Zene

9 dal, ami azt üzeni: Fogadd el magad!

Mindig jól jön egy kis biztatás, hogy szépek vagyunk, jól érezzük magunkat a bőrünkben, ne törődjünk mások negatív véleményével. Most egy kilenc számból álló “Fogadd el önmagad” listát hoztunk el nektek, aminek szövegeiből erőt meríthetünk a rossz napjainkon.
Első, amit ajánlanánk az a Little Mix banda Strip című dala. A lányok elárulták, hogy ezzel a zenével ösztönözni szerették volna az embereket, hogy önmaguk legyenek, büszkék legyenek arra, akik.
“A #STRIP volt az egyik legizgalmasabb videó, amelyet valaha elkészítettünk. A dal és a videó üzenetétől kezdve a gyönyörű, erős és hatalmas nőkig, akik részt vettek a forgatásban. Még a családunk is szerepelt benne!”írták a lányok twitter oldalukon.
Ők valóban mindent megtettek azért, hogy ez a videóklip és a szöveg is az elfogadásról szóljon. Merész húzás volt tőlük, hogy meztelenül pózoltak a csúnya szavakkal, amikkel elláthatnak minket a rosszakaróink, de így még hitelesebbnek tűik az egész.
Beyoncéról szerintünk már mindenki tudja, hogy nagy feminista. Viszont való igaz, hogy ez a dal valami fenomenálisra sikeredett. A mondanivalója a mai társadalmat érinti a legjobban, hiszen a testkép zavarról énekel. A dalszöveget, bár Sia írta és csak harmadikként került Beyoncéhoz (elsősorban Katy Perry, majd Rihanna kapta volna meg) remekül megfogalmazták:
A léleknek van szüksége a műtétre.
//
It’s the soul that needs the surgery.
A klip és a hangzásvilág is tökéletes lett. Nem is tudnánk elképzelni, másképp vagy más énekessel. Ez a dal jobban nem is sikerülhetett volna.
Valószínűleg a többség számára ismeretlen a koreai MAMAMOO nevű banda. 2014-ben debütált a négy tagból álló zenekar, akik nagyszerű és egyedi zenéikkel színesítik a kpop műfajt. A színpadi jelenlétükkel folyamatosan elbűvölik a közönséget, emellett pedig remek dalszövegeket írnak. A Yes, I Am című slágerük pedig a magabiztosságról szól.
H.E.R. az egyik legérdekesebb figura a mai modern R&B-ben, aki olyan témákat feszeget, amelyekbe beletartozik a feminizmus, a materializmus és az örökség is. A zenéit Lauryn Hill inspirálta, nem hiába hasonlít a Lost Souls a Lost Ones-ra.
“Szerettem volna Lauryn Hill lenni, megérinteni a nőket és erőt adni nekik” – nyilatkozta korábban.

A dalból a kedvencünk ez a részlet:

Confusing self-conscious with self-confidence, yeah
We lying to ourself that’s what the problem is,
//
Összekeverni az öntudatot az önbizalommal, igen
Magunknak hazudunk, ez a probléma

Kesháról tudjuk, hogy ami a szívén az a száján. Amikor megjelent a Woman című dala és videóklipje számunkra akkor tért vissza. Annyira vagány lett, imádtuk az egész hangulatát a klipnek és hát nem hiába van itt. Szerintünk az I’m a mother***ing Woman mindent elárul a dalról és az egész mondanivalójáról. Egyébként a zene dalszövegét Donald Trump egyik 2005-ös beszéde inspirálta, amitől Kesha olyan dühös lett, mint – az ő szavaival élve – egy hardcore feminista.
Általában a koreai bandáknak nincs túl sok szabad akaratuk, egy bálványként, tárgyként vannak jelen a szórakoztató iparban. Viszont mostanában egyre több olyan dallal állnak elő, amiben a függetlenséget, az elfogadást, a szabadságot teszik előtérbe. Ilyen a CLC – No című dala, amiben a lányok elutasítják azokat a sztereotípiákat, amivel nekik rendelkezniük kéne hírességként. Mikor megjelent a dal, leesett az állunk, remek lett a szövege, erős lett a klipje és a lányok megmutatták, hogy mennyire tehetségesek. Kedvenc részünk a dalból:
Smink? NEM
Ártatlan? NEM
Szexis? NEM
Cuki? NEM
Úgy viselkedni, mint egy jó lány? NEM
A CLC ezzel a zenéjével felhívja nők a figyelmét és visszautasítsa az őket állandóan terhelő, koreai társadalmi elvárásokat.
Ariana Grande két hónapja megjelent God is a woman (Isten egy Nő) című dala elkerülhetetlen volt, hogy ezen a listán landoljon. A videó tele van vallásos és feminista képekkel, szöveggel és bevágásokkal, valamint Madonna egyik inspiráló beszédje is felcsendül, miközben az énekesnő Thor női változatának öltözve tátog rá. Azt pedig még muszáj megemlítenünk, hogy az énekesnő csodálatos képi világot tárt elénk.

A 2ne1 bár már feloszlott, sosem tartozott az átlagos koreai zenék közé. A banda ismert volt heves stílusáról és a dalba foglalt üzenteikről. A lányok a zenén keresztül mutatták be önbizalmukat és ezzel megragadták a közönséget, nem hiába az I’m the best az egyik legjobb dala a csapatnak. A zene fülbemászó, a tánc nem a legkiemelkedőbb, de nem is arra törekedtek és az őrült stílusuk is megmutatkozik. Ugye mindenki érzi, mennyire elégedettek önmagukkal?

Utoljára pedig egy Destiny’s Child dalt osztanánk meg veletek, ami az egyik legkeményebb albuma volt a bandának. Rengeteg dalt írtak az önálló, szabad nők számára, és ösztönözték is őket, hogy tartsák fenn érzelmi függetlenségüket. Kelly, Michelle és Beyoncé nagyon tudták akkoriban, hogy miről kell énekelniük és hittek is ebben. Az Independent woman pedig mindközül a legkiemelkedőbb volt.
Szerintetek melyik az a dal, ami mindenképp fel kellett volna, hogy kerüljön erre a listára? Osszátok meg velünk a 10. zenét, ami a nők mellett érvel.

Hozzászólások