Könyvek

Dean Koontz – Görbe lépcső (Jane Hawk 3.)

Úgy gondolom Dean Koontz neve mindenki számára ismerős lehet, aki egy kicsit is érdeklődik a könyvek iránt. Jómagam is tisztában voltam vele, ki is ő, azonban az első kötet amit tőle olvastam, csak a Jane Hawk sorozat első része volt, a Sötét zóna, majd azt követte a Suttogószoba, most pedig végre a harmadik rész, a Görbe lépcső. Határozottan kimerem jelenteni, én is beleszerettem az íróba. Ennyi kiadott regény után még most sem fogyott ki az ötletekből, az akciódús jelenetekből és a tehetségből. De mielőtt elárulnám miért is volt jó a legutóbbi olvasmányom, lássuk miről szóltak a korábbi részek!

A történet Jane Hawk férjének, Nick halálával indul, akit beinjekcióztak egy irányító mechanizmussal, melynek segítségével utasították a férfit, ölje meg magát. Jane tudta, hogy férje boldog és jó életet élt, így biztos, hogy nem önszántából halt meg. Az asszony így hát FBI-os tudását és tapasztalatát bevetve nyomozni kezdett az ügyben. Rájött, hogy az öngyilkosságok aránya az elmúlt két évben jelentősen megnövekedett, majd arra is, hogy ezek mögött gazdag, befolyásos emberek állnak, akik állításuk szerint az emberiség érdekében, tisztogatást végeznek. Létrehoztak egy Hamlet-listát, a rajta szereplő embereket pedig mind be kell oltaniuk, hogy azok öngyilkos küldetéseket hajthassanak végre, ugyanis az ő tevékenységük valamilyen módon veszélyes lehet a társadalom számára. A listán kívül azonban beoltanak embereket, hogy szolgák lehessenek, engedetlenségre képtelen szexrabszolgák vagy éppen félelmet nem ismerő biztonsági őrök, gyilkológépek.

Jane az elmúlt kötetek során számos dologra rájött, kiiktott már több nagy halat, köztük a feltaláló Shenneck-et, a milliárdos D. J. Michael-t, a játszma azonban nem ért véget, az igazán nagy halat, a sárkány igazi fejét nem sikerült még megtalálnia, így hát azután, hogy D. J. meghalt, még nem lehet nyugodt. A tudás, aminek birtokába van még nem elegendő, a gyermeke még veszélybe van és ő még mindig a körözési lista élén áll. Azonban már ismeri a kulcsmondatot a beinjekciózottak irányítására és már azt is tudja, hogy létezik a Suttogószoba, aminek segítségével mindent tudnak egymásról.

Miután Jane kimenekítette a gyermekeket fogságukból, és elbújtatta őket a megfelelő helyen, kíváncsi voltam, Koontz milyen újdonságot tartogathat még számunkra. Na meg arra, hogy Jane miért nem utasította arra az embereket a Suttogószoba segítségével, hogy adják ki magukat, árulják el kik ők és mit tettek velük? Vajon megtudjuk-e ezt a következő részből? Mindenesetre izgatottan vártam a folytatást és meg is kaptam, a megérdemelt módon.

Ebben a részben a már jól ismert Booth Hendricksont szándékozik levadászni renegát FBI ügynökünk. Ki akarja vallatni, hogy rájöjjön ki is áll igazándiból ennek az egésznek az élén, és habár roppant izgalmasnak tartottam ezt a szálat, mégsem ezt mondanám a sztori erősségének, hanem két másikat. Az egyik két íróról szólt, Tanuja és Sanjay Shukláról, akik felkerültek a Hamlet-lista elejére, hála az idősebbik iker, Tanuja legújabb regényének. Egyrészt izgultam értük vajon megmenekülnek-e üldözőiktől, másrészt pedig kíváncsi voltam, hogy mi lesz velük a kötet során, annyira a szívemhez nőttek. A kettejük közötti szoros testvérkapcsolat, a nehézségek után, amiken átmentek úgy éreztem, igazságtalanság, hogy a listán szerepelnek.

A másik szál pedig Jane fiához, Travishez köthető. Az első két könyv során nem igazán kapott szerepet a kisfiú, akinek halálával megfenyegették főszereplőnket, azonban itt körülötte is izgalmas dolgok történtek. Azzal, hogy az író visszahozta őt és két gondozóját a cselekménybe – nem csak pusztán egy-két fejezet erejéig – újabb szintre emelte a cselekményt. Itt már valóban elhittem, hogy veszélyben van, aggódtam érte és alig vártam, hogy mi lesz Jane reakciója arra, mikor ezt megtudja.

Az első rész után írtam, hogy a Suttogószoba kicsit gyengére sikerült, viszont a sejtésem, miszerint az átvezetőrészként funkcionált, beigazolódott. A Görbe lépcső zseniális lett, és habár továbbra is az első rész a kedvenc, ez se sokkal marad le mögötte. Jelentősen több infóval gazdagodunk, mindemellett pedig Jane-nek ebben a részben át kell hágnia önön szabályait, fel kell áldoznia magát és olyan tetteket végrehajtania, ami megpecsételi a lelkét és ezáltal a jövőjét is. Akárcsak korábban, itt szintén hatalmas hangsúly van a nő kedélyállapotán, az érzésein, aggodalma ránk is áttelepszik, ami odaszögez minket az izgalmakkal teli cselekményhez.

De talán a legkiemelkedőbb itt az, hogy sokkal nagyobb bepillantást nyerünk ebben a kötetben az implantátummal rendelkező személyek gondolataiba és érzéseibe, mint korában. Végre megtudjuk azt, hogy milyen az, amikor az irányítómechanizmus, a kis pókok megfonják a hálójukat.

Mindenesetre ez egy hatalmas adrenalinbomba volt, aki az első két részt elolvasta, a Görbe lépcsőt semmiképpen sem hagyhatja ki. Illetve, ha befejezte, valószínűleg annyira fogja várni a negyedik részt, mint én. Jane Hawk szexi, okos és rettenthetetlen, akibe még mi nők is beleszeretünk.

A recenziós példányért köszönet a 21. Század Kiadónak!

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?