Könyvek

Új skandináv krimiszerző debütált az Európa Könyvkiadónál!

Új skandináv krimi érkezett az Európa Könyvkiadóhoz! Lina Areklew regénye, a Hamu és korom tulajdonképpen valós történésen alapszik, ugyanis Európa legszörnyűbb hajókatasztrófájának, a M/S Estonia komp 1994-es tragédiájának egyik túlélőjéről szól. Fredrik Fröding elveszítette a családját a szerencsétlenségben mi több, még felelősnek is érzi magát. Ezek után nem is csoda, hogy gyógyszeres kezeléseken, pszichiátriai üléseken vesz részt, mialatt rendőrnek készül. Egy napon nyomozni kezd, ami kapcsán összetalálkozik egykori szerelmével, Sofia Hjortén nyomozóval. A történet pedig csak itt veszi kezdetét.

A könyv érdekessége, hogy Lina Areklew egy tíz részes sorozat, a Magas Part első kötete, amelyet Papolczy Péter fordított. Jó hír, hogy Péternek bőven van már tapasztalata a svéd könyvekkel, ugyanis több mint hatvan kötetet fordított le svéd, illetve angol nyelvről.

Lina Areklew – Hamu és korom

Fredrik Fröding Európa legszörnyűbb hajókatasztrófájának, a M/S Estonia komp 1994-es tragédiájának túlélője, akinek egész további életére árnyékot vet, hogy szüleivel együtt öccsét, Niklast is elvesztette a hajószerencsétlenségben. Felelősnek érzi magát, mert képtelen volt megakadályozni, hogy egy hullám elragadja a fiút, ám a lelke mélyén úgy érzi, testvére mégis túlélte a katasztrófát. Felnőtt életét végigkíséri ez a trauma. Folyamatos, gyógyszeres pszichiátriai kezelésben részesül, kevés sikerrel – bár rendőrtisztnek készült, csak adminisztrátorként kap munkát, és időnként „megpillantja” Stockholm forgatagában a testvérét. A történet is egy ilyen találkozással indul. Az utcán meglátja Niklast, amint a híres Ceder szállodalánc tulajdonosával, Adammal tárgyal, majd eltűnik a szállodában. Fredrik Ceder nyomába ered, egészen Ulvö szigetére követi, majd egyre nagyobb bajba keveredik. A szálak egy régi gyilkossághoz, a sziget sötét múltjába vezetnek.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?