Sorozatok

Pilotmustra: Carrie Bradshaw visszatért

„Carrie Bradshaw tudja, milyen a jó szex – és nem fél megkérdezni.”

Tehát a 2000-es évek egyik kedvenc műsora a Szex és New York, hosszú idő után, idén decemberben megkapta folytatását és visszatért, És egyszer csak… címmel!

A Sex And The Cityről annyit, hogy régen nagyon szerették, azonban manapság sok kritika éri amiatt, hogy szinte csak a szexről, és a középkorú nők kiégésről szólt, valamint azt is felrótták rá, hogy nem volt benne sokszínűség. A show után készült belőle még két mozifilm is, amik nem voltak kiemelkedőek, így az And Just Like That szintén el lett könyvelve egy rossz gondolatnak.

Most viszont itt vannak és hoztak pár meglepetést is. 

Mielőtt elkezdjük a pilotmustránkat, érdemes tájékozódni a korábbi “mit lehet tudni a sorozatról” cikkünkből, amiben pár érdekesség is kiderül a sorozattal kapcsolatban.

Hogy milyen volt az And Just Like That… pilot epizódja? Azt most már ideje elmesélni nektek!

Az És egyszer csak… december 9-én jelent meg az HBO Max képernyőjén, ahol újra láthattuk a gyönyörű, független, de szerelemre éhes karakterek: Carrie (Sarah Jessika Parker), Miranda (Cynthia Nixon) és Charlotte (Kristen Davis) csillogását.

Igen, már csak hárman vannak. Biztosak vagyunk bene, hogy mindenki tudja, hogy a Samantha Jones karakterét megformáló Kim Cattrall nem vállalta a főszerepet a Sarah Jessica Parkerrel való rossz viszonya miatt. Valószínűleg még az is közrejátszott a visszautasításban, hogy nem akarta újra felvenni a szexéhes nő imidzsét.

Samatha egyébként a sorozatban nagyon közkedvelt volt, ezért az írók már az And Just Like That.. első 10 perc párbeszédébe belefoglalták, hogy miért nincs a barátnők mellett. Az már mellékes, hogy ez egy elég béna húzás volt tőlük, de biztos, hogy egy gyors megoldást szerettek volna találni erre a problémára. Nem akarták végleg kiírni Samathát a sorozatból, ezért hagytak számára egy kiskapu lehetőséget, ha mégis visszatérne.

Hogyan folytatódott a sorozat?

A Szex és New York 10 epizódos újjáéledése 11 évvel a második film eseményei után játszódik. A sorozat első perceiben a három barátnő találkozik egymással és máris felidézhetjük a múltat. Beülnek ebédelni egy étterembe, ahol jókat csacsognak, szóba kerül ki mivel foglalkozik, kinek hogy megy az élete. Carrieről kiderül, hogy mára már podcastekkel foglalkozik, hiszen lépést kell tartani a modern világgal. Mirandáról és Charlotteról megtudjuk, hogy mindkettőjüknek felnőttek a gyermekeik, olyannyira, hogy Miranda azt is elmeséli, ahogy a reggeli kávéja előtt a fia szobájában egy óvszerre lép, ráadásul mezítláb. Mi ez, ha nem egy igazi kamaszfiú anyukájának a problémája?

Ezzel a vicces, de mégis nosztalgikus és igazán életszerű kezdéssel nagyon jól elindították a sorozatot, ami szerintünk dicséretes. Nem egy felszínes és buta beszélgetést kaptunk, hanem felnőtt, de szórakoztató gondolatokat. Tehát ilyet és ehhez hasonló dolgokat osztanak meg velünk az első pár percben ezek a bájos hölgyek.

Azt még el kell mondanunk, hogy nagyon örülünk annak, hogy az ikonikus dal, ami a műsor elején megszólal, némi modernesítéssel, de megmaradt és így újra az életünk részévé vált.

Beszéljünk arról, hogy még mivel találkozhatunk?

Megtudhatjuk azt, hogy hogyan próbálják felvenni a mai modern társadalommal a lépést, valaki a gyermeknevelésben, van, aki a karrierben és van, aki a szerelemben. Igen! Carrie Bradshaw és Mr. Big még mindig együtt vannak!

A folytatásban találkozhatunk más nemzetiségű színészekkel is, legtöbbjük pedig színes bőrű. Mivel rengeteg kritikát kaptak azzal kapcsolatban, hogy szinte csak fehér szereplők kapnak helyet a sorozatban, így ezzel is számoltak most a készítők. Szerintünk jól tették, néha már túlzásnak érezzük, de ettől függetlenül örülünk, hogy bevontak különböző karaktereket is a történetszálba.

A szex itt már nem kap akkora szerepet, mint a régi szép időkben, hiszen mégis csak az ötvenes éveiben járó hölgyekről van szó. Ezek a nők már jóval megfontoltabbak, bölcsebbek, viszont mégsem veszett ki belőlük a humor és ugyanolyan szókimondóak, erősek, mint voltak. Ezáltal pedig azt a következtetést vonjuk le, hogy egyrészt visszatérünk az igazi Szex és New York világához, másrészt viszont fejlődünk és idősödünk.

A kritikusok egyébként jó véleménnyel voltak a sorozatról, de mégsem érezték azt a 2000-es évekbeli kémiát, amit akkoriban okozott a műsor. Ennek ellenére egy finom borhoz hasonlították a folytatást.

A Rotten Tomatoes szerint nem sikerült visszaszerezni a Szex és New York heves ízét, de mint egy finom bor, olyan hatást kelt. A karakterek haladtak és fejlődtek a korral.

Na, de akkor mi az, ami majd megfogja a fiatalabb és az idősebb generációt?

Először is Carrie Bradshaw! Másodszor pedig a divat, hiszen még mindig a vérükben van. Akad pár mellé lövés az outfitekben, de szerintünk a legtöbbször eltalálják, hogy mi áll jól a színészeknek és egyben a karaktereiknek. Emellett feltérképezik a mai társadalom szexuális és nemi identitás témáit, a fiatalságot, az öregedést, a gyermeknevelést vagy a karriervállalást. Azt pedig nem szabad elfelejteni, hogy kevés film vagy sorozat taglalja azt, hogy milyen az élet ötven felett és úgy vettük észre, hogy az És egyszer csak.. ezt elég jól kezeli és remekül be is mutatja.

Plusz pont mindenkinek, aki a sorozat készítésében részt vett, azért, hogy nem akarták a már idősebb színészeket fiatalabbnak állítani! Így nem tűnik kínosnak, bár olykor érezhető, hogy nagyon meg szeretnének felelni az elvárásoknak, viszont ez kevésbé zavaró.

Végül pedig, ne hogy azt higgyük, hogy drámában hiányunk lesz. Ez az, ami szintén megszokott volt a kezdetek kezdetén és most sem fogták vissza magukat a készítők, sőt…. egy olyan lépést tettek, amit szerintünk senki nem gondolt volna. Megölte a sorozat egyik legrégebbi és legkedveltebb karakterét!

Ezáltal pedig elindította az érzelmek lavináját, a kérdések sokaságát és természetesen ezzel maga az És egyszer csak.. történetét. Sokak szerint ez mentette meg a műsor életét és ettől lett izgalmasabb a maradék kilenc rész.

Szerintünk pedig érdekes, nosztalgikus, vicces, drámai és szívszorító volt az első epizód, ami egy tökéletes folytatása az eredeti szériának. Nektek, hogy tetszett?

Hozzászólások