Könyvek

Bella Ellis – Az ​eltűnt hitves (A Brontë nővérek nyomoznak 1.)

Biztos ti is tisztában vagytok vele ki írta az Üvöltő szeleket, igaz? Vagy a Jane Eyre-t, esetleg a A lowoodi árvát? Nos, Bella Ellis regénye Az eltűnt hitves ezen regények szerzői kalandos, valós események alapjául szolgáló fiktív története, amely megérdemli, hogy ti is adjatok neki egy esélyt.

A történet három főszereplője Charlotte, Emily és Anne Brontë, akik testvérük révén értesülnek egy tragikus eltűnésről, ami a közelben levő Chester birtokon történik. Szerencsére egyik barátnőjük pont a jómódú földesúrnál dajka, így lehetőségük adódik arra, hogy kitöltsék kíváncsiságukat és szemügyre vegyék a tett helyszínét. Az eltűnt asszony, Mrs. Elizabeth Chester igen különös körülmények között tűnt el. Betörésnek semmi nyoma, azonban a szobáját a nevelőnő vérben úszva találta, ami igazán nagy kegyetlenkedésre utal. A nővérek elhatározzák, hogy kiderítik mi történt a fiatalasszonnyal, hátha még életben találják. A nyomozás során pedig rájönnek, mégsem olyan egyszerű a detektívek élete, mint ahogyan ők azt elképzelték.

Mikor nekikezdtem a kötetnek, nem igazán hittem volna, hogy ilyen gyorsan végezni fogok vele, hiszen két nap alatt már túl is voltam az egészen. Ez azért meglepő, mert úgy igazán semmi ijesztő vagy komolyabban feszültséget keltő dolog nem történt ebben az amúgy csodaszép borítóval rendelkező könyvben. Mégis olyan tökéletesen visszarepített bennünket az írónő a múltba, hogy lehetetlenség volt belőle kiszakadni. Ez az időbeli utazás pedig nem csak a főkötőkben, lovas utakban és alsószoknyákban jelenik meg, hanem az életszemléletben is. A testvérek édesapja óva inti a lányokat a szertelen viselkedéstől, többször hangoztatják a regényben, hogy mi illendő és mi nem, kiemelik a nők feladatát és háztartásbeli kötelezettségeiket, tehát Ellis minden részletre próbált figyelni.

Arra is törekedett, hogy a három lány egyaránt fontos szerepet kapjon, így hármuk szemszöge folyamatosan váltakozott a kötet során. Charlotte, a legidősebb nővér irányította a nyomozást, ugyanakkor egyértelműen Emily volt a leglelkesebb és legtörekvőbb, Anne pedig a higgadt, megfontolt testvér. Olyan szinten különböztek, ugyanakkor hasonlítottak is egymásra a Brontë nővérek, hogy azt öröm volt olvasni. A testvérviszályok, egymás iránti szeretetük és elkötelezettségük igazi móka volt, ami már önmagában is okot adott a folytatásra.

És habár a karakterformálás és a testvéri szálak kétségkívül megfogóak, a nyomozás sokszor sajnos laposra sikeredett. A lányok egyik helyről mentek a másikra és igaz, nagyszerűen el voltak rejtve a nyomok, igazi puzzle volt még nekem is, és az orromnál fogva voltam vezetve jódarabig, akkor sem volt az igazi. Hiányzott a félelem, az akció, holott időnként valóban meghökkentő dolgok történtek ifjú detektívjeinkkel. Egészen a kötet végéig semmilyen akciódús jelenet nem volt egy-két “birtoksértést” leszámítva, amit nagyon sajnáltam, mert jót tett volna a sztorinak.

Ettől függetlenül kellemes olvasmány volt. Lebilincselő történet a Brontë lányok kalandjairól, testvéri kapcsolatairól és nem utolsó sorban a nők függetlenségéről. A regény ugyanis nagy hangsúlyt fektet egy mostanság igen népszerű témára, mégpedig a nők helyzetére. Mégis mennyire van joguk a nőknek szabadon, függetlenül élni a férfiakról? Valóban rossz dolog, ha az ember nincsen férjnél? Dolgozhatnak a nők? Mennyire kéne őket komolyan venni? Mennyire vették őket egyáltalán komolyan? Kétség kívül nagyon izgalmas volt olvasni, hogy egy-két helyen mégis mennyire jártak sikerrel a kérdéseikkel. Honnan, hogyan és miért, milyen indokkal küldték el őket.

A könyvet azoknak ajánlom, akik szeretik a kellemes hangulató történelmi fikciókat, illetve akik ugyan olyan kíváncsiak a Brontë családra, mint én. Ha pedig elolvassátok, ne felejtsétek el a kötet végén lévő szerzői megjegyzést is megnézni, mert ott fel van sorolva mi történt meg belőle valóban, az ilyenek engem mindig megfognak!

A recenziós példányért köszönet a General Press Kiadónak!

Beth O’Leary – Otthoncsere

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?