Könyvek

Raymond Chandler – Asszony ​a tóban

Szívesen olvasnál egy igazi, klasszikus krimit? Egy olyasmi regényt, ami nem a mai világ tudományával nyomozza le a tetteseket, hanem amelyben valóban, ízig-vérig izgalmas kutatásokat, elemzéseket hajt végre a nyomozó? Ha igen, akkor bátran merem ajánlani nektek Raymond Chandler legújabb magyarul megjelenő könyvét, az Asszony a tóbant!

A történet Philip Marlowe magánnyomozóról szól, akit megbíznak, hogy keresse fel egy jól menő üzletember feleségét, aki egy hónapja eltűnt. Marlowe neki is áll az ügynek és felfedezi, hogy egy hónappal korábban egy másik nő pedig meghallt. Vajon van összefüggés a két asszony között? Ahogyan halad előre a nyomozás, a cselekmény egyre inkább magával ragad, többen meghallnak, Marlowe-ot lecsukják, a szálak elkezdenek összegabalyodni, míg már az olvasó egyre jobban összezavarodik. Mi köze van mindennek egymáshoz?

Bár nagyon szeretem a modern krimiket, néha jól esik egy-egy régi, huszadik századi krimit olvasni. Amikor még sálat, kalapot, kesztyűket és gyöngysorokat viseltek az emberek, pókerpartikat, estélyeket szerveztek, ittak és cigarettáztak, amikor csak kedvük tartotta. Ezek olyasfajta hangulatot keltettek bennem, mint egy Agatha Christie regény, amiket tucatszámra olvastam régen. Rendkívül élveztem ezt a fajta nosztalgiát és kedvet kaptam újabb klasszikusokhoz is, mint például A postás mindig kétszer csenget című regény. Igaz, ez a kötet ihlette azt is, hogy elolvassam az Asszony a tóbant, mivel szó volt róla A krimi evolúciója és valósága című kerekasztal beszélgetésen és utána valami hasonló kategóriájú könyvet kerestem.

Senki se kiáltott, senki se szaladt ki az ajtón. Senki se fújt bele rendőrsípba. Minden csendes volt, verőfényes és békés. Izgalomra semmi ok. Csak Marlowe talált megint egy hullát. Hozzászokott már. Napi-egy-hulla Marlowe, így hívják. Mindenütt a nyomában jár a hullaszállító, mert munkát lehet szerezni vele.

Lényeg a lényeg, hogy nagyon jól esett ezt olvasni, mert egyszerre volt könnyű és csavaros. A fogalmazásmód, maga a kötet hangulata igen könnyed, olykor humoros volt, a szálak mégis annyira kacskaringósak, hogy teljesen elvesztem benne és rettentő gyorsan a végére értem. Igaz, a nagy csattanókat sejtettem, mégis sikerült többször, mesterien elbizonytalanítania és ezektől vált igazán letehetetlenné ez az egész.

Candler ráadásul nem csak arról híres, hogy milyen ütős krimiket ír, hanem arról, hogy a kötetei már-már szépirodalmi jellegűek, és én erre voltam kíváncsi. Ebből a szempontból nem csalódtam, bár bevallom, másra számítottam.

A kötetben rengeteg karakter van, akiknek többsége mind mellékszereplő, mégis egytől-egyig jelentőségük van, ettől függetlenül alig tudunk meg valakiről valamit. Ennek ellenére mégis ki lehet alakítani róluk véleményt, kellően ellenszenvesé vagy szerethetővé válhatnak számunka, na és persze gyanakodhatunk is mindenkire.

Nem biztos, hogy mindenki számára kellően izgalmas lesz, hiszen nem mai darab. Viszont kellően jól van megfogalmazva, gyönyörű a felépítése és nagyszerűen csavarosak benne a szálak, amik ellensúlyozzák a már tapasztalt krimiolvasók számára egyértelmű jeleket. Ha tehát szeretnétek egy igazi klasszikust, olyat, ami igazán olvasmányos, fordulatos, na meg szórakoztató, akkor tehát Raymond Chandler, Asszony a tóban.

Akit érdekelnek a kiadó klasszikus krimi sorozatai, most 50% kedvezménnyel beszerezhet egy egész csokorral, az alábbi linken!

A recenziós példányért köszönet a 21. Század Kiadónak!

Családirtás vagy precízen eltervezett gyilkosság? – Cara Hunter: Nincs kiút

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?