Könyvek

Jordan B. Peterson – Túl a renden

Hatalmas sikert aratott Jordan B. Peterson első kötete, a 12 szabály az élethez, úgyhogy öt évvel később, 2021-ben megjelent annak folytatása, a Túl a renden – Újabb 12 szabály az élethez. Habár ez az első rész folytatása, és azért fekete az egyik és fehér a másik, mert kiegészítik egymást, önálló kötetként is tökéletesen olvashatók.

Ezt első kézből tapasztaltam meg, ugyanis jómagam nem olvastam a 12 szabály az élethez című könyvet. Pontosan emiatt nagyon kíváncsi voltam, mi lapulhat eme gyönyörűen letisztult, egyszerű, ugyanakkor nagyon minőségi kiadvány lapjai között. Egyből az elején le is nyűgözött, ugyanis a sikeres ember mögött mint megtudtam, egy igen megviselt ember lakozik, aki nem kevés időt töltött kórházban. Családtagjai és jómaga is nem egy kezelésen van túl, mi több, a kötete egy részét ott is írta meg.

Fel is vetődött bennem a kérdés. Mit mondhat nekem Peterson az életről, aki maga is problémákkal küzd? Azaz ember, aki hónapokat feküdt kórházban és nyugtatókon élt? Mindenkinek melegszívvel ajánlom már magát a kötet előszavát is, hiszen ebből tulajdonképpen az is kiderül, hogy miért tűnik olyan kimerültnek az utóbbi időben.

Külön élményt nyújtott továbbá az is, hogy emiatt nem csak a páciensei életéből, a mitológiai – legyen az ősi vagy modern – tudásból merítette az ihletet, hanem a saját maga életéből is, így többet kaptunk magából a szerzőből is, mint én azt hittem, hogy fogunk.

A Túl a renden témája, hogy habár kövessük a szabályokat, ugyanakkor ne is, találjuk meg azt az egyensúlyt, ami számunkra a megfelelő. Állítása szerint szükség van arra, hogy legyen valamennyi ösztönösség és káosz az életünkben ahhoz, hogy fejlődhessünk. Mindezeket pedig olvasmányos formában fejti ki.

Meglepően könnyedén olvasható önsegítő mű.

Jordan B. Peterson érdekesen és meglepően könnyeden ír olyan fontos dolgokról, mint például a felelősség, a tisztesség, a házasság vagy éppen az őszinteség. És hogy mi emellett a bizonyíték? Az, hogy miközben ezekről olvasunk, szót említ, a Vasemberről, Oziriszről sőt, még a Harry Pottert is felhozza. Hát nem sokkal érdekesebb, minthogy filozófusok, filológusok és egyéb pszichológusok és tudósok elméleteit boncolgatják tonnaszámra? Jó, persze azért itt is van róluk szó, de nem annyira töményen.

Tetszett, hogy milyen olvasóbarát módon fejti ki a szabályait, odafigyelve arra, hogy az átlag ember is megértse a lényeget anélkül, hogy hülyének érezné magát. Mert bizony volt olyan, hogy olvastam egy önsegítő könyvet, ahol olyan ék egyszerűen voltak leírva a dolgok, hogy abban semmi élvezet nem volt. Itt viszont ordít a szerzőről, hogy szakmabeli és érdekes, értelmes ember. Ez pedig nagyon imponált.

A Túl a renden című önsegítő kötet kapcsán megértettem, hogy miért rajonganak ennyien Jordan B. Petersonért.

Habár ezek fontos dolgok, ugyanakkor igen alapvetőek is. Olyan tényeket és témákat ír le, amelyeket amúgy is tudunk, vagy legalább is tudnunk kéne, és mivel én sajnos nem vagyok az a fajta, aki nagy híve és szeretője az önsegítő könyveknek, emiatt ezt is lassan, szaggatottan olvastam. Egy-egy szabály között hosszabb szüneteket tartottam és megszakítottam az olvasást és csak olyankor vettem elő, mikor akadt egy kicsit hosszabb időm olvasni.

Ennek ellenére megfogott, mert ezt maga a szerző is beismerte, ezzel pedig nagyra nőtt a szememben. Ráadásul arra is rájöttem, hogy bizony vannak olyan emberek, akiknek erre szüksége van. Vannak olyanok, akiknek ezt el kell olvasniuk, oda kell rá figyelniük és meg kell fogadniuk, amennyiben kiegyensúlyozott életet szeretnének. Mert ebben a mai világban könnyen elvesznek, befordulnak, antiszociálisak lesznek az emberek és kellenek nekik ezek a művek, hogy visszataláljanak önmagukhoz.

A Túl a renden tehát arra összpontosít, hogy felfedje nemcsak azt, hogy kik vagyunk, hanem azt is, hogy kik lehetnénk.

Aki szereti az önsegítő könyveket, érdekelt a témában, annak úgy gondolom, ez nagyon fog tetszeni. Alaposan és átláthatóan épül fel a könyv, ráadásul gyönyörű a szerkesztése is, így garantáltan könnyű lesz esetleg vissza-visszatérni egy-egy szabályhoz. Nem mondom, hogy ezúttal megjött a kedvem további önfejlesztő kötetekhez, ugyanakkor izgalmas kísérlet volt, ráadásul megértettem azt is, hogy miért rajonganak ennyien Jordan B. Petersonért.

A recenziós példányért köszönet a 21. Század Kiadónak!

Samantha Harvey – Nyugati szél

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?