Filmek

Filmkritika: Nyílt titkok (2020)

Itt a német feldolgozása a nagysikerű olasz filmnek, a Teljesen idegeneknek! A Nyílt titkok ezúttal is egy baráti társaságról szól, akik egy teljes vacsorát töltenek el úgy, hogy közben telefonjaikat az asztalra helyezve hangosan felolvassák üzeneteiket és hangosítják ki hívásaikat.

Ez a játék természetesen nagyban felkavarja a társaság életét, hiszen számos kínos kép, üzenet és hívás érkezik ezalatt a rövid idő alatt, így számos titokra fény derül minden emberről. Az éjszaka során párkapcsolatok, házasságok mennek szét, miközben azért néha-néha jót is mulatunk rajtuk.

Az eredeti verziót tehát már feldolgozták a magyarok, a görögök, a kínaiak, franciák és még jó páran, így tehát nem csoda, hogy eljutott ez a németekig is. A telefonokra való ráfüggés, az emberek megcsalása, a homoszexualitás és a megromlott anya-lánya viszony ugyanis bárhol bármikor felbukkanhat. A Nyílt titkok cselekménye tehát pontosan ugyan az mint akár a – talán a magyar közönség által legismertebb – magyar változat, BUÉK, nagy újdonságra ne számítsatok. A főbb motívumok egytől egyig megegyezők.

Viszont érdekesség benne, hogy az egyes nemzetek mivel egészítik ki, formálják a saját képükre a történetet. Itt is láthatunk benne egy-egy saját poént, a film vége pedig lényegesen eltér a Goda Krisztina által rendezett változattól. Sőt, külön örültem annak, hogy megnéztem, ugyanis így egy-két korábban nem értett jelenet is a helyére került nekem. Ezek miatt az apróbb változtatások miatt érdemes megnézni a különböző remakeket. Mindegyikbe van valami újdonság, apróbb poén, amik valami pluszt visznek a cselekménybe.

A Nyílt titkokat a Fák Jú Tanár úrt is jegyző Bora Dagtekin rendezte, a színészek között pedig olyan nevek futnak, mint például a szintén Fák Jú tanár úr főszereplője, Elyas M’Barek, Karoline Herfurth (Szerelmes SMS, Fák Jú tanár úr 2.), továbbá Florian David Fitz (100 Dolog) és Jella Haase (25 km/h – Féktelen száguldás, Fák jú tanár úr).

Összességében nem sok újdonságot tartogat a Nyílt titkok, ettől függetlenül egyáltalán nem rossz film. A színészek jól néznek ki és a szerepüket is jól hozzák, ezért ha már másért nem, azért mindenképpen érdemes beülni a moziba, hogy megnézzétek miben tér el a Teljesen idegenektől vagy akár a BUÉK-tól.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?