Könyvek

Pamela Binnings Ewen – Párizs királynője

Megérkezett a boltok polcaira a Párizs királynője, mely Coco Chanel életét mutatja be, nem is akárhogyan! Sok kötettel ellentétben ez nem arról szól, hogy hogyan lett népszerű Coco, nem a divatról és a ruháinak szabásmintáit mutatja be, hanem azt, hogyan élte túl a második világháborút.

Bevallom őszintén, a kötet előtt nem igazán ismertem Coco Chanel életét. Persze tisztában a márkával, a parfümjeivel és azzal, hogy híres divattervező volt, azonban ennyivel le is zártam az érdeklődésemet. Viszont ha meglátok egy címet, amely egy általam ismert személyről szól, ráadásul egy ilyen lenyűgözően szép borítóval, nyilván felkelti az érdeklődésemet. Vajon ki lehetett Coco Chanel? Szimpatikus ember volt? Hogyan élte az életét?

Nos, Pamela Binnings Ewen ezt kegyetlenül bemutatta a Párizs királynője során, Coco ugyanis e kötet alapján egyszerre volt lenyűgöző és ijesztő. Ellenszenves, ugyanakkor szimpatikus. Lehetséges ez egyáltalán? Olvasmányom során ugyanis ilyen érzések kavarogtak bennem felváltva. Hol kedveltem, hol lenyűgözött, megbotránkoztatott és együttérzésre késztetett. Úgy gondolom, ilyen egy jó könyv. De nézzük is, mi  váltotta ki belőlem ezeket!

A történet Coco életét mutatja be egészen attól az időponttól kezdődően, amikor az édesapja őt és testvéreit hátra hagyta egy gyermekotthonban. Az életük szegénységben telt és a felnőttkort  csak neki sikerült elérnie. Habár nagy léptekben haladunk az időben és a fő vonal a második világháború ideje, bepillantást kapunk azokba az évekbe is, mikor még csak épphogy elérte a felnőttkort és fiatal énekesnőként élte mindennapjait. Itt fedezte fel első szeretője, aki magához is vette Coco-t, így kerülve be először az elit életébe.

Elhatároztam, hogy senkiben sem fogok bízni, hogy vigyázzon rám, csakis önmagamban. Senkitől sem fogok függni, csakis magamtól.

Coco ezen évei is igazán érdekesek és meghatározóak a jövőjére nézve, hiszen a kapcsolatai itt kezdenek el kialakulni. Barátokat és támogatókat szerez, akik elkezdik egyengetni az útját a divattervezés felé. Hogyan gyűjt magának anyagi  tőkét a kiinduláshoz? Hogyan toboroz vevőket és ismeretséget? Ezek mind-mind ezekben az években indulnak be és nagyon sajnáltam, hogy ebből az időszakból keveset kapunk. De talán a Párizs Királynéja során nem is ez a lényeg.

Aztán egyszer csak Párizsban találjuk magunkat, ahol nyüzsög az élet, Coco pedig rádöbben, itt a háború, ő pedig egyedül maradt, zsidó üzlettársa pedig elutazott és megszerezte magának híres parfümjének receptjét. A divatikon ezért háborút indít, hogy visszaszerezze azt, ami az övé. A nevét és az illatát, kijátszva minden ütőkártyát, amit csak lehet. És vajon hogyan ér véget az ő csatája? Hogyan keverik bele a német hírszerzésbe? Hogyan fog egy hajszálon függni az élete?

Történelem, háború és női sors, egy férfiak által uralt világban.

Nagyon szerettem ebben a történetben azt, hogy volt benne történelem, háború, női sorsok, katonák, mindez pedig Párizsban! Izgalmas volt és kalandos, mert sosem olvastam még a második világháborúról úgy, hogy Franciaország van a középpontban, ráadásul úgy, hogy ilyen testközelben vannak a németek. Hiszen a könyvek többsége mind az áldozatok szemszögéből ír, a zsidó vonalról vagy úgy, hogy nélkülözésben vagy szegénységben élnek. Coco Chanel azonban ezeket mind elkerülte.

Habár elmenekült először, hamar visszatért Párizsba, a Hotel Ritz-be, ahol együtt élt a német megszállókkal. Ez volt az ő menedéke, ahol kapcsolatokat épített ki a német katonákkal és emiatt válik igazán egyedivé a története – legalább is számomra. Ugyanis szereti a hazáját, többször említi, hogy a parfümje nemzeti kincs, az maga Franciaország. Akkor mégis mi késztette erre a hazaárulásra, hogy kémkedjen a saját hazája és barátai ellen?

Coco Chanel maga volt az ellentmondás.

Coco tele volt titkokkal, amik igazán megfűszerezték a Párizs Királynőjét. Összetett és kiismerhetetlen személyiség, aki mindent megtesz az életben maradásért. Azért, hogy visszakapja azt, ami az övé, amit ő teremtett. Legyen az egy élet vagy egy termék. Ezért pedig, akármennyire is szerettem volna elítélni, nem tudtam.

Egyszerre volt ellenszenves személyiség és egy lenyűgöző, bátor nő.

Coco háborúit váltott idősíkon keresztül, igazán meglepő módon – szintén váltva – E/1-ben és E/2-ben ismerhetjük meg. Ez ad egy kis extra hangulatot, hiszen az időben ugrálva egyszerre ismerhetjük meg a fiatal és a már felnőtt, érett nőt. Sokszor ezzel magyarázva egy-egy tettét. Azt, hogy miért nem bízik az emberekben, miért használja ki a férfiakat és azt, hogy miért él egyedül egy ilyen sikeres nő.

Ha szívesen olvasnátok a divatikon, a híres parfümkészítő Coco Chanel életéről, akkor bátran fogom tudni nektek ajánlani ezt az olvasmányt. Viszont azt fontos tudnotok, hogy ebbe a könyvbe nem fogtok sok mindent megtudni sem a parfümökről, sem pedig a divatról, itt ugyanis nem azon van a hangsúly. Nekem ez egy kis csalódás volt, ugyanakkor én voltam a balga, a kötet hátulján levő ismertető ezt világosan kifejezte.

A recenziós példányért köszönet a 21. Század Kiadónak!

Ernest Hemingway – Akiért a harang szól

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?