Lakberendezés

7 elengedhetetlen eszköz a jól felszerelt konyhában

A konyhai feladatok ellátásához, legyen szó otthoni, vagy ipari konyháról, számos eszköz és berendezés közül válogathatunk. Ezek között van ami tárolásra, van ami ételkészítésre és van ami tisztántartásra szolgál. Az alábbiakban a széles kínálatban való navigáláshoz összegyűjtöttünk 7 elengedhetetlen eszközt a jól felszerelt konyhákban, amiket érdemes lehet mindenkinek beszereznie.

1, Hűtő- és fagyasztó szekrény

Természetesen minden az alapoknál kezdődik, ami egy konyha esetében a megfelelő szintű tárolás. Ehhez elengedhetetlen egy hűtőszekrény, fagyasztószekrény, vagy épp ezek kombinációja. Ezekkel a berendezésekkel ugyanis biztosan és tartósan tárolhatjuk a romlandó dolgokat, mint például a:

  • húsárú
  • zöldségek
  • gyümölcsök
  • tejtermékek.

2, Sokkoló hűtő

A sokkoló hűtő otthoni felhasználása relatív ritka, de ma már egyetlen minőségi étterem sem működhet sokkoló hűtő nélkül. A sokkoló hűtő, tulajdonképpen a hűtőszekrény és a mélyhűtés technológiájának keresztezése. A sokkoló hűtők lehetővé teszik az előírásoknak megfelelő, minőségi fagyasztást. A sokkoló hűtő használatával így jelentős idő és pénz takarítható meg, hiszen a készételek is könnyedén lefagyaszthatók, így a felesleget nem szükséges kidobni.

3, Botmixer

A botmixer multifunkciós felhasználhatóságának hála remek konyhai kiegészítőnek számít. Segítségével egyaránt készíthetők:

  • levesek
  • öntetek
  • szószok
  • habok

Ezzel az eszközzel tehát lényegében egyetlen eszközzel több fajta étel is könnyedén elkészíthetővé válik, ami miatt a konyhai folyamatok is könnyebbé válhatnak. Nem véletlen tehát, hogy otthoni és ipari keretek között is igen népszerű eszköznek számít.

4, Húsdaráló gép

A húsdarálás alapesetben kézi erővel egy idő- és energiaigényes feladat. Szerencsére a nagy teljesítményű húsdarálóknak hála ma már ez a feladat is leredukálható a konyhai folyamatokban. Az alapanyag behelyezését követően ugyanis a nagy teljesítményű motor a munka nagyját elvégzi helyettünk. Ráadásul mindezt a lehető legbiztonságosabb módon teszi, ami köszönhető a különböző biztonsági funkcióknak.

5, Tésztakészítő gép

A tésztanyújtó gépek előnye a húsdaráló gépekhez hasonlóan, hogy a behelyezett alapanyagot ez esetben is villámgyorsan feldolgozhatjuk. Ezekkel a gépekkel egyenletes minőségű, homogén tészta anyag hozható létre, ráadásul anélkül, hogy erre komoly energiát és időt kellene szentelnünk.

Természetesen ennél a konyhai gép típusnál is megkülönböztethetünk otthoni és ipari változatokat. Utóbbiak előnye, hogy sokkal tartósabb, minőségi kivitelűek. Szerencsére ma már az ipari tésztakészítő gépek árai sem eget rengetők, így akár otthonra is beszerezhetünk egyet, ha valóban minőségi teljesítményre vágyunk.

6, Mosogatógép

Ma már a mosogatógépek is szintén elengedhetetlen kellékei a konyhában töltött mindennapoknak. Amennyiben ugyanis nem szeretnénk időt és vizet pazarolni, akkor egy megfelelő méretű és teljesítményű mosogatógéppel nem csak időt, de vizet és energiát is spórolhatunk. Már csak emiatt megéri beruházni egy ilyen berendezésbe.

7, Páraelszívó

Végül de nem utolsó sorban mindenképp érdemes megemlíteni a páraelszívó berendezéseket, melyek segítségével könnyebben biztosítható a szagmentes, baktérium mentesebb és így egészségesebb konyha megléte. E téren természetesen szintén széles a választék, így mindenképp érdemes alaposan megfontolni milyen berendezés is kerül beszerelésre az adott konyhában.

Összegezve

A fenti eszközök tehát minden konyhában szükségesek lehetnek, függetlenül attól, hogy egy otthoni, vagy ipari nagykonyháról van szó. Amennyiben tehát hatékonyan és biztonságosan szeretnénk dolgozni konyhánkban, akkor ezek közül érdemes beszerezni pár eszközt.

Hozzászólások