Könyvek

Mark Wheaton – Emily örök

Nagyon-nagyon régen olvastam utoljára disztópikus regényt, nem is tudom, hogy miért. Aztán kiszúrtam Mark Wheaton regényét a 21. Század Kiadónál és úgy voltam vele, ezt aztán nem hagyhatom ki. Az Emily örök ugyanis a mesterséges intelligenciát veszi alapul, ráadásul ennek a szemszögéből is íródik a regény.

És hogy hogyan lehetséges ez? A címadó szereplő Emily, egy mesterséges intelligencia, vagy ahogyan ő nevezi magát: mesterséges tudat. Úgy fejlesztették ki, hogy akkor lehessen őt látni, ha egy chipet helyeznek magukra az emberek, így akiken ez nincs rajta, azok számára  láthatatlan. Ettől függetlenül az egyetem területén ahol kifejlesztették, szabadon garázdálkodhat, ahova a biztonsági kamerák elérnek még akkor is, ha éppen nincsen kapcsolatban senkivel, annyi különbséggel, hogy ilyenkor 15 másodperces késéssel észlel mindent.

A történet ott kezd beindulni, hogy közeleg a világvége, ugyanis az előre kiszámolt időponthoz képest sokkal hamarabb készül megszűnni a Nap. Az emberek pánikolnak, elhagyják a munkahelyüket, az iskolákat, hogy utolsó hónapjaikat, heteiket vagy éppen napjaikat a szeretteikkel tölthessék. Emily és csapata azonban nem ilyen személyek, ők folytatják a kutatásaikat, fejlesztéseiket egészen addig, amíg meg nem jelenik a kormány és fel nem kérik őket, hogy segítsenek megmenteni az emberiséget Emily által. Ő ugyanis képes belebújni és irányítani az embereket, gondolatokat átadni, irányítani és módosítani. Vajon sikerül neki? Hogyan képes egyáltalán ezek által megmenteni egy egész fajt?

Az elején nagyon furcsa volt megszokni azt, hogy nem “emberi szemszögből” olvasom a regényt, hanem egy műszakilag kifejlesztett technikai eszköz által. Emily ugyanis olyan emberi érzésekkel rendelkezik, amitől nehéz volt elvonatkoztatni az elején, hiába mondta el, hogy tulajdonképpen átveszi a másik fél érzelmeit. Ráadásul saját öntudattal és értékrenddel rendelkezik, saját testet alkot magának mi több, még szerelembe is esik, ami elképesztően furcsa volt. Vajon hogyan képes szeretni egy ilyen technika?

Nagyon összetett történetet sikerült megalkotnia Mark Wheatonnek. Izgalmas volt a hajsza, ami Emily után indult, bár hogy őszinte legyek, hiányzott belőle egy kicsit több a világból. Ugyanis minden a mesterséges tudat körül forgott és nem kaptunk információt arról, hogy milyen egy pusztulóban levő bolygón élni, ha a nap  okozza a problémát, nincsen 80 fok a Földön? Mi van az élővilággal, az állatok és a növényekkel? Erről sokkal szívesebben olvastam volna még, hiszen nagyon izgalmas kérdések és azt mondom, még bele is fért volna.

Ezt főképpen azért mondom, mert Emily utazása a Föld megmentése érdekében rendkívül kalandos. Sok a hajsza utána, a menekülés és a kutatás, hiszen próbálja megtalálni a megoldást, ami segíthetne az emberiség fennmaradásában. Pörgős és izgalmas, tele váratlan fordulatokban, emiatt gyorsan lehet vele haladni. Ugyanakkor ez a hátránya is, mert – szerintem – túl hamar lezárja az egészet a szerző. Olyan gyorsan érünk a végére, hogy teljesen váratlanul ért az egész.

Érdekes volt viszont, hogy tele volt tudományos információval, leírásokkal és elbeszélésekkel, ugyanakkor olyan szintén érthetően magyarázza el egy-egy elméletét Emily, hogy egyáltalán nem éreztem magam elveszettnek. Előfordult ugyanis néhányszor, hogy egy-egy sci-fi regény során vagy ötször át kellett olvasnom egy mondatot, hogy felfogjam mit olvasok, itt pedig ilyenről szó sem volt, aminek nagyon örültem.

Nagyon tetszett a történet egyedisége.

Őszinte leszek, nem egy világmegváltó regény, ugyanakkor a témája nagyon egyedi, a cselekmény pedig végig fenntartja a figyelmet. Egyik esemény követi a másikat, ami nem is meglepő egy forgatókönyvíró esetében. Pontosan ezek miatt az egyedi vonások miatt adtam neki öt csillagot, ugyanis minden apróbb hibát kárpótolt az olvasási élmény.

Aki szeret elvonatkoztatni a valóságtól, nyitott az új technológiára és szereti a sci-fi regényeket és szívesen olvasna egy olyan történetet, ami minden képzeletet felülmól, annak az Emily örök egy kellemes hétvégi kikapcsolódás lehet. A történet által ugyanis egy teljesen új dolgot élhet át az olvasó.

A recenziós példányért köszönet a 21. Század Kiadónak!

Jordan B. Peterson – Túl a renden

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?