Könyvek

Diane Chamberlain – Ellopott házasság

Diane Chamberlain regénye, az Ellopott házasság egyből megragadta a figyelmem, mikor észrevettem az Alexandra kiadó honlapján. Egyszerű, letisztult külsejével vonzotta a tekintetem és nagyon kíváncsi voltam, miről szólhat ez az amúgy nagyon kifejező cím. 

A történet Tess DeMello-ról szól, akinek vőlegénye elmegy önkénteskedni  egy chicagói kórházba, hogy a gyermekbénulás-járvány ellen küzdjön. A rövid időből hosszabb lett, majd még hosszabb. Tess pedig egyre kétségbeesettebben várja haza kedvesét. Vincent azonban egyre csak ígérgeti hazaérkezését, a lány pedig egyre feldúltabb.

Barátnője egy idő után megunja a lány kétségbeesését és elviszi magával egy hétvégére, hogy kicsit kikapcsoljanak, elfelejtsék a háborút, az elutazott férfiakat, és elengedjék magukat. Mindez odáig fajul, hogy Tess terhes lesz és döntés elé kényszerül. Mondja el élete szerelmének, hogy egy másik férfi gyermekét várja, hátha megbocsájt, vagy keresse meg gyermeke édesapját, hátha segít neki?

Végül felkeresi a Hickory-ban élő férfit, aki el is veszi  feleségül. Habár Henry Kraft jól menő üzletember, gazdag család sarja, Tess mégse lesz boldog. A család elutasító vele, a város kinézi őt, ráadásul a lány meg van győződve róla, hogy férje még titkol is előle valamit. De vajon micsodát? Tess-nek mégsem ez a legfájóbb pont, hanem az, hogy újdonsült családja nem engedi, hogy szenvedélyének éljen és gyakorolja hivatását, amiért annyit küzdött eddigi élete során. Vajon Tess hogyan fog helytállni az új környezetben? Milyen nehézségei adódnak?

Az első dolog, ami eszembe jutott a kötet befejeztével, hogy mennyire jól esetet ezt olvasni. Könnyed volt, érzéki, igazi csajos regény, amivel már rég találkoztam. Nem volt hibátlan, mert Tess személyisége, amivel az írónő felruházta, néha eléggé felbosszantott, ugyanakkor mélységesen együtt éreztem vele és lassan, de biztosan sikerült megkedvelnem.

Alapvetően nagyon kedvelem történelmi szempontból az 1900-as évek elejét, mégsem élnék abban a korban szívesen. Pláne amiatt, ami Tess-el is történt. Habár elítélem a megcsalást, mégsem vethető annyira a fiatal nő szemére cselekedete, ami miatt állapotos lett. Egyből úgy voltam vele, hogy én nem fogom tudni megkedvelni ezt az önsajnáltató, túlzottan hitszerető lányt, hiszen ennyit picsogni nem lehet egy könyvben, mint amit ő végrehajt.

Nem hittem volna a regény elején, hogy meg tudom kedvelni a főszereplőt.

Ugyanakkor hozott egy döntést, ami bár szerintem nem a legjobb, mégis tiszteletre méltó. Hátrahagyta gyermekkori szerelmét, hogy a gyermekének biztosítsa a jövőt, a nevet, feláldozva saját maga boldogságát. Hickory-ban ráadásul meg kell birkóznia a gúnnyal, a lenézéssel, az ellenszenves nőkkel és asszonyokkal, akik közé saját anyósa és sógornője is beletartozik. Mindezt pedig felszegett fejjel tűri és nem hagyja magát eltántorítani a céljaitól, aminek köszönhetően még engem is megnyert magának.

Ütősen kezdődik, hogy aztán lassan építkezzen, majd ne hagyjon nyugodni.

Sokan biztos azt hiszitek, hogy elég sok spoilert tartalmaz a cikk, ugyanakkor higgyétek el, ez tényleg csak a nagyon alap történet. Az Ellopott házasság bevezetője in medias res kezdődik, az embernek egyből leesik az álla, majd hirtelen ott találjuk magunkat a sztori elején, ahonnan az írónő szépen és alaposan elkezdi  felépíteni a dolgokat. Onnantól kezdve pedig – habár élveztem a lassan épülő magyarázatot -, végig azt vártam, hogyan jutottunk el a kötet elején szereplő eseményhez és mi lett utána. Hiszen egy hatalmas függővéggel zárul a kötet eleje.

Diane Chamberlain tehát tökéletesen tudja, hogyan kell megtartani az olvasót a lapok között. Csavaros, titkokban gazdag regényt alkotott, amely nem hagyja, hogy félbehagyjuk. Ez mondjuk köszönhető a történelmi kornak is, hiszen a gyermekbénulás mellett ott van nemcsak Tess boldogtalansága és gyötrődése, hanem a faji kérdés is.

Az Ellopott házasság kitér a faji gyűlöletre is.

Hogyan viszonyultak a színes bőrűekhez Hickory-ban? Szolgálónak tökéletesek voltak, ahogy a háborúban való harchoz is, ugyanakkor a színes bőrűek házasságkötését a fehér emberekkel már börtönbüntetéssel jutalmazták.

Az Ellopott házasság számtalan érzelmet nyújt az olvasójának. Szeretet, veszteség, megbocsájtás és titkok tömkelege. Ezt mind megtalálhatod ebben a történelmi fikcióba bújtatott romantikus regényben. Engem meggyőzött, úgyhogy biztosan figyelni fogom az írónő további megjelenéseit is.

A recenziós példányért köszönet az Alexandra Kiadónak!

Nina George – Kis francia bisztró

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?