elmagyarázza, hogy Step erőszakossága annak tudható be, hogy megtudta, hogy az anyának egy másik férfival van kapcsolata, a filmben viszont nem igazán erőszakos.
  6. A filmben csak azt magyarázzák, hogy Step az anya szeretőjének megtámadása után találja meg őket, míg a regényben ezt a jelenetet részletesen leírják.
  7. A filmben Babi és Madda küzdelme teljesen más, mint az, ami a könyvben van leírva.
  8. A filmben nincsenek utalások arra a brazil Francescára, aki Claudiót ismeri egy bárban, miközben Stepivel beszélget. A regényben ezek említésre kerülnek.
  9. A regényben Step és Babi között először egy elhagyatott házban történik valami. A filmben egy kastélyban, ahol Babi gyermekként arról álmodozott, hogy abban a kastélyban hercegnő.
  10. Step bátyja a regényben nem ismeri el, hogy ő is tudott anyja kapcsolatáról.

Nektek melyik tetszett jobban a Felhők fölött 3 méterrel című könyv vagy a film? Illetve melyik adaptációt kedvelitek jobban? A sorozatról is szívesen várjuk a véleményeiteket.

30 érdekesség a születésnapos Leonardo DiCaprioról

Hozzászólások