Sorozatok

AHdvent 22. nap: Dash és Lily – A kihívások könyve könyv- és sorozatajánló

Az ember kétféleképpen állhat hozzá a karácsonyhoz. Várhatja szilárd lelkesedéssel minden évben, készülhet ajándékokkal, süteményekkel, tervezhet programokat családdal, barátokkal. Vagy beleunhat abba, hogy minden évben ugyanaz történik. Abba, hogy a szeretet ünnepe immár csak a marketingről, a pénzről szól.

Réges-régen egy amerikai városban

Lily az első csoportba tartozik. Minden évben izgatottan várja a szeretet ünnepét, programokat tervez, ajándékokat készít. Keresve sem találhatna az ember nála optimistább lányt. Dashnek azonban elég tapasztalata van ahhoz, hogy már ne várjon semmit a karácsonytól – szülei elváltak, a barátnője dobta, egy szó mint száz, nem telnek a legboldogabban a napjai. Egy rakat véletlen kéne ahhoz, hogy ők ketten megismerkedjenek, mégis elég egy.

Well, if one’s different, one’s bound to be lonely.

Amikor Lily szülei és a nagyapja úgy döntenek, elmennek nyaralni a szünidő alatt, és rá valamint a testvérére bízzák a lakást, utóbbi kitalálja, hogy a lány egy piros notesszel, a Kihívások könyvével próbáljon meg magának randit találni. A sors fintora, hogy Dash, aki mindkét szülőjének azt hazudja, a másikkal tölti az ünnepeket, csak hogy a két lakás között ingázhasson és azt csinálhasson, amit akar, megtalálja ezt a füzetet. Miután megoldja Lily feladványait, ő is kihívja a lányt, így kezdetét veszi az ő kis játékuk. Nem tudhatják meg, ki a másik, nem is kereshetik egymást, és csak a noteszen keresztül kommunikálhatnak.

2020-ban került ki a Netflixre David Levithan és Rachel Cohn közös regényének sorozatadaptációja. Anno a könyv hatalmas siker volt, de meg tudta ugrani az adaptáció a szintjét?
A készítők eddigi tapasztalataimhoz képest remekül vászonra vitték a majdnem négyszáz oldalas könyvet. A hangulat, a történet gördülékenysége, a szereplők sokszínűsége mind ugyanolyan maradt, nem beszélve arról, mennyire jól megalapozza a karácsonyra való készülődést. Mégsem nevezhetem tökéletes adaptációnak, bármennyire is szeretném.

Lapokról a képernyőre

A színészi gárda nem egy sztárparádé, nem sűrítettek össze mindenkit, akinek a neve hallatán az ember siet is a tévé elé. Ettől még jól játszottak – Austin Abrams (Dash) és Midori Francis (Lily) párosa remek munkát végzett és a mellékszereplők is elég árnyaltak lettek, ami elsősorban az íróknak, másodsorban viszont a megtestesítőiknek köszönhető. Dash barátját, Boomert Dante Brown, Lily bátyját, Langstont Troy Iwata, bölcs kitagadott nagynénjét pedig Jodi Long játszotta.

Azonban a cselekménybe belerondítottak azok a szálak, amik pluszként kerültek bele. A könyvben nem így volt! – jobbik esetben ezt mondja a könyvmoly, aki leült a képernyő elé, ezesetben azonban inkább a könyvben nem is volt ilyen. Nem rossz történetszálakról van szó, még hozzá is járulnak a sorozat végéhez, de azokat, akik ugyanazt várják a sorozattól, mint a regénytől, enyhe csalódás fogja érni.

Összességében tehát a Dash és Lily egy könnyed, romantikus, vicces karácsonyi sorozat, ami egyaránt tartogat virgácsot és ajándékot a nézőknek. Akik olvasták az eredeti művet, talán keserédes élménnyel kelnek fel a nyolc epizód után, azonban a többi nézőt nem fenyegeti. Leginkább azoknak ajánlom, akik valami újra vágynak az eddigi örökzöld karácsonyi filmek után.

AHdvent 15. nap – Karácsonyi Netflix filmek | 2020

Hozzászólások