Könyvek

Anne-Maija Aalto – Ahol behatol a fény

Mi történik, ha megfosztanak az emlékeidtől? Hogyan változnak meg körülötted a dolgok, hogyan változol meg te? Persze, mondhatnánk, hogy új emlékeket mindig gyárthatunk, de tényleg ilyen egyszerű? És mekkora hatalmuk van másoknak feletted, amikor nem vagy több egy üres oldalnál, amire bármit lehet írni? Anne-Maija Aalto Ahol behatol a fény című, immár Magyarországon is megjelent sci-fi regénye többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ, miközben egy diktatúra elleni lázadás történetét meséli el.

Orwell 1984-e Japánban

Hogy milyen évet írunk? Nehéz megmondani. Új időszámítás kezdődött, a számunkra ismert Tokió nagy részét ellepte a tenger, a lakók a vízszint felett lévő területekre költöztek. Az oroszok meghódították Japánt, ahol új társadalmat építettek fel, mely a klasszikus irodalom kedvelőit leginkább Orwell 1984-ére emlékeztetheti. A japánokat és minden más ázsiai nemzetiséget félpolgárnak nevezték ki — alapvető emberi jogaikat elvették és állatként kezelik őket a leginkább oroszokból álló teljespolgárok. Ha egy maláj nő meghal, a holttestét eltakarítják, de nem vizsgálják meg, mi okozta a halálát, ha pedig gyilkosság történik, a tettes szabadon élheti tovább az életét. Történetünk legfőbb helyszínére, az Emberkutató Intézetbe időnként a kontinensről hoznak be külön ebből a célból befogott kísérleti egyedeket. A teljespolgárok agya arra lett doktrinálva kiskoruk óta, hogy feljebbvalónak tekintsék magukat, a félpolgárokra pedig egyáltalán ne tekintsenek élő, érző egyénekként. A nőknek alapvetően kevesebb joguk van, mint a férfiaknak, olyannyira, hogy a kéjhölgyek bérlése és vétele normalizálva van.

Megszoksz vagy megszöksz? Vagy egy harmadik opció?

Azonban a víz alatt és ott, ahova a katonák nem látnak el, lázadás készülődik. Ezzel kerül kapcsolatba a főszereplő, Alekszej Melnyikov. Moszkvából hazaérkezve azonnal apja munkahelyén, a fent említett intézetben kezd el dolgozni, és rövidesen meg is kapja első saját kísérleti példányát, egy Satomi nevű lányt. A feladata a következő: előre tesztelt és jóváhagyott módszerekkel fel kell térképeznie az egyed agyát, majd a kísérlet végén lenulláznia — törölnie az emlékeit. A lázadás és a lenullázás folyamata az elejétől kezdve összekötődik. Alekszej igyekszik úgy munkálkodni, hogy senki sem fogjon gyanút, míg Satomi a saját fejében próbál mindent megtenni, hogy az emlékeit érő kárt a lehető legkisebbre csökkentse.

Képen: Anna-Maija Aalto. Fotós: Emilia Lehto

A második szál, ami ezektől némileg távolabb álló, ám Alekszejhez továbbra is kapcsolódó, az anyjának története. Miss Melnyikov évtizedek óta a szobájában fekszik, csak pár órára felkelve, hogy testének alapvető szükségleteit kielégítse. Eközben azonban lelki szemeivel egy boldogabb, fényesebb világot épít fel, ahol hatalma van a saját élete felett. Ugyanannak az érmének az egyik oldala, aminek a másik fele Alekszej. Kétfajta reakció ugyanarra a problémára.

Elgondolkodtató és hamisíthatatlanul finnes

A karakterek szívfájdítóan jól megírtak, még azokkal is tudunk együttérezni, akikről tudjuk, hogy gonoszak. Miattuk nem fekete-fehér ez a világ, hiába akarjuk, hogy az legyen, hiába szeretnénk teljes szívvel a lázadók mellett állni és gondolkodás nélkül elítélni a rezsim támogatóit. Hasonlóan szürke személyiség Alekszej is, aki voltaképp minden hibája ellenére egy szerethető főhős és narrátor. A karakterfejlődése jól felépített akadályokkal és tanulással teli, kétségei, döntései az olvasó számára könnyen megérthetőek.

Anne-Maija hamisíthatatlanul finnes, elsősorban képi leírásokra épülő stílusa leginkább azoknak ajánlott, akik szeretik a társadalmi kritikákat, a több szálon futó regényeket és a nehéz olvasmányokat. A szerző gyönyörűen bánik a szavakkal. Időnként elringat, majd nagyot nézünk egy-egy részleten, ami egyre sötétebb képet fest az Új-tokiói diktatúráról. Akár sikerül a végén megdönteni a rendszert, akár nem, a folyamatot érdemes figyelemmel követni. Meglepetésekből sincs hiány, ugyanakkor ha elemezzük a történetet, akkor más híres regényekre is ráismerünk a sorok között. Elgondolkodtató, magával ragadó, a disztópiák kedvelőinek és a Ready Player One rajongóinak egyaránt kedvező.

A recenziós példányért ezúton is köszönet a Metropolis Média csapatának!

Wit Szostak – Szavakba zárva

Hozzászólások