Sorozatok

Véget ért a The Morning Show 3. évada – Áttekintés

Az AppleTV+ viszonylag későn érkezett meg a streamingversenybe. 2019-re a Netflix már gyakorlatilag teljesen stabilizálta a pozícióját a piacon, és már a többi szolgáltató is kellőképpen kiépítette a saját platformját. Ezek után mindenképpen egy nagy dobás kellett, és tulajdonképpen erre a célra készült a The Morning Show, aminek a fő húzóereje azonban érdekes módon nem a tartalma volt. Abban az időben két dologról lehetett olvasni a hírekben a sorozat kapcsán. Ezek közül az egyik a rengeteg ráfordított pénz, a másik pedig a díszes főszereplőgárda volt. Mindezek ellenére idővel a The Morning Show szerencsére elkezdett “saját életet élni”, és ahogy néhány kritikus találóan megjegyzte, mostanában egyre inkább halad a melodramatikus irányba.

A történet

A The Morning Show eddigi három évada viszonylag széles skálán mozgott, ami a témáját illeti. Elsősorban az éppen aktuális társadalmi kérdésekre igyekezett reflektálni, a saját “mikrokozmoszában”. Ez a külön világ a UBA, egy vezető amerikai műsorszolgáltató, és ezen belül pedig a címadó reggeli műsor. A sorozat tehát munkahelyi dráma, de míg az első két évadban az események elsősorban egy-egy vezérmotívum köré csoportosulnak, a harmadik évadban már sokkal változatosabb témák kerülnek terítékre.

Az első évad felütése egy a #MeToo mozgalom kapcsán kirobbanó botrány: a The Morning Show hírolvasóját, Mitch Kesslert (Steve Carell) vádolják szexuális visszaéléssel. Ez persze az azonnali kirúgásához és a reggeli műsor rendjének teljes felbomlásához vezet. Itt kerül gyakorlatilag egy véletlen folytán a képbe Bradley Jackson (Reese Witherspoon), aki a menesztett Kessler helyét veszi át a veterán Alex Levy (Jennifer Aniston) mellett. Az évad tehát a történtek utáni káoszt mutatja be, több különböző nézőpontból, a műsor több más munkatársának bevonásával.

A második évad ezzel szemben, vagy inkább ennek lineáris folytatásaként a cancel culture jelenségére helyezi a hangsúlyt. (A cancel culture, magyarul eltörléskultúra, elsősorban közszereplők társadalmi és/vagy szakmai kiközösítését jelenti megkérdőjelezhető kijelentések vagy cselekedetek okán.) Emellett érinti az akkor különösen aktuális COVID-járványt is, és elkezd a korábbinál intenzívebben foglalkozni a szereplők magánéletével is, ami az előbb említett témákkal óhatatlanul is egybefonódik. Ezen az úton indul tovább a harmadik évad is, ami a széria közepéig nem különösebben kínál a korábbiakhoz hasonló, jól definiálható fő történetszálat, hanem inkább a drámaiságra helyezi a hangsúlyt.

A szereplők

Természetesen nem mehetünk el a korábban már említett A-listás szereplőgárda mellett. A sorozat egyértelműen Jennifer Aniston és Reese Witherspoon főszereplőduójának, valamint Steve Carellnek (Office, 40 éves szűz) köszönheti a hírverés viszonylag jelentős részét. Ezek ellenére a The Morning Show elsősorban mégis klasszikus ensemble sorozat, tehát a szereplők egy csoportja van a középpontban. Ez a csapat pedig egyénekre bontva és együttesen is kifejezetten jól működik. Külön kiemelendő Billy Crudup (Majdnem híres, Watchmen: Az őrzők), aki parádésan játssza a UBA vezérigazgatója, Cory Ellison szerepét – az első évad után még Emmy-díjat is kapott érte.

A szerepkörök azonban nemcsak neki kedveztek. Jennifer Aniston egyértelműen bebizonyíthatta, hogy bőven többre képes, mint a Jóbarátokból ismert “Rachel-karakter” megformálása. Aniston teljesen elveszik a szerepében, és abszolút hitelesen alakítja a már évtizedes rutinnal rendelkező hírolvasót, aki a megbecsüléséért és a méltóságáért harcol.

Reese Witherspoon karaktere kapta kétségkívül a leghatásosabb felütést, és él is a lehetőséggel, de Aniston és Crudup rendszeresen ellopják előle a rivaldafényt (sőt, nagy ritkán talán még Steve Carell is, annak ellenére, hogy nem sok kapcsolódási pont van a történetszálaik közt). Az elejétől fogva jelen van még Charlie Black (Mark Duplass), aki az évad során jól érzékelhető karakterfejlődésen megy keresztül. Duplass úgyszintén mindent belead az alakításába.

A későbbi évadok szereplői közül elsősorban Stella (Greta Lee) emelkedett főszereplői rangra. A híradós osztály vezetőjének története ugyan már a második évadban elkezdődik, de igazán a harmadik évadra érik be.

A harmadik évad

A harmadik évadhoz érkezve több lényeges változás is bekövetkezik. A második évad vége után két évvel vesszük fel a fonalat. A Morning Show maga ekkorra már kevéssé lényeges, hiszen sem Alex, sem Bradley nem dolgozik a műsorban (bár mindketten a UBA műsorain belül maradnak). Miután Steve Carrell elhagyta a szériát, a “helyére” Jon Hamm (Mad Men, Elveszett próféciák) érkezett, aki az Elon Muskra és sok más mai üzletemberre hajazó excentrikus milliárdost, Paul Marksot alakítja. Azt az elejétől lehet sejteni, hogy a bonyodalom nagy része valahogy köré fog csoportosulni, a szálak azonban csak a végén érnek össze. A való világgal összhangban itt is viszonylag gyorsan követik egymást a történések. Terítékre kerül az orosz-ukrán konfliktus, az amerikai politika több lényeges eseménye (Roe v. Wade, a Capitolium ostroma), kibertámadások és közvetve még a cancel culture is.

Bűnös élvezet

Különösen a harmadik évadban észrevehető, hogy a történet kidolgozottsága egyre inkább háttérbe szorul. Ez persze egy bizonyos fokig érthető. Annak ellenére, hogy a sorozat főleg lakásbelsőkben és stúdiókban játszódott, a részletek elég komoly háttérismeretet igényeltek. Ez pedig a harmadik évadra csak fokozódott. A The Morning Show mindenről akar beszélni úgy, hogy közben a kapcsolati drámát is maximális fordulatszámon tartja. Ennek a végeredménye az, hogy a történet kerete a végére viszonylag szövevényes és helyenként elhanyagolt. Ezzel szemben a szereplők közti interakció minden momentuma drámai csúcspont akar lenni, ami hosszú távon tényleg egyfajta “szappanopera-hatást” kelthet. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a The Morning Show nézhetetlen lenne. Épp ellenkezőleg. A készítők sikerrel ütemezték úgy a dinamikát, hogy minden rész után tűkön ülve várjuk a folytatást.

A képek forrása: Mafab, AppleTV+

Hozzászólások