ÉletmódGeek

App ajánló: Jó szokások bevezetéséért, rossz szokások elhagyásáért – Habitica

A jó és a rossz szokásaink nagyban meghatározzák az életünket. Míg a rossz dolgokra könnyű rászokni, addig a hasznosakra annál nehezebb, ezt biztos mindannyian érezzük, tapasztaljuk talán minden nap. Pedig milyen jó lenne végre időben elkezdeni tanulni, abbahagyni a cigizést és nem elfelejteni kivinni a szemetet! Mint oly sokan, én is küszködök bizonyos dolgokkal, szeretnék pozitív habitusokat bevezetni a mindennapjaimba, bizonyos dolgokat pedig végleg jó lenne abbahagyni. Már kerestem olyan appokat a telefonomra, amik nem csak próbálnak szokásokat kiépíteni, de ezt fenntartható módon is teszik. Pár sikertelen próbálkozás után, hogy jobbá tegyem az életem, találtam meg a Habiticát.

kép forrása: Habitica

Miért motiváló a Habitica?

Persze az első gondolatunknak annak kéne lennie, hogy jobbá tegyük magunk, a környezetünk, vagy éppen, amin dolgozni szeretnénk. A Habitica azonban egy egyedi ötlettel állt elő annak érdekében, hogy motiváljon minket a jó szokásaink betartására, a rosszaknak pedig az elhagyására. Rögtön azzal kezdjük az alkalmazás kezelését, hogy megalkotjuk a saját kis karakterünket, aki bizony a jövőben harcolni fog. Ha pedig valamit nem csinálunk meg, vagy valami olyat teszünk, amit abba akarunk hagyni, hát akkor bizony lejjebb megy az élete. Viszont, ha szorgosan teljesítjük a magunk elé kitűzött célokat, akkor feljebb megy a tapasztalati csík és kapunk egy kis költőpénzt. Ha minden nap belépünk, szinteket lépünk, kaphatunk páncélt, potiont és egyéb csodás dolgokat. A kis pénzecskénket pedig elkölthetjük további itemekre. A jutalmakat mi is megadhatjuk, elnevezhetjük és meghatározhatjuk az árát. Idővel pedig a barátainkkal csapatokba szerveződve küldetéseket teljesíthetünk. Egy régivágású kockának aligha találnánk jobb appot.

kép forrása: Habitica

Hogyan működik?

A karakter megalkotása csak egy dolog. A legfontosabb dolog egyértelműen a jó és rossz habitusok kigondolása. Szerencsére a Habitica kezelése rémesen egyszerű. A Habits menüpontban megadhatjuk a szokásokat, amiket le akarunk adni és amiket fel akarunk venni. Ha egy nap megtesszük valamelyiket, csak kattintani kell a pozitív vagy a negatív jelecskére. A Dailies oldalon meghatározhatjuk azokat a szokásokat, amiket fixen meg akarunk tenni bizonyos időközönként, naponta, vagy akár hosszabb időintervallumot is megadhatunk. Mikor az adott nap először nyitod meg az alkalmazást, rá fog kérdezni, hogy ezek közül melyiket csináltad meg tegnap, ha maradt volna kipipálatlan rublika előző napról. A To-Dos lista már mindenkinek ismerős, egyszeri, elintézendő feladatokat tudunk ide feltölteni. Itt még alpontokat is meg tudunk adni. Az utolsó oldal a Rewards, ahol a megvásárolható, akár általunk felírt dolgokat is megvehetjük (ezalatt bármire gondolhatunk, amire csak szeretnék, például egy új könyv vagy akár plusz egy óra alvás).

kép forrása: Habitica

A részletekkel mi van?

Szerencsére nem csak be kell írni a szokás nevét és le is tudjuk az egészet, hanem az új szokások és dailyk megadásánál több opciónk van. Kiválaszthatjuk a feladat nehézségét, hány naponta ismétlődjön és saját tageket is adhatunk meg. Ha pedig nagyon feledékenyek vagyunk, emlékeztetőt is állíthatunk be. A végtelen részletességbe szerencsére nem kell belemenni. Volt dolgom már olyan szokásteremtő appal is, ami minden apróságot tudni akart. Például olvasás esetében mennyi oldalt mennyi idő alatt? Annak a rendszere nem volt aktívan fenntartható. A Habitica kezelése ezzel szemben egyszerű és mégis mókás, ha szánsz rá egy kis időt. Ha azonban nem szeretnél a kis karakteredet küldetésekre elszalasztani, akkor is teljesen hasznos.

Egyértelműen azoknak tudom ajánlani a Habiticát, akik javítani szeretnének magukon, új szokásokat bevezetni, a rosszakat elhagyni.

Hozzászólások

Kaprinyák Dóra

Teával üzemelő firkászati keresztmetszet, az esztétizmus kézfogója. Pingvinadmirális a könyverődben.